Cea de-a optsprezecea ediție a notoriei „Autostrăzi de Drept” a ajuns din nou la Facultatea de Drept a Universității din București. Aceasta reprezintă unul dintre cele mai de amploare proiecte ale Asociației Studenților în Drept, oferind noi perspective studenților. Pentru cine nu a auzit încă de el, proiectul constă într-un schimb de experiențe pe perioada unei săptămâni, desfășurat în colaborare cu centrele universitare din Cluj, Iași, Chișinău, Craiova, dar și cu Academia de Studii Economice. În cadrul acestuia, participanții au aflat cum se desfășoară cursurile și seminarele la altă facultate, având în plus numeroase oportunități să cunoască noi oameni și să lege prietenii.

Ioana Corduneanu, unul dintre coordonatorii ADD, a explicat modul în care persoanele implicate în organizare fac față unui proiect de dimensiunile acestuia, caracterizând perioada aceasta drept foarte aglomerată, „dar pentru care muncesc cu foarte multă plăcere”. Scopul final este de a oferi experiența la care se așteptau beneficiarii, poate chiar de a le depăși așteptările. „Indiferent de oboseala care se adună, suntem 100% dedicați, întrucât ne dorim să iasă cât mai aproape de perfecțiune. Probabil chiar această dorință ne ajută să depășim orice dificultate, să ducem proiectul la capăt cu succes.

 

În ceea ce privește un aspect legat de ADD ce le va rămâne întipărit participanților, câțiva dintre aceștia de la Facultatea de Drept din Cluj au împărtășit următoarele idei:

Bianca Badiu: Aș zice „prietenie” sau, pur și simplu, „comunicare”. Am avut ocazia să vorbesc cu foarte mulți oameni pe care, cel mai probabil, nu aș fi ajuns să îi cunosc altfel. De asemenea, am putut să aflu care au fost experiențele lor ca studenți la Drept și cum văd ei lucrurile, iar acest lucru mi-a plăcut cel mai mult.

Maria Agighioleanu: Eu mă gândesc la deschidere, întrucât reprezintă părăsirea zonei de confort, dar afli despre foarte multe viziuni asupra lumii și asupra Dreptului.

Teodora Trufan: Cred că „bucurie” sau „recunoștință”. Ar trebui să ne bucurăm mai mult de tot ceea ce avem în București și nu avem în Cluj sau invers. E necesar să prețuim lucrurile cât timp le avem.

Iulia Oprea: Probabil „seara de karaoke” o să-mi rămână în minte mult timp de acum. A fost foarte fain și aș reveni să cânt cu voi cu prima ocazie. A fost un vibe foarte plăcut, însă aștept să văd cu ce mă mai surprinde ADD-ul pe întreg parcursul său.

 

Atât studenții din Cluj, cât și Matei Cozmaniuc, de la Facultatea de Drept din Iași, dar și Diana Joița, de la Facultatea de Drept din Craiova, au subliniat ce anume a ieșit în evidență și ce ar vrea să fie implementat în facultățile lor:

Maria Agighioleanu: Deși am foarte mult respect pentru profesorii din Cluj și o să îi apreciez pentru totdeauna, mi-a plăcut că aici profesorii parcă sunt mai joviali, mai deschiși cu noi. Ne-au încurajat să punem mai multe întrebări, chiar dacă informația ar fi putut fi găsită în carte. Atmosfera a fost mai degajată, iar acest lucru te face să vii cu mai multă bucurie la curs, la seminar. Nu m-am simțit stresată că trebuie să răspund și să zic bine.

Alisa Marian: Ce aș dori să fie și la facultatea mea ține de împrejurimi. Aici, în București, aveți mult mai mult spațiu, o grădină imensă care funcționează perfect cu clădirea impunătoare. La noi nu se prea face diferența între clădirea noastră și celelalte facultăți.

Matei Cozmaniuc: Profesorii abordează altfel materia, cel puțin la civil. Am observat că materialele sunt trimise din timp pentru ca studentul să se poată pregăti. Astfel, studenții le primesc cu o zi înainte, pe când noi citim spețele pentru prima oară în clasă, ceea ce ne ține mult mai mult pe loc. Aici este totul mult mai organizat, însă, în același timp, atmosfera este una mai prietenoasă, seminariștii tratând studenții ca pe niște colegi.

Diana Joița: Profesorii te motivează să înveți pentru că te ascultă și îți pun multe întrebări. La noi nu este așa – profesorul vine, vorbește două ore, nu te prea întreabă dacă ai înțeles. Nu plec cu foarte multe cunoștințe de la cursuri. Aici, însă, chiar am rămas cu anumite idei.

 

Mulți dintre participanți și-au expus și dorința de a participa și în edițiile viitoare ale proiectului:

Bianca Badiu: Eu mi-aș dori să mai particip, dar probabil în alt oraș, chiar dacă îmi place foarte mult Bucureștiul. Totodată, mă tentează să mă implic în calitate de coordonator, să mă ocup de cei care vin la Cluj. Aș vedea-o ca pe o experiență obositoare, însă m-ar ajuta să mă dezvolt.

Maria Agighioleanu: Mi-ar face plăcere să revin chiar în București. M-a fascinat modul în care se predau anumite discipline, pe care le-am studiat, de altfel, și noi. A reprezentat atât o aprofundare, cât și un prilej de a dobândi o nouă perspectivă față de ele. De asemenea, mă bucur că am întâlnit foarte mulți oameni interesanți și că am avut ocazia să cunoaștem un oraș așa de frumos.

Iulia Oprea: Aș mai participa, dar sunt anul al III-lea și mi s-a părut că este ultima șansă în care aș putea veni în ADD. Mi-am dorit să văd cum este ADD și din poziția unui participant pentru că până acum am fost doar voluntar. Așadar, aș mai participa, dar timpul nu-mi oferă ocazia. Oricum, experiența este una foarte tare!

 

Întrucât „Autostrada de Drept” este un proiect de schimb de experiență, colegi de la Facultatea de Drept din București au plecat în alte centre universitare, observând și simțind chiar pe pielea lor modul în care își petrec viața alți studenți. Prin urmare, Delia Corbu și Miruna Ilie s-au lăsat fermecate de acest proiect în Cluj, în timp ce Ana Brîncuș, în Iași. Ele au dezvăluit activitatea lor preferată din această săptămână:

Ana Brîncuș: Activitatea mea preferată a fost seara în care am urcat la Releu Bucium, o zonă din care puteam admira orașul. Am mers acolo fix în timpul apusului și priveliștea era superbă. Dacă a fost plăcut să explorez străzile orașului, cu atât mai mult m-a impresionat să-l văd din această perspectivă. Totodată, în timp ce ne bucuram de vederea panoramică, am aflat lucruri noi despre fiecare, împărtășind povești din viața noastră. Acea seară va rămâne o amintire pe care o voi păstra mereu în sufletul meu.

Delia Corbu: Dintre numeroasele activități pe care le-am avut, cel mai mult s-a remarcat vânătoarea de comori. Obiectivele turistice din Cluj sunt foarte apropiate între ele, așa că această activitate ne-a oferit ocazia de a le vedea pe toate. Mi-a mai plăcut faptul că fiecare obiectiv avea o probă personalizată; spre exemplu, la Casino Centru de Cultură Urbană, proba a constat în a găsi cărți de joc, astfel încât să ai o mână întreagă de pocher. Pentru mine a fost puțin dificil, deoarece nu știam mâini de pocher, însă organizatorii s-au gândit și la asta, oferindu-ne ghiduri speciale. De asemenea, ținând cont că această căutare de comori a avut loc miercurea, începând cu ea am simțit cu adevărat viața de student, stând cu oamenii aceia și văzând cum se derulează proiectele lor.

Miruna Ilie: De departe, activitatea mea preferată a fost seara de chitară. Ne-am strâns în curtea interioară a facultății (un spațiu foarte mic, cu câteva băncuțe care au fost mutate în semicerc de către voluntari) și timp de două-trei ore am cântat cât ne-au ținut plămânii, am dansat, am râs, ca la un adevărat foc de tabără.

 

În ciuda faptului că proiectul tocmai ce s-a încheiat, toată lumea este deja nerăbdătoare pentru următoarea ediție a acestuia, iar dacă încă există persoane care au dubii în legătură cu participarea la acesta, colegele noastre au relatat următoarele:

Ana Brîncuș: Cu siguranță aș recomanda și prietenilor să participe la ADD pentru că îmi doresc să se bucure și ei de o experiență atât de complexă, care să le ofere noi perspective asupra lumii în care trăiesc. În altă ordine de idei, consider că orice persoană ar trebui să participe la un astfel de schimb de experiență, întrucât în acest mod poate ieși din zona sa de confort, iar, în același timp, poate descoperi diferitele stiluri de viață pe care le au studenții din celelalte părți ale țării.

Delia Corbu: A fost o experiență superbă, chiar una dintre cele mai frumoase din viața mea. Sunt oarecum subiectivă, deoarece eu eram foarte indecisă în legătură cu orașul în care să îmi petrec anii de studenție, iar acest proiect mi-a oferit șansa să văd cum ar fi fost dacă aș fi ales cealaltă variantă. În plus, este frumos să te gândești că poți cunoaște oameni pe care altfel nu i-ai fi cunoscut, iar, de aceea, prețuiești și mai mult momentul. Vreau să subliniez și că am avut ocazia de a fi și în vacanță, dar și la facultate – este o experiență mixtă și unică. De asemenea, pentru că sunt anul al III-lea am resimțit mult mai intens emoțiile și în special tristețea provenită din faptul că nu am participat și la ediții anterioare acesteia.

 

Așadar, după o săptămână în care s-au legat prietenii, s-au format opinii, dar, cel mai important, viitorii juriști au experimentat programul de studiu în alt oraș, aceștia se întorc la viața din facultatea și orașul lor. Mărturiile participanților ne asigură că organizarea și desfășurarea „Autostrăzii de Drept” sunt de folos, dar și că proiectul este foarte apreciat. Acum nu le mai rămâne decât să se bucure de amintirile create, așteptând o nouă ediție de neuitat.

Marinescu Eva (anul I), Ionici Raluca (anul II), departamentul Marketing&PR