În ultima vreme, Dreptul Concurenței este un domeniu tot mai căutat în lumea juridică și economică, având în vedere faptul că piața globală devine din ce în ce mai complexă și mai competitivă. În acest context, casa de avocatură Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen, în colaborare cu Asociația Studenților în Drept, au organizat Concursul de Procese Simulate de Dreptul Concurenței, revenind anul acesta cu o nouă ediție.
Concursul a fost deschis tuturor studenților din anii III și IV, iar acesta s-a desfășurat în patru etape. În urma înscrierilor, candidații aleși au urmat mai multe cursuri de specialitate, susținute de către echipa de avocați din cadrul NNDKP. La finalul acestora, studenții au primit o speță în format electronic, iar rezolvarea acesteia a reprezentat pragul de trecere în ultima etapă.
În dimineața zilei de 10 mai a avut loc finala. După o pregătire intensă, trei echipe a câte doi participanți au avut sarcina de a reprezenta părțile implicate în proces: Rapido – pârâtul – o companie extrem de atrăgătoare pentru investitori datorită produsului vândut, Asociația Marilor Companii – reclamantul – care, prin mai multe firme concurente, a introdus o acțiune în despăgubire în fața instanțelor de drept comun împotriva acesteia, dar și Autoritatea de Concurență – menită să protejeze și să stimuleze concurența. În plus, juriul a jucat rolul instanței, fiind compus din Dan Pascu (vicepreședinte al Consiliului Concurenței), Cosmin Belacurencu (director adjunct al Direcției Ajutor de Stat din cadrul Consiliului Concurenței), Paul Prisecaru (Managing Partner la Intuitive Economics), Anca Diaconu (partener și coordonator al echipei Dreptul Concurenței, Dreptul Uniunii Europene și Ajutor de Stat) și Alexandru Șotropa (avocat doctorand).
Echipele au luat pe rând cuvântul, fiecare ținând câte o prelegere de 15 minute în care și-au expus punctul de vedere. Primii vorbitori au fost reprezentanții Asociației Marilor Companii, Zamfir Eduard și Vasile Cristina, care au prezentat criticile împotriva adversarilor lor, folosindu-se de argumente bazate atât pe jurisprudența Uniunii Europene, cât și pe legislația în vigoare în România. Participanții și-au susținut ferm poziția, în ciuda întrebărilor puse de către membrii juriului. Una dintre acestea a făcut referire la felul în care este tratată fluctuația unei cote de piață în jurisprudență, respectiv legătura dintre aceasta și poziția dominantă a unei firme. Răspunsul concurenților a demonstrat o tratare matură a subiectului și o bună însușire a cunoștințelor relevante în domeniu.
După prezentarea concluziilor de către reprezentanții Asociației Marilor Companii, li s-a dat cuvântul reprezentanților companiei Rapido, Ionescu Maria și Iliescu Maria, care au contestat competența instanței de judecată. Candidatele au justificat modul în care compania a acționat de-a lungul timpului, susținând că nu și-au dorit să elimine concurența, ci să promoveze inovația în domeniul materiilor prime, prin produsul lor ecologic. Întrebările ce le-au fost adresate au atins subiecte precum principiul ne bis in idem, caracterul despăgubirilor și piața pe care se vinde criptoita, produsul firmei, la care participantele au răspuns clar și concret.
Nu în ultimul rând, Autoritatea de Concurență, reprezentată de Achim Damian și Manea Ștefan, a adăugat argumente în favoarea ambelor părți, jucând un rol dublu. Prin prezentarea unor situații ipotetice și a unor cazuri din jurisprudența Curții Uniunii Europene, cei doi au clarificat situația de fapt, respectiv dispozițiile aplicabile speței. În plus, au adus și elemente de noutate, precum conceptul de killer acquisitions și argumente care susțin sau nu acuzațiile de greenwashing.
Concursul s-a finalizat prin acordarea dreptului la replică fiecărei echipe, iar apoi reprezentanții juriului au dezbătut clasamentul. Candidații au fost felicitați pentru performanța atinsă, cu atât mai mult cu cât că nu este ușor să ajungi la acest nivel într-un domeniu de nișă, precum Dreptul Concurenței. Studenții au fost încurajați să mai participe la astfel de concursuri, fiind o oportunitate să se înscrie la stagii de practică și internshipuri organizate de cât mai multe instituții și firme.
A urmat decernarea premiilor, iar locurile au fost atribuite astfel: Locul al III-lea, Achim Damian și Manea Ștefan, Locul al II-lea, Vasile Cristina și Zamfir Eduard și, nu în ultimul rând, Locul I, Ionescu Maria și Iliescu Maria. De asemenea, premiul pentru „Cel mai bun pledant” a fost câștigat de Zamfir Eduard.
Ediția de anul acesta a Concursului de Procese Simulate de Dreptul Concurenței s-a încheiat într-o atmosferă plăcută. Asociația Studenților în Drept vă încurajează să participați în viitor la acest eveniment, fiind o experiență ce oferă o perspectivă nouă asupra unei specializări rar alese în domeniu.
Dumitru Maria, anul I, departamentul Marketing & Pr