În data de 15 decembrie 2023, Ambasada Canadei din România a oferit posibilitatea studenților Facultății de Drept de a-l întâlni pe domnul ambasador Gavin Buchan și pe alți câțiva membri din corpul diplomatic, pentru a le adresa întrebări legate de curiozitățile pe care le au față de viața unui diplomat.
- Cum este atins echilibrul între viața profesională și cea personală?
Unul dintre membrii corpului diplomatic a mărturisit că echilibrul între cele două este destul de greu de realizat, fiind nevoie să-și facă o listă a priorităților pentru a putea lua deciziile cele mai bune pentru el. Distanța față de cei dragi devine apăsătoare, fiind vorba de mai mulți ani departe de casă, fapt pentru care, în general, familiile îi însoțesc. Totuși, pentru copii, acest lucru poate fi destul de solicitant.
De asemenea, deoarece diplomația presupune mutarea dintr-un corp diplomatic în altul odată la câțiva ani, mulți au dificultăți în a se conecta cu oamenii din țările unde au fost atribuiți, neglijând viața personală. Deși primesc un training înainte de a se alătura ambasadei unde sunt repartizați, acesta nu este suficient pentru a le asigura integrarea într-o nouă cultură și societate. Totuși, speakerul a susținut că timpul este soluția, iar factorii precum găsirea unui hobby pe care îl poți practica în orice loc mergi și echipa cu care lucrezi ajută la adaptare și la o îmbunătățire a gestionării vieții personale.
- Care este procesul din spatele alegerii unei țări?
Diplomații au o listă cu țările disponibile. Dacă doresc să se alăture unui alt corp diplomatic, procesul este unul complex.
Pe baza alegerilor făcute din lista de state disponibile, vor susține un interviu, în urma căruia în funcție de calitățile pe care le dețin și de cerințele locului respectiv, le este atribuită o nouă țara. Din acest punct, refuzul nu este permis.
- Cum puteți continua cariera de ambasador când există momente în care viața vă poate fi pusă în pericol?
Deși în România nu a simțit că viața sa se află în pericol, ambasadorul a menționat că nu ești întotdeauna repartizat într-un loc sigur, adăugând un exemplu din viața personală – a ales să reprezinte Canada în Afganistan după ce fostul ambasador a fost ucis într-un bombardament. Acesta a declarat că țările nu sunt înfricoșătoare în sine, ci frica provine din necunoscut. Astfel, cu cât petreci mai mult timp într-un loc și înțelegi viața de acolo, descoperi că locul nu e amenințător dacă înveți cum să te comporți în acea societate și te adaptezi culturii. Mai mult, restricțiile și măsurile de siguranță instituite pentru diplomați ajută la evitarea unor situații neplăcute.
- Ce atribuții are un diplomat?
Când vine vorba de atribuțiile unui diplomat, acestea sunt asociate ideii de călătorit. Deși este o parte semnificativă a activității sale, o zi obișnuită a unui membru al corpului diplomatic este mult mai statornică. În general, aceștia își petrec timpul urmărind și gestionând relațiile interstatale, răspunzând la e-mailuri și având întâlniri interne cu echipa alături de care lucrează, dar și externe cu personalul din Canada. În cadrul acestora discută despre schimbările curente, nu numai din România, ci și din țările vecine acesteia. De asemenea, diplomații se ocupă și cu aranjarea vizitelor ministrului în țara unde activează.
- Care este rolul instituirii Ambasadei Canadei în România?
Membrii corpului diplomat au susținut că rolul Ambasadei Canadei este de a promova prioritățile statului canadian în România și în țările vecine și de a asigura respectarea lor. Printre acestea se numără egalitatea dintre sexe, drepturile omului, existența unor alegeri libere, corecte, în care este prezentă paritatea de gen, promovarea și respectarea valorilor democrației. De asemenea, una dintre atribuțiile acesteia este de a schimba imaginea asociată României, deoarece, fiind o fostă țară comunistă, nu este percepută într-un mod pozitiv de țările care au avut întotdeauna un trecut democratic.
Irene Andreea (anul III) & Rotaru Maria (anul I), departamentul Marketing&PR