Ziua de 18 aprilie a reprezentat pentru o mare parte dintre participanții la conferința „Interviul INM – Misiune imposibilă?!” o schimbare a percepției asupra acestui obstacol psihologic pe care mulți îl consideră ca fiind extrem de greu. Cei trei invitați, Cristi Danileţ – judecător şi membru în Consiliul Superior al Magistraturii, Claudia Mihălcescu – auditor de justiție și Andrei Căbulea –auditor de justiție, au demontat multe temeri ale studenților și le-au prezentat o altă înfățișare a pregătirii anevoioase.

Cei doi auditori de justiție au împărtășit experiența recentă a fiecăruia din timpul pregătirii, dar și din timpul examenului. Fiecare a pus accent pe ceea ce a considerat că va fi cheia succesului, pe lucruri aparent mărunte, dar care, prin muncă, ambiție și seriozitate, au făcut ca misiunea imposibilă să devină posibilă.

Imensitatea Aulei s-a transformat ușor într-un cadru informal în care invitații le ofereau studenților sfaturi pentru fiecare etapă a examenului: testul grilă pentru verificarea cunoștințelor juridice, testul de verificare a raționamentului juridic și temutul interviu.

Având în vedere că fiecare candidat va porni de la același nivel cu ceilalți, cel mai bun material de studiu este codul, la care opțional va fi alăturată o carte, iar 6-7 ore de studiu pur sunt echivalentul a 12-13 ore de „învățat”. De asemenea, nu trebuie neglijat planul personal, latura internă, deoarece dacă cunoștințele juridice au contat pentru proba eliminatorie, următoarele două probe se vor axa pe gândirea candidatului. Un magistrat bun trebuie să fie o persoană deschisă și cu o viziune extinsă, capabilă să se descurce în situații limită. Studiul individual a insuflat celor doi auditori de justiție o satisfacție imensă deoarece au reușit să găsească metodele cele mai potrivite pentru stilul lor de învățat.

Au fost prezentate două cazuri de trăire a examenului. Claudia Mihălcescu și-a început pregătirea cu un an înainte de examenul de admitere, într-un mod mai degajat, care i-a permis vacanțe și seri liniștite, iar Andrei Căbulea din luna aprilie, dar cu un program pus la punct.

Oare proba interviului poate fi o misiune imposibilă? Experiențele celor trei invitați ne-au arătat contrariul. Spontaneitatea, sinceritatea și răbdarea reprezintă avantaje, însă trebuie să ținem cont și de aspectele exterioare. Ținuta candidatului contează foarte mult, de la haine, în legătură cu care trebuie păstrată o ținută formală (costumul negru nu este o regulă), până la gestică, unde controlul de sine trebuie să fie temeinic.

Pașii urmați de cei doi auditori de justiție au părut ușor de realizat, însă gradul de dificultate ridicat al examenului de admitere la INM este indiscutabil. Pilonii pe care s-au axat în perioada de pregătire au fost cheia succesului lor, și anume cei 3 „S”: Seriozitate, Spontaneitate, Studiu.

Maria-Cristina Iofcea, grupa 208