Nu, nu e chiar o întrebare cu rădăcini în geometrie, nu e nici o metaforă ale cărei conotații nu vor să iasă la iveală. E o întrebare ce nu poate avea un răspuns greșit.

Curiozitatea m-a cuprins în momentul în care așteptam metroul și mi-am dat seama că privesc dintr-un anumit unghi oamenii care trec pe lângă mine, îi judec cumva, drept în accepțiunea mea. Am fost curioasă de cum ma văd ei pe mine, cum văd ei momentul respectiv din unghiul lor, e unghiul lor drept?

Ok, noi, viitorii juriști suntem învățați cum să ne deprindem cu noțiuni și interpretări pe care le vom folosi într-un mediu pe care cei de dinaintea noastră l-au creat și noi avem datoria de a-l dezvolta. Dar ceilalți? Putem extinde ideologia în planul vieții de zi cu zi, într-un mediu atât de divers și spontan că abia poți ține pasul? Ca viitor jurist, nu cumva ai tu o anume datorie de a dirija traficul cotidianului în corelație cu ce reprezintă etaloanele dreptății și știința dreptului?

Prea multe întrebări și doar una mi s-a părut potrivită pentru jocul meu: Cât de drept poate fi un unghi drept? Ce a ieșit? Exact ce mă așteptam. Evidențierea influenței mediului în care ne dezvoltăm asupra conceptelor pe care le avem cu privire la o idee cu care ne intersectăm la un anumit moment de timp. Atât de corect și atât de divers. Open your mind and enjoy !

 Student politehnica- anul II

„..mă gândesc la un unghi de 90 de grade și atât. Cum să dezvolt despre un unghi de 90 de grade, că e format din 2 laturi perpendiculare?”

 Student politehnică – anul IV

„Poate fi cât vrea el de drept. Uneori un unghi drept poate fi mai puțin drept decât un alt unghi drept, dar poate fi totodată mai drept decât alte unghiuri drepte. Să luăm o masă clasică drept exemplu: are patru unghiuri drepte, dar nu sunt la fel de drepte toate patru pentru că unele pot fi mai aproape de valoarea unanim acceptată de unghi drept (90 de grade) și altele mai depărtate. E adevărat că masa poate fi rotundă, caz în care am avea zero unghiuri drepte dar și într-un rotund există unghiuri drepte, reale sau imaginare, depinde cum vrem să le vedem.  Așadar orice unghi drept e într-un singur fel de drept, putând fi mai drept sau mai puțin drept și nu în ultimul rând, unghiul drept este prezent peste tot, orice putând fi descompus în unghiuri drepte, de diferite valori.”

 Asistent medical – 24 de ani

„Nu cred că există un termen de comparație aici; nu există un drept mai mult sau mai puțin drept, cel putin pentru mine. Un unghi drept este absolut drept și atât.”

Studentă psihologie – anul I

„… păi din punct de vedere matematic, e de 90 de grade, nu? Din punct de vedere moral – depinde de circumstanțe, iar din punct de vedere psihologic – nu e drept pentru că asta ar reprezenta normalitatea, perfecțiunea, și astea nu există.

 Student teatru -anul II

„Unghiul este relativ și „dreptatea lui”, ca să-i zic așa, constă în aparatul de măsură, așa că nu putem ști sigur dacă unghiul este drept, precum nici aparatul cu care este măsurat.”

 Student drept -anul II

„Unghi drept – se poate referi la ceva care este absolut, perfect, deoarece cu toate instrumentele existente nu-l poți realiza, dar te poți apropia.”

Student drept – anul III

Cred că e atât de drept cât vreau sau cât pot să îl văd, în funcție de factorii care mă influențează în momentul respectiv. Dacă eu vreau să-l văd drept, îl voi vedea drept, dacă vreau să îl văd altfel, îl voi vedea așa.”

Student sociologie – anul I

„E drept pentru că e o chestie general valabilă, demonstrată matematic – asta din punct de vedere geometric, iar pentru că eu accept lucrul ăsta ca fiind adevărat, aș putea spune că acest unghi drept este drept din toate privințele.”

Student politehnică – anul  II

„Pentru mine un unghi drept e atât de drept  cât să ajungă la 90 de grade, deci nu e chiar un unghi drept, ci un unghi frânt.

Student informatica economica- anul IV

„Un unghi drept este în mod normal, din punct de vedere matematic, unghiul perfect. Dar un unghi este drept doar din punctul de vedere al celui ce îl privește. Dreptul meu nu este dreptul altuia. Un unghi este drept pentru mine atunci când formează îmbinarea literei L.”

 Freelancer – 27 de ani

”Mă gândesc că omul e un plan – o catetă și OMUL, a doua catetă, iar omul trebuie să fie vertical pentru ca unghiul să fie drept.”

Perspective. Cât de drepte ? Cum ați văzut. Diversitatea nu a fost influențată doar de mediul de dezvoltare, ci și de numarul anilor parcurși în crearea unui concept. De la Platon și Aristotel încoace noțiunile s-au mai schimbat pe ici, pe colo, dar noi am rămas sub o aceeași structură.

Pentru tine, cât de drept e un unghi drept ?

  Oculi plus vident quam oculus.

Alexandra Chilom, grupa 216