Pe 17 mai am avut ocazia de a participa la unul din cele mai aşteptate evenimente organizate de Asociaţia Studenţilor în Drept: finala procesului simulat de Drept roman. Aşa cum şi domnul profesor Oancea a specificat, acest eveniment a fost o premieră în istoria Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti, fiind primul proces simulat de Drept roman, şi care, cât se poate de obiectiv vorbind, a fost unul din cele mai interesante evenimente la care am participat.

În etapa finală s-au calificat 11 concurenţi de la toate seriile din anul I dintr-o participare iniţială de 41 de studenţi.

Acest eveniment a adus în contemporaneitate elementele de altădată prin limbaj, procedură, dar şi prin costume. Studenţii s-au dovedit foarte încântaţi, purtând cu mândrie toga de procurator sau de pretor. Desigur, nu a lipsit nici vestitul centurion, un “legionar mai fioros” ce a asigurat liniştea în timpul desfăşurării procesului, sau scribul însărcinat cu anunţarea participanţilor şi citirea speţelor.

Stând şi ascultându-mi colegii cu un an mai mici, nu puteam să nu mă gândesc la faptul că, fiind studentă în anul II, nu voi mai avea ocazia de a participa la un astfel de proces simulat. În anii mai mari se vor organiza multe astfel de evenimente academice în toate ramurile de drept astfel că noi, ca studenţi, vom avea şansa de a participa la multe altele, însă nu în acest domeniu.

Felicitări încă o dată câştigătorilor, cât şi doamnei profesor Ionela Cuciureanu care a avut iniţiativa acestui eveniment!

Iulia Elena Niță, grupa 207