Luni, 18 aprilie, ora 8:30 – ora la care eu trebuia să fiu la Judecătoria Sectorului 2. Însă, ca studentul ce are cursuri numai după 12:00, pe la 8:30 mă convingeam că îmi ia doar zece minute să ajung la judecătorie, cu tot cu îmbrăcat şi spălat pe dinţi. În fine, la ora 9 m-am alăturat colegelor mele din cadrul proiectului De umbrae justitiae, în aşteptarea unui magistrat care să ne ia „sub umbra sa”.

De umbrae justitiae, un proiect marca ASD, dă şansa studenţilor să petreacă o zi în umbra unui magistrat sau a unui avocat, în funcţie de instituţia la care au fost repartizaţi.

Revenind, aşteptarea noastră (sau cel puţin a mea) nu a fost lungă şi din biroul preşedintelui de instanţă a ieşit un bărbat înalt, tânăr, bine îmbrăcat şi cu un zâmbet larg pe faţă, iar după ce am făcut cunostinţă am fost invitate în biroul dumnealui.

Domnul Bogdan-Alex Arghir, preşedinte de instanţă al Judecătoriei Sectorului 2, era magistratul alături de care urma să ne petrecem ziua de luni. Din păcate, nu a fost o zi întreagă, dar au fost trei ore de discurs motivaţional. Am apreciat sinceritatea cu care ne-a răspuns la întrebări, deschiderea pe care a avut-o faţă de noi şi sfaturile pe care ni le-a dat, care sunau cam aşa:

  • Echilibru, în orice aţi face să existe un echilibru. De exemplu, vă distraţi, dar şi învăţaţi.
  • Dacă îţi doreşti cu adevărat şi eşti potrivit pentru această profesie, vei ajunge judecător. Foarte sincer ne-a zis că nu oricine are ce îi trebuie pentru a fi judecător, iar acesta nu este  un lucru rău – nu uitaţi că, în sala de şedinţe, judecătorul şi grefierul formează un Complet.
  • În faţa unui eşec, aveţi încredere că într-o anumită perioadă de timp, veţi vedea de ce a fost aşa: ori nu eraţi pregătit pentru acea etapă a vieţii, ori nu era lucrul potrivit pentru dumneavoastră, dar, orice ar fi, vă veţi convinge că a fost mai bine aşa, decât dacă aţi fi „câştigat”.

Concluzionând, mă bucur că am participat la această ediţie a proiectului De umbrae justitiae pentru că am avut şansa să întâlnesc un om tânăr, cu multă energie (pozitivă), care şi-a propus ceva şi a obţinut ce şi-a dorit, un om de la care am avut ce învăţa şi care îmi reînnoieşte speranţa că, încet-încet, generaţia noastră va schimba mersul lucrurilor în bine.

Ştiţi care este diferenţa dintre un judecător şi Dumnezeu?

Dumnezeu nu se crede judecător.

Lavinia Ileana, grupa 209