În cadrul acestei ediții a proiectului Ars Diplomatica, studenții au avut șansa să viziteze mai multe ambasade, printre care s-au numărat și cele ale Coreei de Sud, Japoniei, Canadei, Turciei și Braziliei. 

În cadrul vizitei la ambasada Braziliei, studenții au fost primiți într-un mod călduros.

În cele ce au urmat, domnul ambasador a expus drumul parcurs de el pentru a ajunge în această poziție. Acesta a subliniat faptul că, deși majoritatea diplomaților provin din domeniul dreptului, există mulți cu un alt background academic, precum cel economic sau din IT, chiar el fiind un exemplu în acest sens.  Ambasadorul a terminat studii economice înainte de a susține examenul pentru a deveni diplomat.

Acesta a scos în evidență și unele dintre abilitățile esențiale ale unui ambasador. Pe primul loc se află cunoașterea limbilor străine, fără de care nu-și poate imagina o carieră în diplomație, urmate de cunoștințe de geografie și istorie, necesare pentru a înțelege contextul țării în care se află, întrucât este foarte important pentru relațiile economice.

A explicat punctele forte și punctele slabe ale acestui post, precum și faptul că există sacrificii ce trebuie făcute, în special în ceea ce privește relațiile de familie. Diplomația implică, printre altele, mutatul dintr-o țară în alta destul de des, iar celălalt partener trebuie, de asemenea, să se adapteze. În cazul în care această schimbare atât de frecventă reprezintă un inconvenient, calitatea de diplomat s-ar putea să nu fie tocmai potrivită.

În continuare, au fost prezentate rolul și atribuțiile pe care le are un ambasador, precum și importanța acestei funcții. Astfel, un ambasador are rolul de a informa, de a reprezenta și de a negocia. Acesta este cel care transmite țării de origine toate lucrurile importante care se întâmplă în țara în care se află, întărește și consolidează relațiile dintre cele două, asistă oamenii în problemele pe care le au legate de acest domeniu precum: eliberarea vizelor de turist sau de lucru în țara pe care o reprezintă.

În continuare, a urmat sesiunea de Q&A, în care ambasadorul a răspuns întrebărilor adresate de studenți.

  • Care este factorul determinant pentru ca Guvernul să înființeze ambasade într-o anumită țară?

Din punctul meu de vedere, răspunsul este unul de ordine practică: investițiile din cele două țări. În cazul în care acestea lipsesc sau nu sunt semnificative, atunci investițiile pentru a crea ambasade nu sunt utile.

  • Există vreo modalitate de a facilita găsirea unui job pentru partenerul care trebuie să renunțe la acesta pentru a-l urma pe diplomat?

Depinde. În cazul în care există acorduri bilaterale între cele două state, atunci ar exista această posibilitate. De exemplu, în cazul în care partenerul lucrează pentru stat, acesta are posibilitatea de a-și păstra locul de muncă pe o perioadă de patru ani, până când se va întoarce în țară.

  • Este dreptul influențat de cultură și politică sau sunt cultura și politica influențate de drept?

Cred că ambele merg împreună: cultura influențează dreptul, dar și dreptul influențează cultura.

  • Este ceva ce regretați ca ambasador?

Am devenit diplomat la vârsta de 20 de ani. Am fost destul de norocos încât să trec examenul cu brio din prima încercare. În acest context, toți ceilalți colegi erau mai în vârstă decât mine și aveau, de asemenea, un background profesional, spre deosebire de mine care abia ce ieșisem de pe băncile școlii. Astfel, ceea ce pot spune că regret sau ceea ce aș schimba dacă aș putea da timpul înapoi este să încerc și altceva înainte de a deveni diplomat, să am puțină experiență profesională pe care să pot construi cariera de diplomat.

Raicu Maria (anul II), departamentul Marketing&PR