Marți, 10 ianuarie 2023, au avut loc semifinala și finala ediției a șaptea a Concursului de negocieri simulate „Teodora Tudose”, organizat de casa de avocatură Filip & Company în parteneriat cu Asociația Studenților în Drept, adresându-se studenților anului III ai facultății noastre. În prima rundă de negocieri au participat cele 6 echipe care au trecut de preselecții, acestea concurând pentru a ajunge în finală, fiind jurizați de o echipă formată din reprezentanții Filip: Cristina Tudoran, George Trantea și Mihaela Ispas.

Înaintea desfășurării acestor două etape ale concursului, cei 12 studenți au urmat un Training organizat de cei de la Filip & Company pentru a li se dezvălui tainele negocierilor și a fi cât mai pregătiți cu putință pentru cele ce urmează.

Au urmat 3 meciuri de negocieri a câte 45 de minute, fiecare în sediul Filip & Company, scopul final al acestora fiind de a încheia un contract de vânzare al unui teren pentru construirea unui mall. Jumătate dintre echipe erau de partea cumpărătorului, cealaltă de partea vânzătorului.

Astfel, după un scurt discurs de introducere din partea organizatorilor din departamentul Academic al ASD, precum și un cuvânt-înainte oferit de membrii Filip & Company în care au fost amintite avantajele participării la acest concurs, au început mult așteptatele negocieri.

Cei care au spart gheața au fost Manea Ștefan și Barbarino Maria, de partea vânzătorului, versus Pascu Ioana și Bușe Iasmina, de partea cumpărătorului. Studenții au început discuțiile privitoare la obiectului vânzării, un teren fictiv cu o suprafață de 12.000 de metri pătrați, în proprietatea căruia vânzătorul nu a intrat prin procedee legale. Astfel, ambele părți au trebuit să analizeze cu atenție riscurile la care se supun. Pe de o parte, cumpărătorii doreau obținerea unor ajutoare în ceea ce privește procurarea actelor necesare în viitor și scăderea prețului, în timp ce oponenții doreau a se scuti de orice eventuale riscuri viitoare.

Concurenții s-au informat asupra multiplelor legi ce se aplică, au făcut studii de piață și … au negociat. În astfel de situații, până și cel mai mic detaliu contează: de la informațiile prezentate, până la modul de adresare și limbajul nonverbal. În cele din urmă, părțile au bătut palma și s-au retras, fiind rândul următoarelor două echipe.

A doua confruntare a fost între echipele Achim Damian și Ionescu Alexandra, vânzătorii, și Nedelcu Bianca și Stan Oana, cumpărătorii, în care speța a fost abordată puțin diferit. Echipa Damian și Alexa s-a impus încă de la început, dar nici adversarii lor nu s-au lăsat mai prejos. Strategia de joc de data aceasta a fost aceea a convingerii cumpărătorilor că riscul pe care îl vor avea în achiziția proprietății ar fi unul infim, iar că prețul sugerat de aceștia este unul corect, fiind prezentate și situații concrete asemănătoare, cum ar fi aceea a AFI Mall Brașov. Reprezentanții cumpărătorului au făcut o contraofertă, în schimb, și au reușit să încheie un contract ce nu îi va dezavantaja. De asemenea, de această dată, clauzele pe care părțile doreau să le introducă în contract au fost modificate până s-a obținut o versiune cu care au fost toți de acord.

Semifinala s-a încheiat cu meciul Stancu Anda și Ciacli Bogdan versus Margină Ilinca și Velișcu Cătălin,  ce a ținut spectatorii cu sufletul la gură pe toată durata celor 45 de minute. Participanții au fost direcți, au spus ce aveau de spus fără ocolișuri, având loc o dezbatere eficientă. A fost decis nivelul riscurilor la care se „înhamă” ambele părți, tocmai pentru a le putea cuantifica în bani. Ambele părți au fost bine pregătite, au fost prezentate diferite scenarii ipotetice, s-au încheiat diferite acorduri și, în final, s-a ajuns la o decizie.

După aceste ore stresante atât pentru participanți, cât și pentru cei din juriu, au început deliberările pentru alegerea finaliștilor. După această scurtă pauză, au fost anunțate echipele care s-au calificat în etapa următoare, respectiv ce au obținut avantaje pentru un viitor stagiu de practică organizat de către Filip & Company: Damian și Alexandra, în calitate de cumpărători, și Bogdan și Anda, în calitate de vânzători. Cât timp echipele s-au retras pentru a se pregăti de finală, juriul le-a oferit celorlalți participanți câteva sfaturi cu privire la negocieri: de la cum să redacteze clauzele, la cum să fie mai convingători și cum să obțină ce își doresc.

A urmat evenimentul mult așteptat: FINALA. Speța primită de către concurenți a fost, de fapt, o continuare a aceleia din semifinală, având loc evenimente noi, precum apariția unui nou proprietar și introducerea de noi clauze. Astfel, echipele s-au luptat, au dezbătut și au colaborat pentru a obține cele mai bune rezultate. Spre sfârșitul negocierii, au fost introduse atât de multe clauze, iar spiritele s-au încins atât de tare, încât chiar membrii juriului s-au implicat în discuții pentru a putea soluționa cauza. Meciul s-a încheiat într-un mod onorabil, cu clasica strângere de mână.

Premianții s-au dovedit a fi the best of the best, fiind necesare multe discuții pentru a decide cine sunt câștigătorii. Astfel, pe podium s-au aflat Manea Ștefan și Barbarino MariaLOCUL al III-lea, Ciacli Bogdan și Stancu Anda, LOCUL al II-lea și, nu în ultimul rând, Achim Damian și Ionescu Alexandra, LOCUL I. De asemenea, Damian a câștigat și premiul special pentru „Cel mai bun pledant”.

Astfel s-a încheiat Concursul de negocieri simulate „Teodora Tudose” și în acest an și, dacă le-am stârnit curiozitatea, viitorii studenți în anul al III-lea sunt invitați să participe la următoarele ediții ale acestuia și să uimească cu abilitățile lor de negociatori.

 

Ioana Silimon, anul I, departamentul Marketing & PR