Coreea de Sud este unul dintre partenerii strategici ai României. Ambasada acesteia este deschisă pe teritoriul nostru încă din 1990 și reprezintă prima țară asiatică cu care am format acest parteneriat, spre deosebire de România care a fost cea de-a doua țară europeană cu care Coreea de Sud a încheiat parteneriatul strategic, după Franța.
În data de 15 decembrie 2023 am participat la proiectul Ars Diplomatica, în cadrul căruia am vizitat ambasada Republicii Coreea. După ce am avut privilegiul de a fi primiți călduros, cu o ceașcă de cafea fierbinte și de a ne delecta privirile cu arhitectura interioară a clădirii, Rim Kap-Soo, ambasadorul Republicii Coreea în România din 2022, ne-a invitat să ne facem confortabili și a avut amabilitatea de a își răpi din timpul său pentru a ne răspunde la o serie de întrebări.
- Cât de greu v-a fost să vă adaptați când ați venit în România?
Aveți orașe bogate. Pentru faptul că suntem în UE, România e o țară bună de locuit. Din cele 193 de țări din ONU, Coreea de Sud are în 160 țări ambasade și consulate. Nu este ușor, nu știu destule despre România, dar știu despre Dracula, Hagi, Ceaușescu, Cluj, Timișoara, ocupația sovietică. De când sunt aici am citit cărți, ziare și am căutat informații pe internet. Totuși, nu am avut nevoie să mă adaptez aici. Am servit și în Austria, Viena și Iordania. Iordania e o țară foarte primitoare, dar foarte săracă, iar față de procesul de adaptare de acolo, România a fost mai primitoare. M-am întâlnit frecvent la New York cu diplomați din Coreea de Nord, China, Rusia, iar aceștia sunt destul de diferiți în comparație cu ai noștri. Aceeași problemă, altă interpretare. Mentalitatea și perspectivele sunt foarte importante. La fel și în cazul invaziei din Ucraina.
- În ceea ce privește armele nucleare, cum se poate ajunge la o înțelegere între părți?
Să presupunem că noi doi ne luptăm cu un cuțit. Acum, mă apropii de tine, începem să discutăm, astfel încât să ne câștigăm încrederea. Întâi să dezvoltăm încrederea, după să lăsăm cuțitul. Cheia o reprezintă menținerea unui număr rezonabil de arme nucleare. Reducere și limitare.
- Care a fost cel mai marcant moment din activitatea dumneavoastră de diplomat?
Când eram la început de carieră, nu aveam timp și pentru mine, dar, când am fost promovat și am ajuns să am parte de personalul meu, am reușit să îmi găsesc timp și pentru viața personală. Sunt diplomat, dar niciodată nu m-am întrebat ce este diplomația. Percepția mea despre diplomație este că te învață cum să ajungi la un numitor comun cu un alt om. Așa înțeleg eu să răspund la întrebare.
- Sunt mulți sud-coreeni în România? Cum e viața lor?
Sunt destul de mulți. Coreea este pe locul întâi în ceea ce privește investițiile în Polonia, Ungaria, Slovacia. Din păcate, în România nu sunt atât de multe companii sud-coreene, iar acest lucru reprezintă un vid de percepție. Sud-coreenii nu știu atât de multe despre România, însă acest lucru începe să se schimbe. După dizolvarea pactului de la Varșovia, Polonia a căutat investitori care să participe la dezvoltarea țării. În schimb, România și-a reformat economia gradual. Sunt de părere că atunci când o companie intră într-o țară, atrage și alte companii după ea, asemenea unui trend, creând investiții. Asta facem eu și diplomații ambasadei. Promovăm România investitorilor. Sfat: citiți ziare pe teme economice. Asta îmi sfătuiesc și personalul.
- Au studenții români oportunități de studiu în Coreea de Sud?
Există programe de studii în cadrul cărora, după ce te înscrii, poți solicita viză în procedură simplificată. Sunt și programe de schimb pentru studenții de la programele de licență, chiar și pentru cei de la master și doctorat. Selectăm în jur de 4-5 studenți care pleacă la studii în Coreea. Sunt și coreeni care vin pentru a studia în România. În prezent dispunem de mai mult de 20 de programe de schimb.
- Cultura coreeană e fascinantă. Ați interacționat cu tradițiile noastre de Crăciun?
Coreea e singura țară din acea parte a Asiei de Est care serbează Crăciunul. Este o sărbătoare națională. Regret că nu am ajuns la târgul de Crăciun din Craiova anul trecut.
- Cum este sistemul de educație din Coreea?
Sistemul de învățământ preuniversitar al Coreei de Sud este structurat după cum urmează: 6 ani sunt acordați învățământului primar, 3 ani celui gimnazial, iar 3 ani ciclului liceal. Procentul celor ce se înscriu la studii universitare este foarte mare. Eu am studiat Științe politice, urmând să îmi iau masteratul în Marea Britanie. Regret într-o oarecare măsură că nu am studiat Dreptul, însă îmi îndeplinesc acest vis prin fiul meu, care studiază acest domeniu. Pe vremea mea, era dorința tuturor liceenilor să intre la universități de renume, să doarmă 3 ore pe noapte un an întreg. Dacă nu, picai! Există în jur de 12-13 Facultăți de Drept, iar rata de promovabilitate la barou este de 15%. Este extrem de dificil să profesezi în domeniul juridic. Ai doar 5 încercări să iei baroul.
- Cum e viața unui străin în Coreea?
Cred că este foarte asemănătoare cu cea de aici. Un dezavantaj la viața în Seul e că multă lume nu vorbește engleză, deci pot apărea dificultăți în comunicare. Prețurile sunt ceva mai mari. Din punctul de vedere al diversității, totul e foarte deschis, Seul devenind un oraș multicultural, 20% din locuitorii săi fiind străini.
- Care credeți că e cel mai bun lucru la România?
Un lucru am de zis: poporul, datorită diferențelor. Sunteți rezilienți, dar mai puțin dezvoltați decât Vestul, prin urmare, aveți mult mai multe oportunități de evoluție.
Constantin Matei (anul I) & Udrea Gabriel (anul III), departamentul Marketing&PR