Despre


Departamentul Academic are ca obiect de activitate organizarea evenimentelor cu profil academic (conferințe, concursuri de procese simulate, workshop-uri, interviuri simulate etc.).

Conferințe și Workshopuri

Conferințele au teme diverse, cuprinzând atât subiecte strict din domeniul juridic (ex. Între Avocatură și Magistratură, Admiterea în Barou, Admiterea la INM, Alte Perspective), cât și subiecte accesibile unui public-țintă mai larg (ex. Goana după succes, Inside the Criminal Mind).

Conferinţa „Între avocatură și magistratură” este o dezbatere axată pe avantajele și dezavantajele profesiei de avocat și de magistrat care urmărește să rezolve o dilemă care ne marchează anii universitari. Câteva exemple de invitați sunt avocaţii Irina Suătean, Alexandra Vâlcelaru, Cosmin Pintilie, Cristian Paziuc şi magistrații Stela Stoicescu, Mirela Zaharia, Vasile Prata și Alexandru Nistor-Cîrstoc.

Conferinţa ,,Admiterea la INM” este o conferință dedicată pașilor care trebuie urmați pentru pregătirea corespunzătoare a probelor pentru admiterea la INM. Printre invitați s-au numărat Alexandra Șinc, Cristi Danileț, George Lazăr, Valerian Cioclei, Radu Togan, Tudorel Ștefan și Radu Năstac.

Conferinţa ,,Admiterea în Barou” este o altă conferință de tradiție a Departamentului Academic prin intermediul căreia studenții află cum ar trebui să arate o pregătire temeinică care să garanteze admiterea cu succes la Barou. Invitații au fost profesorii Dan Oancea şi Radu-Romeo Popescu, precum și avocații Ioana Cioclei și Nicola-Tașcu Costea.

Conferința ,,Alte perspective” este o conferință care oferă studenților oportunitatea de a explora prin intermediul invitaților și alte arii alte profesiilor juridice, ca notariatul, consilierea juridică, sfera executorilor judecătorești sau diplomația. Printre invitați s-au aflat notarii Mihaela Durnescu, Cristina Grecea și Loredana Bîrzu, executorii judecătorești Florin Terinte și Nicoleta Răduță, consilierul juridic Cătălin Constantinescu și diplomatul Radu-Mihai Șerbănescu.

Conferința ,,Inside the criminal mind” are ca scop oferirea studenților o viziune generală asupra aspectelor din domeniul criminologiei, criminalisticii și psihologiei judiciare legate de comiterea unor infracțiuni cu un grad ridicat de periculozitate. Printre invitați s-au numărat Alin Leș, Ion Duvăc, Doru Cristescu și Dan Antonescu.

Conferința ,,Goana după succes” este singura conferință care excedează sfera juridicului și își propune să ofere studenților perspective distincte asupra diferitelor domenii de succes. O ediție care s-a bucurat de un succes considerabil a fost cea în care invitatul a fost actrița Maia Morgenstern.

WORKSHOPUL ”THE PERFECT CANDIDATE”

Acest workshop este realizat în colaborare cu partenerul nostrul gold, Filip & Company. În urma acestuia, participanții învață care sunt pașii pentru a maximiza reușitele în cadrul unui interviu, își perfecționează cunoștințele privind întocmirea unui CV și primesc o multitudine de sfaturi despre abordarea întâlnirilor cu potențialii angajatori.

Departamentul Academic organizează în prezent 11 concursuri de procese simulate:

a)   CONCURS DE PROCESE SIMULATE DE DREPT CIVIL

b)   CONCURS DE PROCESE SIMULATE DE DREPT PENAL

c)   CONCURS DE PROCESE SIMULATE DE DREPT PROCESUAL PENAL

d)   CONCURS NAȚIONAL DE PROCESE SIMULATE DE DREPT CONSTITUȚIONAL

e)   CONCURS DE PROCESE SIMULATE DE DREPT PRIVAT ROMAN

f)     CONCURS DE PROCESE SIMULATE DE DREPT FINANCIAR PUBLIC

g)   CONCURS DE PROCESE SIMULATE DE DREPT FISCAL

h)   CONCURS DE PROCESE SIMULATE DE DREPT COMERCIAL

i)     CONCURS DE PROCESE SIMULATE DE DREPT ADMINISTRATIV

j)     CONCURS DE PROCESE SIMULATE DE DREPTUL FAMILIEI

k)   CONCURS DE PROCESE SIMULATE DE DREPTUL UNIUNII EUROPENE ”COMITIA JURIS”

CONCURS DE PROCESE SIMULATE DE DREPT CIVIL

Asociația Studenților în Drept și Societatea de Avocați STOICA și Asociații organizează Concursul de Drept civil ,,Profesor Constantin Stătescu”, adresat studenţilor aflaţi în anul II și III de studiu de licenţă la Facultatea de Drept, din cadrul Universităţii din București. Acesta își propune să ofere studenților pasionați de Drept Civil ocazia să își testeze cunoștințele și să-și dezvolte abilitățile de argumentare în scris, în cadrul unui concurs organizat în spiritul excelenței academice.

 CONCURS DE PROCESE SIMULATE DE DREPT PENAL
Concursul de procese simulate de Drept penal este organizat în colaborare cu societatea de avocaţi Muşat & Asociaţii și reprezintă un concurs destinat studenților din anul III, care a permite aplicarea în practică a cunoștințelor de Drept Penal acumulate în facultate prin simularea unui proces.

CONCURS DE PROCESE SIMULATE DE DREPT PROCESUAL PENAL

Asociația Studenților în Drept în colaborare cu Pârgaru, Soare & Asociații a organizat concursul de procese simulate de Drept Procesual Penal prin care au invitat studenții de anul III ai facultății noastre să își testeze cunoștințele prin dezbaterea unor spețe fictive în această materie.

CONCURS NAȚIONAL DE PROCESE SIMULATE DE DREPT CONSTITUȚIONAL

Asociația Studenților în Drept a Universității din București, Asociația Studenților în Drept a Universității din Craiova, Asociația Studenților în Drept a Universității de Stat din Moldova și Asociația Studenților în Drept a Universității și „Alexandru Ioan Cuza” Iași, în colaborare cu Facultatea de Drept, Universitatea din București au organizat prima ediție a Concursului Național de procese simulate de Drept Constituțional.

 CONCURS DE PROCESE SIMULATE DE DREPT PRIVAT ROMAN

Concursul de procese simulate de Drept Privat Roman este un concurs pentru studenții de anul I care propune o reîntoarcere în timp și soluționarea unor litigii fictive conform normelor incipiente ale sistemului romano-germanic. Colaboratori în organizarea concursului au fost profesorii Emil Molcuț, Dan Oancea, Vlad-Victor Ochea și Sorin Vernea.

CONCURSUL DE NEGOCIERI SIMULATE ”TEODORA TUDOSE”

Concursul de negocieri simulate ”Teodora Tudose” este un concurs organizat împreună cu societatea de avocatură Filip & Company, în cadrul căruia studenții de anul III au oportunitatea de a se familiariza cu arta negocierii, practică esențială pentru viitorul unui jurist. Proiectul a presupune o testare pentru selecția participanților, urmată de desfășurarea unui training susținut de avocați din cadrul societății menționate.

SPEAKUP

SpeakUP este o competiție de public speaking care crede în puterea conferită de cuvânt și care încurajează ideea de schimbare a perspectivei asupra multor subiecte prin intermediul măiestriei de a așeza cuvintele într-un discurs. Această competiție este despre emoție și este de asemenea o provocare pentru toți studenții Facultății de Drept a Universității din București, în urma căreia câștigătorul primește titlul de Speakerul Anului”.

SAI – Interviuri academice simulate

Proiectul pregăteşte studenții din anul IV de studii pentru proba interviului din cadrul admiterii la INM. Din juriu fac parte atât judecători şi auditori de justiție, cât şi psihologi.

SIRG – Sesiune informală de rezolvare a grilelor

Proiectul se adresează studenților în an terminal din facultate. Participanților le sunt propuse spre rezolvare un set de grile, similare celor date la examenul de licență, ce vor fi ulterior discutate în cadrul întâlnirilor cu specialiști din fiecare materie.

Departamentul Academic se implică și în organizarea Șuetelor Culturale, unde publicul are oportunitatea de a asculta personalități ale culturii, istoriei sau literaturii române discutând pe anumite subiecte.