Ai simțit vreodată că nu înțelegi cum stă treaba cu admiterea în profesie doar de la cursuri? Ai avut întrebări pe care ți-a fost prea frică să le pui în cadrul stagiilor de practică în legătură cu acest examen „monstruos”? Ai vrut să te pui cu burta pe carte, dar nu știai nici măcar de unde să începi?
Joi, 23 aprilie, studenții facultății noastre care au avut toate aceste curiozități au putut obține insights de la cei ce au trecut deja prin asta în cadrul conferinței Admiterea în Barou! De asemenea, ediția de anul acesta a venit cu un element surpriză: a fost prezentat și procesul de admitere în Baroul din Paris!
Speakerii ce ne-au încântat cu prezența dumnealor și care au împărtășit câte puțin din experiența lor au fost Dana Gruia Dufaut, fondatoarea Gruia Dufaut & Asociații, Catrinel Ghinea, avocat stagiar la Schoenherr Attorneys, Maud Gilet, avocat în Barourile din Paris și București.
Doamna Gruia Dufaut a fost cea care a spart gheața, povestind cum a urmat studiile de licență în Franța în anii ‘80 și a fost admisă în Baroul din Paris, ca avocat stagiar. Spre deosebire de sistemul național, în Franța avocații stagiari pot pleda în fața oricărei instanțe. Ne-a relatat dificultățile de care s-a lovit când a vrut să se înscrie în Baroul din București și cum a reușit să treacă peste acestea. Ne-a povestit și despre cum a ales să devină avocat și despre cum această decizie a fost una de moment, când s-a dus cu prietena sa cea mai bună să dea examenul după ce nu a găsit un stagiu pentru a deveni consilier juridic. Cu toate acestea, nu regretă drumul pe care l-a ales, acum practicând în domeniul fiscal și comercial, exact cum își dorea și în tinerețe.
Doamna Defaut s-a adresat apoi celor din sală, întrebând ce înseamnă pentru noi profesia de avocat? Ascultându-ne răspunsurile, ne-a spus că litigiile, deși atât de populare, sunt de fapt doar un rău necesar. „Lucrul cel mai important este cum fac să-mi sfătuiesc clientul să nu ajungă la un litigiu”. A menționat și cât este de important ca avocat să te specializezi, mai ales pe un domeniu ce îți aduce plăcere, pentru a putea profesa cu adevărat bine.
A urmat doamna Maud Gilet, care ne-a vorbit despre evoluția dreptului odată cu tehnologia și despre necesitatea unui constant efort de învățare, chiar și după ce ai intrat în profesie. Ne-a prezentat și provocările prin care a trecut învățând limba română, aceasta fiind cea mai dificilă parte privitoare la începerea activării în Baroul din București. Nu a trebuit să susțină examene, deoarece nu a dorit să demonstreze că vorbește limba română și nici să pledeze de la început în orice instanță.
A urmat apoi Catrinel Ghinea, care a vorbit despre experiența sa după examenul de licență și despre cum să faci față burnoutului. Ne-a spus că nu trebuie să fim mult prea stresați, să dăm din noi mai mult decât putem, ci că totul trebuie făcut cu măsură. Discursul său a atins inimile tuturor studenților din sală, mai ales ale celor de anul IV, fiind o experiență anticipată de către toți.
Tot Catrinel a povestit cum odată ce a început să profeseze s-a simțit nepregătită, dar că ceilalți colegi ai săi au fost răbdători și au ajutat-o să se dezvolte și să învețe tainele meseriei de avocat, deoarece este adevărat, nici nu știi ce nu știi când ești abia ieșit de pe băncile facultății.
După discursurile speakerilor, au urmat întrebările din sală, de la tactici de a învăța, la ce se uită un angajator când mergi la interviuri. La cea din urmă, doamna Dufaut a spus că ea se orientează și după limbajul nonverbal, poziționarea în sală, modul de prezentare și metodele de a se exprima.
O altă întrebare a fost cât de importante sunt stagiile de practică efectuate în timpul facultății în ceea ce privește cariera, la care am primit de la toți răspunsuri că da, contează extrem de mult. Acestea îți oferă șansa de a descoperi diferite domenii, diferite medii sociale, te ajută să te decizi ce ți se va potrivi în viitor. Nu depinde angajarea de ele în mod necesar, dar oferă o experiență profesională ce nu se compară cu altele. Pe lângă acestea, ni s-a vorbit și despre importanța hobbyurilor, participării la conferințe, concursuri și voluntariat, de a învăța și ce nu se predă în facultate.
Astfel a luat sfârșit și ediția de anul acesta a conferinței, care a reușit, ca întotdeauna, să liniștească inimile celor ce au deja coșmaruri din cauza examenelor de admitere în profesie.
Silimon Ioana (anul II), departamentul Marketing&PR