Stați axați pe tot ceea ce contează pentru voi. Sunteți motivul pentru care ne dorim să continuăm cu astfel de concursuri.

Luni, în data de 03.04.2023, casa de avocatură Mușat & Asociații a găzduit semifinala și finala Concursului de Procese Simulate de Drept Penal, astfel concretizând a 6-a ediție a acestei competiții. Sala de conferințe a fost transformată într-o veritabilă sală de judecată, iar avocații din cadrul societății au jucat rolul completului de judecată. Odată început, concursul a luat forma unui veritabil litigiu penal, devenind cât se poate de real. Speța pusă în discuție a avut în centrul său instituția prescripției răspunderii penale, dar a prezentat și aspecte privind latura civilă. Concurenții au depus toate diligențele în scopul salvării inculpatului de răspunderea penală, folosindu-se în acest scop articole, decizii ale instanțelor de judecată și principii de drept. De asemenea, o provocare de care concurenții s-au lovit a fost sesizările Parchetului. Aceștia au fost puși în situația de a pune concluzii pe solicitările procurorului, însă, pentru a încropi argumentarea, li s-a oferit timp suplimentar. Participanții au răspuns cu succes solicitărilor reprezentantului Ministerului Public, lucru care a demonstrat spontaneitatea, dar și cunoștințele excelente de drept penal ale studenților. Astfel, un dialog dinamic s-a creat între concurenți și jurați.

La finalul pledoariilor, judecătorii au suspendat timp de câteva minute ședința pentru a da un verdict. După deliberare, podiumul anunțat a fost acesta: 

  • Locul I: Batalu Daniel și Neagu Irina, anul III
  • Locul II: Brandabur Alexandru-George și Oprițoiu Raluca, anul III
  • Locul III: Vătafu Ilie-Cristian și Prejneanu Maria-Francesca, anul IV
  • Cel mai bun pledant: Bunciu Răzvan-Ștefan, anul IV

În încheiere, juriul a menționat faptul că aceasta a fost de departe cea mai reușită ediție, întrucât concurenții au fost activi, au răspuns eficient, spontan, dar, mai ales, nu au fost timorați în susținerea pledoariilor.

După ce a avut loc premierea, câștigătorii ne-au împărtășit mici frânturi din experiența lor:

 

Ce v-a determinat să vă înscrieți la acest concurs?

Neagu Irina: Pot să spun că eu am fost cauza. Mie îmi place dreptul penal și am văzut-o ca pe o oportunitate. Nu am mai participat până acum la un concurs de procese simulate, fiind anul II nu am avut ocazia aceasta. Am văzut evenimentul și mi-am spus „chiar aș vrea să merg și să profit de ocazia ce mi-a fost dată”. Următorul pas a fost să caut un coechipier, așa că m-am dus la Daniel și l-am întrebat: „nu-i așa că ai vrea să ne înscriem la un proces simulat?” Deci, așa am ajuns aici, eu am fost capul răutăților.

Batalu Daniel: Mie îmi place mai mult dreptul privat, față de dreptul public, dar, de asemenea, nu am participat la niciun proces simulat. Am mai fost întrebat pe la interviuri de ce nu am mers și atunci am zis să particip la acest concurs.

 

Ce v-a motivat să depuneți tot efortul necesar pentru a ajunge până în această etapă?

Neagu Irina: Pentru mine a fost mai mult o ocazie care să mă scoată din zona mea de confort, pentru că am și o teamă de a vorbi în public. Știam că avea să mă ajute să-mi structurez mai bine argumentele și discursul, mai ales fiind o provocare destinată anilor III și IV și am spus „de ce nu?”.

Batalu Daniel: Și eu mi-aș fi dorit să aprofundez mai mult materia dreptului penal și a dreptului procesual penal și chiar a fost o ocazie de care am profitat. Am petrecut destul de mult timp la bibliotecă să caut articole, cărți, jurisprudență.

 

Ai putea să ne zici câte ceva legat de experiența trăită și ce impact a avut aceasta asupra ta? 

Neagu Irina: A fost o experiență mult mai plăcută decât mă așteptam, vibe-ul a fost foarte relaxat și oamenii au fost foarte deschiși și foarte drăguți. Mi-a plăcut faptul că am avut anumite probleme care au fost puse în speță, iar la întrebările respective nu existau răspunsuri greșite și a fost cumva reconfortant să știi că nu contează ce spui, ci contează să argumentezi foarte bine ideea respectivă.

Batalu Daniel: Mie mi-a plăcut foarte mult faptul că am reușit să aprofundez anumite instituții cu care nu m-am mai întâlnit din anul II, iar acum pot spune că sunt deschis spre o carieră în dreptul penal, lucru la care nu m-am mai gândit până acum.

 

În ce a constat pregătirea pentru concurs și cât de dificil a fost?

Neagu Irina: Etapa scrisă a însemnat mult research, sute de drafturi, schimbat, modificat continuu. Pentru etapa orală ne-a interesat mai mult capacitatea de a sintetiza. Ne-am păstrat opiniile și argumentele, dar e altceva când trebuie să pledezi. Trebuie să faci în așa fel încât lumea să înțeleagă ce vorbești, nu mai poți cita din jurisprudență și din doctrină. Deci, pe asta ne-am concentrat foarte mult. Noi ne-am împărțit argumentele, fără să facem repetiții împreună.

 

Există vreun obstacol sau vreo provocare cu care v-ați confruntat pe parcursul concursului? Dacă da, cum ați reușit să îi faceți față?

Neagu Irina: O provocare a fost faptul că toată lumea a fost foarte bine pregătită și, ascultându-i, mi-a plăcut foarte mult cum au vorbit. De asta am fost, din nou, atât de mirată că am câștigat, pentru că mi-au plăcut foarte mult ceilalți participanți și, așa cum a spus și juriul, a fost o alegere foarte grea. Acea replică pe care a trebuit să o dăm procurorului a fost o altă provocare pentru că a trebuit să căutăm jurisprudență și elemente de dreptul Uniunii Europene.

 

Care este secretul succesului?

Batalu Daniel: Nu cred că există o rețetă. Într-adevăr, ce am încercat la facultate, dar și aici, a fost să pornim de la partea teoretică, să încercăm să elaborăm o teorie cât mai coerentă și pe asta să grefăm elementele de fapt și aspectele practice. Asta îmi place să fac și la facultate.

Neagu Irina: Când am alcătuit memoriul și pledoariile, noi am pornit de la premisa că trebuie să ne gândim atât la argumentele noastre cât și la contraargumente. De asta am încercat să spunem idei cât mai puțin interpretabile, care nu pot fi atacate, mult mai neutre.

 

Intenționați să urmați o carieră legată de dreptul penal?

Neagu Irina: Da. M-a pasionat această materia încă din anul II și în continuare mi-a plăcut foarte mult și procedura, iar acum, după concursul de astăzi, mi se pare din ce în ce mai interesant. Nu sunt sigură dacă aș vrea să urmez avocatura sau magistratura, dar sunt deschisă spre ambele variante.

 

Ce sfaturi le puteți da viitorilor concurenți?

Neagu Irina: Să aibă mai multă încredere, să nu vină așa cum am venit noi, foarte speriați. Într-adevăr, e în regulă să ai emoții, dar atât timp cât consideri că ești bine pregătit și ești conștient de efortul pe care l-ai depus să ajungi aici, de progresele pe care le-ai făcut să ieși din zona ta de confort, va fi în regulă, indiferent de ce se întâmplă. În general, să nu pui foarte multă presiune pe tine, adică să te bucuri că ai ce învăța de la alții, decât să te gândești  „ceilalți sunt mult mai buni decât mine și eu mă duc acum și mă fac de râs, deoarece nu e la fel de bun discursul meu”. Am pornit cu ideea că o să dăm tot ce e mai bun și n-o să avem așteptări, pentru că avem ce învăța din experiența asta indiferent de ce se întâmplă.

 

Simon Stanciuc (anul II), Amalia Toma (anul II), departamentul Marketing & PR