„Autostrada de Drept” reprezintă unul dintre cele mai importante proiecte ale departamentului Relații Externe, din cadrul Asociației Studenților în Drept. De ce „important”? Pentru că presupune atât un schimb de experiență între studenții Facultății de Drept, Universitatea din București, și studenții altor facultăți de drept din țară și din Republica Moldova, cât și comunicarea, interacțiunea și legătura constantă cu aceste instituții și cu oamenii din spatele proiectului. Mai exact, acest proiect are ca scop familiarizarea participanților cu diferențele dintre programele universitare oferite. Timp de o săptămână, participanții vor avea un program stabilit, care va cuprinde atât activități academice, cât și sociale, perioadă în care vor avea ocazia să experimenteze studenția dintr-un alt colț al țării. Un aspect care trebuie menționat este faptul că participanții au cazarea și mesele asigurate de fiecare facultate participantă.
Organizarea unui asemenea proiect implică parcurgerea mai multor etape. Prin urmare, studenții se pot înscrie prin intermediul unui formular, care poate fi completat prin accesarea lui de pe pagina evenimentului. Ulterior, are loc etapa interviurilor, care se desfășoară pe o perioadă de două zile consecutive. Totodată, pentru a fi cu toții pregătiți, au loc două traininguri pentru intervievatori și pentru coordonatorii de orașe.
ADD: conectat la rețea
Aflându-se la cea de-a XV-a ediție, ADD-ul a demonstrat că se poate adapta oricând și oriunde, chiar și condițiilor mai puțin favorabile din timpul pandemiei. Astfel, activitățile din „Autostrada de Drept – online edition” și din „Autostrada de Drept – online 2.0” s-au desfășurat exclusiv online, lucru care nu i-a împiedicat nici pe organizatori, nici pe participanți să creeze amintiri de neuitat. Așa cum se obișnuiește a se spune, nu destinația contează, ci drumul, drumul ADD-ului fiind răpit de condițiile pandemice, iar participanții, privați de frumusețea călătoriei, a plimbărilor printr-un oraș nou și a mirosului de clădire veche.
Cu toate acestea, în acea perioadă, studenții au participat la o conferință despre evoluții și tendințe în Dreptul penal, precum și la un workshop cu delegații de tineret ai ONU, ambele activității având loc pe platforma ZOOM. Totuși, pentru a simți câtuși de puțin orașul București, cu ajutorul studenților Facultății de Geografie, a fost organizat un tur virtual al Bucureștiului, unde au fost prezentate locurile emblematice ale acestuia. Ba mai mult, pentru a trece de bariera impusă de mediul online și pentru a crea conexiuni, participanților le-au fost pregătite câteva jocuri de cunoaștere, care s-au dovedit a fi un real succes.
„Toate emoțiile pe care le-am avut m-au făcut să realizez că, în final, oamenii sunt cei care contează, iar dacă ei sunt de calitate, îți face plăcere să stai cu ei și să schimbați experiențe, chiar dacă acest schimb are loc fizic sau online.”
ADD: înapoi la normalitate
Cu siguranță, tuturor ne-a fost greu să revenim la viața noastră „normală”, cea de dinaintea pandemiei, iar ADD reprezintă cel mai bun exemplu că se poate. Chiar dacă presupune multă muncă și mult efort, la sfârșit, când privești în urmă la tot ce ai reușit să realizezi, rămâi cu un sentiment de bucurie și de satisfacție că a meritat. Astfel, după o perioadă încărcată de dor pentru interacțiunile interumane, unul dintre proiectele cele mai dragi ale Asociației Studenților în Drept și, cu precădere, al departamentului Relații Externe, a revenit la forma sa mult așteptată.
Varianta tradițională a proiectului cuprinde o săptămână plină de activități interactive și cursuri specifice anului de studiu aferent fiecărui participant.
Prima zi începe cu deschiderea și turul facultății și se încheie cu o seară extraordinară de karaoke alături de studenții veniți în acest schimb de experiență. Pe lângă celelalte activități, participanții au avut parte de o seară de poveste, pentru că departamentul Resurse Umane le-a pregătit acestora o Seară a Jocurilor incendiară. Anul acesta tematica a fost cea de basm, în care participanții au îmbrăcat diverse forme ale personajelor din copilărie, scopul acestei seri fiind socializarea, distracția și crearea de noi legături.
„Privind din perspectiva unui coordonator principal și, ulterior, din cea a unui coordonator de oraș, nu pot decât să recomand experiența din fiecare ipostază. Privind încântarea oamenilor, le-o recomand tuturor pe cea de participant, cu atât mai mult pentru a simți că anii studenției au fost întregiți de Autostrada de Drept.”
Pentru a nu încheia articolul altfel decât într-o notă pozitivă, am vorbit cu câțiva participanți pentru a ne povesti câte ceva despre experiența lor ADD.
Un bucureștean în Cluj – „Pentru un bucureștean get-beget, statul la cămin și învățatul într-un alt oraș pot părea atipice. Știam că, cel mai bine, studenția se simte la cămin, astfel că experiența ADD a fost fix sarea și piperul care mi-au lipsit până acum. Plecarea la Cluj mi-a adus o mulțime de prieteni noi, iar momentele trăite acolo ne-au legat atât de tare între noi, încât am continuat să ținem legătura, astfel că în vară am organizat un ADD propriu în Vama Veche. Recomand experiența ADD pentru amintiri care rămân pe viață!”
Un bucureștean în Iași – „Experiența la Iași în cadrul proiectului Asociației Studenților în Drept mi-a întrecut așteptările. În prima zi am descoperit oamenii din ASD-UAIC, care erau nerăbdători să ne prezinte cele mai frumoase locuri din Iași, dar și din facultatea lor. Am fost la cursuri și seminare în funcție de anul de studiu, unde am putut observa stiluri noi de predare și opinii diferite din partea profesorilor. Personal, cred că experiența ADD îmbină foarte bine stilul formal cu cel informal, întrucât descoperi și mediul universitar, și orașul în care mergi, alături de oameni minunați.”
Un ieșean în București – „Din punctul meu de vedere, ultima ediție online a ADD a fost dedicată exclusiv socializării și cunoașterii celorlalte persoane, atât din București, cât și din restul orașelor implicate. Deși a fost o ediție greu de organizat din cauza distanței și a „zidului” creat de mediul online, coordonatorii și organizatorii și-au dat foarte mult silința pentru a nu ne plictisi și pentru a nu fi distrași de alte activități care nu au legătură cu proiectul. Am văzut cum au încercat să facă tot posibilul pentru a ne apropia și pentru a ne distra, făcându-mă să îmi doresc participarea fizică la ADD.”
Alt ieșean în București – „După o săptămâna petrecută la București înconjurată de membrii ASD, am ajuns la concluzia că aceștia sunt mai mult decât un grup de studenți, ei reprezintă o familie! Acest lucru a ajutat la buna organizare a proiectului Autostrada de Drept. Realistic vorbind, mereu este loc de mai bine, dar, personal, nu mă așteptam ca voluntarii să se organizeze atât de bine, oferind o săptămână memorabilă, ceea ce mă face să-mi doresc să repet această experiență.”
Și încă un ieșean în București – „Experiența ADD a fost pentru mine ceva unic. Deși inițial aveam mari dubii dacă să plec sau nu, nu regret deloc decizia luată. M-a ajutat foarte mult să ies din zona mea de confort. Am cunoscut oameni minunați, cu suflet bun, implicați și pasionați de ceea ce fac. Mi-au plăcut foarte mult toate activitățile organizate, seara jocurilor, karaoke, târgul de Crăciun, tot. Mi-a plăcut ușurința prin care s-au creat legături între oameni necunoscuți până în momentul acela. Mi-a plăcut fiecare noapte petrecută în oficiu la povești. Cred și sper că prieteniile create acolo rămân pe viață! Sunt veșnic recunoscătoare pentru ocazia pe care am primit-o și aștept cu nerăbdare să ne reîntâlnim!”.
Miruna Hatmanu (anul I), Ana Ivănescu (anul IV), departamentul Marketing & PR