Săptămâna trecută, pe 16 martie, am fost prezenţi la conferinţa “Între magistratură şi avocatură”, un nou proiect al Asociaţiei Studenţilor în Drept, mai exact al Departamentului Academic. Printre cei care au răspuns la întrebările celor mai nerăbdători dintre noi s-au numărat:avocaţii Adrian Tătăruşanu, Ana-Maria Udrişte şi Bogdan Vasile, respectiv auditorii de justiţie Andra Lăsconi, Eduard Levai şi Mădălina Hiu.

Tineri ca noi şi la început de drum, invitaţii au purtat un dialog cu cei prezenţi în sală în urma căruia au împărtăşit din experienţa lor, dar şi din emoţiile trăite de-a lungul timpului.

Printre subiectele discutate, s-a numărat şi acela al motivului pentru care invitaţi au optat pentru profesia aleasă. Dincolo de motivele personale, au primat diferenţele între cele două categorii, judecători şi avocaţi. În timp ce avocaţii au optat pentru libertatea şi dinamismul pe care le o oferă această profesie, judecătorii au fost de acord cu faptul că aceasta profesie nu este doar una plină de responsabilităţi, dar şi una potrivită unui om echilibrat.

Cât priveşte timpul de care este nevoie în exercitarea uneia dintre aceste profesii, ei bine, în acest caz diferenţele se minimalizează. Ce este recunoscut unanim este faptul că atât avocaţii, cât şi judecătorii se pregătesc temeinic. În timp ce instanţele au program de dimineaţă, finalizându-se aproape de orele 14:00, judecătorii îşi continuă ziua de lucru în spatele birourilor analizând actele din dosare şi rezolvând cereri. Avocaţii în schimb, desi există posibilitatea de a pleca la program, în cazul în care lucrează la o casă de avocatură la care au un program prestabilit, ramân pentru a finaliza demersurile iniţiate la începutul zilei.

În toate cazurile însă, evoluţia se desfăşoară continuu. Nu există posibilitatea stagnării atunci când, judecător sau avocat fiind, sau orice altă profesie juridică ai alege, eşti pus în faţa unor probleme care trebuie rezolvate. Aceasta, bineînţeles, dacă îţi doreşti dezvoltarea continuă. Astfel vei putea ţine pasul cu evenimentele şi persoanele din jurul tău.

 

Iulia-Elena Niţă, grupa 307