În dimineața de 28 aprilie a avut loc finala celei de-a treia ediții a Concursului de Procese Simulate de Personal Injuries: Accident aviatic, organizat de Asociația Studenților în Drept, în colaborare cu JGV și Asociații. În deschiderea evenimentului, domnul Ionuț Jercan a ținut un scurt discurs prin care a introdus publicul în atmosfera concursului, amintind că speța ce urma a fi dezbătută avea ca sursă de inspirație un caz real. Avocații societății JGV au reprezentat familiile victimelor în instanță, pentru ca acestea să obțină compensațiile cuvenite în urma prejudiciilor. Speța a fost dată de un accident aviatic, ce a avut ca urmare moartea tragică și violentă a mai multor persoane. Procesul a avut loc între „reclamanții” Andra Ionescu și Emilia Popescu, reprezentați de Teodor Împăratu și Miruna Pascu și „pârâții” Ministerul Apărării și Unitatea Militară 0202, reprezentați de Bianca-Andreea Floriț și Cosmina-Andreea Ion. Situația de fapt avea ca punct de pornire efectuarea unor exerciții de pregătire militară cu o aeronavă a Ministerului Apărării Naționale. În cadrul acestor exerciții, defectarea unor piese ale avionului a dus la căderea liberă a acestuia, iar în urma impactului cu solul, la izbucnirea unui incendiu. Astfel, tragicul eveniment a avut doar doi supraviețuitori din cele treisprezece persoane prezente la bord.
Tensiunea din sală s-a intensificat pe măsură ce echipele au înaintat capetele de cerere, recurgând la argumente ingenios construite. Instrumentele folosite, precum articole atât din codurile de civil și penal, cât și din codurile de procedură, decizii ale Curții Constituționale, principii de drept, au fost aplicate pe cazul prezentat. Litiganții au prezentat relevanța temeiului legal invocat din multiple perspective: perspectiva victimelor, a producătorilor aeronavei, a personalului militar implicat și multe altele. Substraturile cazului au continuat să fie explorate de părți, construind o analiză critică importantă și dovedind o atenție semnificativă pentru detalii. Răspunderea pentru latura umană a accidentului, cât și cea materială, au fost dezbătute de cele două echipe litigante într-un schimb aprins de replici. Prin acesta și-au combătut argumentele sau au cerut clarificări în diverse privințe, precum calcularea cuantumului sumei care ar trebui să revină cu titlu de prejudiciu moral sau despăgubire pentru daune. Intervențiile echipei adverse, precum și întrebările spontane ale instanței, au contribuit la crearea suspansului în rândul audienței.
După ce avocații și-au susținut pledoariile, s-au anunțat câștigătorii:
Locul I: Miruna Pascu și Teodor Împăratu
Locul II: Cosmina-Andreea Ion și Bianca-Andreea Floriț
Premiul pentru cel mai bun pledant: Cosmina-Andreea Ion
După încheierea evenimentului și acordarea premiilor, participanții au împărtășit câteva impresii despre experiența lor:
Ce provocări ați întâmpinat pe parcurs?
Teodor Împăratu: O provocare a fost faptul că a trebuit să prezentăm tot, ca să fie suficient pentru înțelegerea cauzei, dar să fim în același timp rezervați, să nu dăm toate cărțile pe masă din prima. A fost nevoie de un echilibru, la care e dificil de ajuns.
Ce vi s-a părut mai dificil? Pregătirea speței sau susținerea pledoariei?
Miruna Pascu: Cred că momentul acesta a fost presărat cu adrenalină, în sensul în care atunci când am scris pe laptop eram în pijamale, acasă, sau la facultate. Acum a fost ca o emisiune live.
Teodor Împăratu: Mi s-a părut că este o atmosferă un pic mai tensionată atunci când trebuie să susții public pledoaria. Dacă o dai în bară când îți susții cauza, nu mai contează munca depusă înainte. Degeaba ai din punct de vedere procesual acte bine puse la punct și o apărare bine construită. O pledoarie nu atât de bine prezentată poate duce la pierderea cauzei, deși pe hârtie poate ar fi fost câștigată.
Care credeți că ar fi cele mai importante calități pentru un pledant acum în cadrul acestui CPS?
Teodor Împăratu: Capacitatea de sintetizare consider că e o calitate necesară, pentru că trebuie să anticipezi argumentele părții adverse și să gândești un eventual contraatac, să notezi ceea ce invocă ei, în același timp. E dificil pentru că se invocă jurisprudența sau articole la care nu te-ai fi gândi sau pe care sperai să nu le invoce, e bine să ai apărările pregătite în avans, pentru orice posibilitate.
Miruna Pascu: Am avut nevoie în același timp de determinare, combinată cu spontaneitate, în sensul în care a trebuit să dăm tot ce am avut mai bun pentru a ne apăra clienții, iar asta ne apropie de situația reală.
Aveți câteva sfaturi pentru cei care ar vrea să participe la un concurs asemănător?
Miruna Pascu: În primul rând, îi încurajăm în procesul teoretic de învățare, care poate părea plictisitor, dar care își dovedește utilitatea. Judecătorul poate pune întrebări adiacente și e nevoie să stăpânești materia pentru a răspunde acestor întrebări care nu au fost „pregătite de acasă”. E nevoie să știi să răspunzi, ceea face diferența dintre cineva care învață un discurs și îl prezintă în fața judecătorului și o persoană pregătită. Actorii trebuie să își intre în personaj, avocații trebuie să fie ei înșiși în instanță.
Teodor Împăratu: Învățați, nu vă fie frică de necunoscut, se simte altfel în momentul în care te uiți retrospectiv: „Măi, eu chiar am făcut asta?”. Răspunsul este „Da, ai făcut-o, ai ajuns aici, poți!” În acel moment simți că ai o energie nouă care te conduce mai departe, către depășirea propriilor limite.
Cum ai defini experiența ta într-un singur cuvânt și de ce acela?
Miruna Pascu: Entuziasm – nu e un termen juridic, dar le cuprinde pe toate. Și ne amintește să nu uităm de latura noastră umană.
Teodor Împăratu: Perseverență – nu trebuie să încetezi să crezi în cauza pe care o reprezinți; orice impediment ar surveni, trebuie să continui, oricât de greu ar fi.
Ce te-a ajutat să câștigi premiul pentru cel mai bun pledant?
Cosmina Ion: Consider că pentru a deveni avocat pledant ai nevoie de calități care nu sunt neapărat înnăscute, sunt trăsături care se exersează de-a lungul facultății, inclusiv prin evenimente de tipul acestui concurs. E important să te poți exprima în public în mod liber, pentru că deși îți pregătești pledoaria de acasă, momentul în care ți se pun întrebări e provocant pentru că trebuie să dai impresia că nu te pierzi, că ai încredere. Asta ne duce la cea de-a doua trăsătură utilă: încrederea. Oricât ai crede că nu ai șanse de câștig în procesul respectiv, trebuie să crezi cu toată tăria în reușită. Consider că aceste calități le poți descoperi la facultate, dar mai ales participând la concursuri și evenimente. Am participat la mai multe concursuri simulate, la care am ajuns în finală, și cred că asta m-a adus aici: experiența. Experiența își spune cuvântul: înveți să-ți stăpânești mai ușor emoțiile, să nu te pierzi, să-ți susții cu tărie argumentul.
Cu ce gând pleci de aici?
Cosmina Ion: Eu sunt foarte mândră de mine că am câștigat; fiind în dubiu între avocatura de litigiu și avocatura de consultanță, am ales să mă înscriu la concursuri simulate ca să înțeleg ce mi se potrivește, ce aș vrea să fac. Îi susțin pe toți studenții să facă același lucru, atât pentru a descoperi ce înseamnă de fapt avocatura de litigiu și dacă li se potrivește, cât și pentru a câștiga încredere în ei.
Maria Preoteasa (anul I), departamentul Marketing & PR