Despre
Departamentul Academic are ca obiect de activitate organizarea evenimentelor cu profil academic (conferințe, concursuri de procese simulate, workshop-uri, interviuri simulate etc.).
Departamente
Conferințe și Workshopuri
Conferințele au în vedere diverse teme din sfera juridică și nu numai, menite să creeze o imagine cât mai detaliată asupra vieții de student și a celei de viitor jurist. Printre conferințele care întregesc lumea dreptului se numără: „Între avocatură și magistratură”, „Alte perspective”, „Admiterea la Barou”, „Admiterea la INM”, „De vorbă cu…”, dar există și conferințe care se adresează unui public larg, precum „Goana după succes” sau „Inside The Criminal Mind”.
Conferinţa „Între avocatură și magistratură” este o dezbatere axată pe avantajele și dezavantajele profesiei de avocat și de magistrat care urmărește să rezolve o dilemă care ne marchează anii universitari. Câteva exemple de invitați sunt avocaţii Irina Suătean, Alexandra Vâlcelaru, Cosmin Pintilie, Cristian Paziuc şi magistrații Stela Stoicescu, Mirela Zaharia, Vasile Prata și Alexandru Nistor-Cîrstoc.
Conferinţa „Admiterea la INM” este o conferință dedicată pașilor care trebuie urmați pentru pregătirea corespunzătoare a probelor pentru admiterea la INM. Printre invitați s-au numărat magistrații Cristina Rotaru, Evelina Oprina, Valerian Cioclei, Evelina Hach, Tudorel Ștefan, Radu Năstac, Valentina Dinu, Laura Măceșanu și Delia Theohari.
Conferinţa ,,Admiterea în Barou” este o altă conferință de tradiție a Departamentului Academic prin intermediul căreia studenții află cum ar trebui să arate o pregătire temeinică care să garanteze admiterea cu succes la Barou. Invitații au fost profesorii Dan Oancea şi Radu-Romeo Popescu, precum și avocații Ioana Cioclei și Nicola-Tașcu Costea.
Conferința ,,Alte perspective” este o conferință care oferă studenților oportunitatea de a explora prin intermediul invitaților și alte arii alte profesiilor juridice, ca notariatul, consilierea juridică, sfera executorilor judecătorești sau diplomația. Printre invitați s-au aflat notarii Mihaela Durnescu, Cristina Grecea și Loredana Bîrzu, executorii judecătorești Florin Terinte și Nicoleta Răduță, consilierul juridic Cătălin Constantinescu și diplomatul Radu-Mihai Șerbănescu.
Conferința „Inside The Criminal Mind” are ca scop oferirea unei viziuni generale asupra aspectelor din domeniul criminologiei, criminalisticii și psihologiei judiciare legate de comiterea unor infracțiuni cu un grad ridicat de periculozitate. Printre invitați s-au numărat Alin Leș, Ion Duvăc, Doru Cristescu, Dan Antonescu, Csaba Kiss, Gheorghe Popa și Paul Chiriac.
Conferința „Goana după succes” este singura conferință care excedează sfera juridicului și își propune să ofere studenților perspective distincte asupra diferitelor domenii de succes. De-a lungul timpului, invitați au fost actrița Maia Morgenstern, Ada Galeș, dar și Monica Davidescu
„De vorbă cu…” este o conferință de succes în cadrul căreia întrebările fără răspuns sau incertitudinile publicului sunt principalele puncte. Invitatul conferinței a fost Avocatul Poporului Renate Weber.
Conferința „Anatomia unei crime” este o conferință organizată de către Departamentul Academic și Departamentul Relații Externe, în colaborare cu Societatea Studenților în Medicină din București. Prin intermediul proiectului este oferită oportunitatea de a face cunoștință cu medicina legală folosită din ambele perspective.
Conferința internațională cu Universitatea Charles din Praga este o conferință organizată de Departamentul Academic și Departamentul Relații Externe în colaborare cu Universitatea Charles din Praga. Prima ediție s-a axat pe tematica Rolul Șefului Statului, urmându-se o abordare comparativă.
Conferința internațională cu Universitatea din Cape Town este o conferință organizată de Departamentul Academic și Departamentul Relații Externe, în colaborare cu Universitatea din Cape Town. Prima ediție a avut drept scop îmbogățirea cunoștințelor în domeniul dreptului penal și dreptului procesual penal.
În pielea unui magistrat este o conferință concentrată pe îmbinarea vieții familiale cu cea profesională în ceea ce privește profesia de magistrat. Câteva exemple de invitați sunt magistrații Silviu Barbu, Corll Cătălina Geană și Stela Stoicescu.
Departamentul Academic organizează în prezent 13 Concursuri de Procese Simulate:
a) CONCURS DE PROCESE SIMULATE DE DREPT CIVIL
b) CONCURS DE PROCESE SIMULATE DE DREPT PENAL
c) CONCURS DE PROCESE SIMULATE DE DREPT PROCESUAL PENAL
d) CONCURS NAȚIONAL DE PROCESE SIMULATE DE DREPT CONSTITUȚIONAL
e) CONCURS DE PROCESE SIMULATE DE DREPT PRIVAT ROMAN
f) CONCURS DE PROCESE SIMULATE DE DREPT FINANCIAR PUBLIC
g) CONCURS DE PROCESE SIMULATE DE DREPT FISCAL
h) CONCURS DE PROCESE SIMULATE DE DREPT COMERCIAL
i) CONCURS DE PROCESE SIMULATE DE DREPT ADMINISTRATIV
j) CONCURS DE PROCESE SIMULATE DE DREPTUL FAMILIEI
k) CONCURS DE PROCESE SIMULATE DE DREPTUL UNIUNII EUROPENE „COMITIA JURIS”
l) CONCURSUL DE PROCESE SIMULATE DE DREPTUL CONCURENȚEI
m) CONCURSUL DE ARBITRAJ INTERNAȚIONAL
CONCURS DE PROCESE SIMULATE DE DREPT CIVIL
Asociația Studenților în Drept și Societatea de Avocați STOICA și Asociații organizează Concursul de Drept civil ,,Profesor Constantin Stătescu”, adresat studenţilor aflaţi în anul II și III de studiu de licenţă la Facultatea de Drept, din cadrul Universităţii din București. Acesta își propune să ofere studenților pasionați de Drept Civil ocazia să își testeze cunoștințele și să-și dezvolte abilitățile de argumentare în scris, în cadrul unui concurs organizat în spiritul excelenței academice.
CONCURS DE PROCESE SIMULATE DE DREPT PENAL
Concursul de procese simulate de Drept Penal este organizat în colaborare cu societatea de avocați Enache Pirtea & Asociații și reprezintă un concurs destinat studenților din anul III și IV, care a permite aplicarea în practică a cunoștințelor de Drept Penal acumulate în facultate prin simularea unui proces.
CONCURS DE PROCESE SIMULATE DE DREPT PROCESUAL PENAL
Asociația Studenților în Drept în colaborare cu Pârgaru, Soare & Asociații a organizat concursul de procese simulate de Drept Procesual Penal prin care au invitat studenții de anul III ai facultății noastre să își testeze cunoștințele prin dezbaterea unor spețe fictive în această materie.
CONCURS NAȚIONAL DE PROCESE SIMULATE DE DREPT CONSTITUȚIONAL
În colaborare cu asociațiile studențești din cadrul Hexagonului Facultăților de Drept din țară, a fost organizată cea de a III-a ediție a Concursului Național de Procese Simulate de Drept Constituțional, adresat studenților din anii II, III și IV.
CONCURSUL DE ARBITRAJ INTERNAȚIONAL
Concursul de Arbitraj Internațional este adresat studenților din anii II și III de studiu de licență la Facultatea de Drept din cadrul Universității din București, fiind organizat în colaborare cu societatea civilă de avocați JGV și Asociații.
CONCURSUL DE NEGOCIERI SIMULATE ”TEODORA TUDOSE”
Concursul de Negocieri Simulate „Teodora Tudose” este un concurs organizat în colaborare cu societatea de avocatură Filip & Company, în cadrul căruia studenții de anul III au oportunitatea de a se familiariza cu arta negocierii, practică esențială pentru viitorul unui jurist. Proiectul a presupune o testare pentru selecția participanților, urmată de desfășurarea unui training susținut de avocați din cadrul societății menționate.
SPEAKUP
SpeakUP este o competiție de public speaking care crede în puterea conferită de cuvânt și care încurajează ideea de schimbare a perspectivei asupra multor subiecte prin intermediul măiestriei de a așeza cuvintele într-un discurs. Această competiție este despre emoție și este de asemenea o provocare pentru toți studenții Facultății de Drept a Universității din București, în urma căreia câștigătorul primește titlul de “Speakerul Anului”.
SAI – Interviuri academice simulate
Proiectul pregăteşte atât studenții din anul IV, cât și absolvenți ai Facultății de Drept pentru proba interviului din cadrul admiterii la INM. Comisia de evaluare din care fac parte un judecător, un procuror, un auditor de justiție şi un psiholog are rolul de a oferi o prognoză cât mai bună în ceea ce privește abilitățile necesare unui magistrat.
SIRG – Sesiune informală de rezolvare a grilelor
Proiectul se adresează studenților în an terminal din facultate. Participanților le sunt propuse spre rezolvare un set de grile, similare celor date la examenul de licență, ce vor fi ulterior discutate în cadrul întâlnirilor cu specialiști din fiecare materie.
TURNEUL DE DEZBATERI
Prima ediție a proiectului, desfășurată în anul 2018, a familiarizat câteva zeci de studenți ai Facultății de Drept cu dezbaterile academice, la scurtă vreme înființându-se și Clubul de Argumentare al Facultății de Drept. Acest proiect este organizat în colaborare cu Ardor Muntenia.
TEACH YOUR LAWMATES
Teach You Lawmates este un proiect prin care ne propunem să construim scena ce permite bobocilor curioși și studenților experimentați să comunice direct în ceea ce privește provocările materiilor din anul I. Prin organizarea mai multor ședințe informale în care colegii lor mai mari îi ajută cu sfaturi și materiale interactive, bobocii au oportunitatea de a se acomoda cu noile materii și felul în care trebuie să le studieze.