„În momentul autopsiei, în creierul secționat nu se pot observa gândurile omului, cum nici în cordul secționat nu se pot vedea sentimentele acestuia”.
Aflată la a treia sa ediție, dar desfășurată în premieră în format fizic, conferința „Anatomia unei crime” a reunit în Aula Magna, atât studenți ai Facultății de Drept, cât și studenți ai Facultății de Medicină.
Antrenat de discursurile celor 2 speakeri, colonelul în rezervă, Dan Antonescu și medicul legist, Ruxandra Țurlea, publicul a luat contact cu detaliile esențiale ce stau la baza soluționării unor dosare referitoare la săvârșirea infracțiunilor contra vieții.
Dan Antonescu, retras din activitate în prezent, a evidențiat faptul că deslușirea unei crime este un proces în spatele căruia lucrează o întreagă echipă, printre care procurorul, polițiștii investigatori și criminaliștii și, nu în ultimul rând, medicul legist. Contribuția fiecăruia este necesară pentru a înlătura orice eroare judiciară. Acesta a adăugat faptul că aproape fiecare caz pe care l-a anchetat a mișcat ceva în interiorul său deoarece nu este ușor să convingi un om să povestească cum a săvârșit o crimă, conștient fiind că după acest moment, poate pleca în închisoare pentru mult timp. Nu de puține ori, în astfel de situații, răbdarea i-a fost pusă la încercare într-un mod aparte, în fața presupușilor infractori care refuzau să coopereze. Colonelul în rezervă a prezentat auditoriului un spectru variat de cazuri pe care le-a soluționat, vorbind astfel despre crime cauzate de neînțelegeri în cuplu sau săvârșite de persoane cu probleme psihice, precum și despre crime ale căror făptași au fost minori. La întrebarea „Ați avut ocazia să anchetați un criminal în serie?”, acesta a prezentat un caz concret cu care s-a confruntat în cariera sa, spunând că la criminalul în serie există tot timpul un șablon, fie cu privire la crimă sau la modalitatea de săvârșire a acesteia, fie cu privire la victimă. Acesta a mai relatat și un moment petrecut în cadrul unei cercetări unde, adresând întrebarea „Cum te vezi tu când vei ieși de aici?”, a primit un răspuns memorabil, făptașul spunând că prin ispășirea pedepsei societatea îi va ierta fapta, însă el nu se va putea ierta vreodată pe sine, identificându-se pentru tot restul vieții drept un criminal.
Ruxandra Țurlea, medic legist, susține faptul că medicina legală este știința care oferă suport justiției, fiind un domeniu în care trebuie să fii implicat și pasionat. Ca medic legist, trebuie să fii foarte atent în activitatea de cercetare la fața locului, iar indicațiile oferite de ceilalți colegi nu trebuie niciodată neglijate, căci datele de anchetă aduc informații prețioase. De asemenea, în elucidarea unui caz, investigațiile făcute în laborator pot răsturna anumite informații oferite de locul crimei, mai ales în ceea ce privește stabilirea felului morții. Conform statisticilor referitoare la morțile violente, spune aceasta, dinamica omuciderilor a scăzut considerabil în țara noastră în ultimii 10 ani. În prezentarea unor crime pe care a avut ocazia să le cerceteze, aceasta a îmbinat detaliile cazurilor cu imagini pe care le-a prezentat, descriind în amănunt fiecare leziune surprinsă pe trupul victimei, alături de procedura ce trebuie urmată în realizarea autopsiei. O problemă ridicată de public a fost aceea referitoare la starea de putrefacție a cadavrului și felul în care aceasta influențează claritatea rezultatelor autopsiei. Medicul legist a exprimat faptul că, într-o asemenea situație, activitatea de cercetare poate fi îngreunată, iar, pentru a nu trage concluzii pripite, trebuie analizate cât mai multe elemente, cum ar fi țesuturile victimei și chiar insectele ce se găsesc pe acest corp.
„Ce impact a produs asupra psihicului această meserie și cum v-a afectat viața de zi cu zi?”
Ruxandra Țurlea a afirmat că îi este mult mai ușor să ia parte la o autopsie decât să stea de vorbă cu victimele violenței, fie că sunt copii sau persoane majore. Subconștientul stochează involuntar toate aceste informații cu care te întâlnești zi de zi. Aceasta a precizat că se bucură mai mult de viață de când activează în acest domeniu și apreciază mai mult faptul că cei din jurul său sunt în siguranță.
Dan Antonescu a precizat faptul că această meserie trebuie privită drept o activitate ca oricare alta, iar secretul este să nu amesteci problemele de serviciu cu viața personală, altfel ar fi imposibil să te bucuri de tot ce e frumos.
Stanciuc Simon, anul II, departamentul Marketing & PR