Marți, 9 ianuarie 2018, au avut loc semifinalele și finala celei de-a doua ediții a Concursului de negocieri simulate „Teodora Tudose”, organizat de casa de avocatură PeliFilip în parteneriat cu Asociația Studenților în Drept și destinat studenților din anul al III-lea de studiu din cadrul Facultății de Drept a Universității din București. Cele 6 echipe care au trecut de etapa preselecțiilor au fost prezente la sediul PeliFilip pentru desfășurarea rundelor de negocieri în urma cărora au fost selectate cele două echipe finaliste.

În urma finalei, juriul alcătuit din avocații Gianina Găvănescu, Monica Stătescu și Mădălina Fildan, Senior Associates în cadrul casei de avocatură PeliFilip, au desemnat cele două echipe finaliste. În urma negocierilor finale, premiul I a fost obținut de echipa formată din Anca Bădescu și Lavinia Cazacu.


„Dincolo de beneficiile inerente oricărui concurs provocării de a ieși din zona de confort, Concursul de negocieri simulate răspunde unei nevoi reale de instruire în aria dezvoltării abilităților personale și sociale. Abilitatea de a fi un bun negociator reprezintă o astfel de abilitate socială cu care nu toți ne naștem, dar pe care o putem dezvolta dacă avem deschiderea și oportunitatea să o facem. Ne-am bucurat să avem și la această ediție concurenți bine pregătiți și foarte creativi, invitați din mediul de afaceri care au interacționat cu candidații și, la final, negocieri reușite.

Mulțumesc foarte mult candidaților noștri pentru rigoarea cu care s-au pregătit pentru concurs, pentru entuziasmul cu care au participat în toate etapele și creativitatea de care au dat dovadă. Anul acesta speța de concurs a fost destul de dificilă, fiind inspirată dintr-o tranzacție reală ce s-a finalizat la sfârșitul anului trecut. Cu toate acestea, ne-am bucurat foarte mult să vedem că studenții au transformat această provocare în oportunitatea de a pătrunde și cocheta cu mecanisme complexe de structurare a unei tranzacții. Prestația lor in cadrul negocierilor a fost cu mult peste nivelul pe care l-ai aștepta de la niște studenți de anul al III-lea de facultate.

Doresc să mulțumesc de asemenea și partenerilor noștri din cadrul ASD pentru profesionalismul de care au dat dovadă și ireproșabila organizare. Au dovedit încă o dată că ne sunt parteneri de încredere cu care putem organiza evenimente memorabile. De asemenea mulțumesc mult tuturor invitaților noștri și colegilor mei din cadrul echipei de organizare PeliFilip, fără de care acest concurs nu ar fi putut exista.”

Gianina Găvănescu, Senior Associate PeliFilip și coordonatoarea concursului



„Ne bucurăm că  a doua ediție a Concursului de negocieri simulate a avut un mare succes. Anul acesta, concursul a purtat numele Teodorei Tudose, cea care ne-a fost colegă și care, din cauza unor probleme de sănătate, nu a apucat să vadă finalizată prima ediție. Acesta a fost unul dintre motivele care ne-a determinat să ne dorim și mai mult ca totul să iasă perfect. Și sperăm noi ca asa a fost.

Cu sprijinul echipei PeliFilip, am reușit să organizăm un eveniment care a ajutat studenți de anul al III-lea să deslușească secrete din arta negocierilor. Semifinalele și finala au fost adevărate runde de negocieri care ne-au făcut să fim mândri de evoluțiile colegilor noștri de anul al III-lea. Pe lângă posibilitatea de a susține aceste negocieri, concurenții au avut ocazia de a participa la un training pe tema negocierilor, organizat de PeliFilip.

Sperăm ca, împreună cu PeliFilip, să organizam în continuare evenimente care să se bucure de un succes cel puțin la fel de mare.

Andrada Tudor, Director general ASD

 


CUVINTELE FINALIȘTILOR

„Pot începe prin a spune că această experiență îmi va rămâne mult timp impregnată în memorie. Când am văzut anunțul referitor la concursul de negocieri prima senzație a constat în nesiguranță. În cadrul facultății nu am avut oportunitatea să intrăm în contact cu această ramură a avocaturii de consultanță, astfel încât desfășurarea negocierilor erau mai mult un mister pentru mine. Cred că acesta a fost și factorul care ne-a determinat pe mine și pe colega mea, Lavinia, să ne înscriem.

După participarea la training și odată ajunse în semifinale, am realizat că negocierile presupun mai mult decât un set de cunoștințe juridice și o pregătire realizată confortabil acasă. De la alegerea termenilor potriviți, la limbajul corpului și până la arta convingerii, într-o rundă de negocieri totul poate să aibă un impact asupra rezultatului.

Deși neprevăzută, finala am preferat să o abordăm cu încredere în strategiile stabilite anterior și cu cât mai mult calm. Desigur, strategii cât mai inventive a stabilit și echipa cu care am negociat în finală, astfel încât discuțiile au avut un ritm destul de dinamic și am ajuns la situații care păreau fără soluții.

Nu în ultimul rând, țin să mulțumesc echipei PeliFilip pentru inițiativă și organizare, pentru cunoștințele și experiențele pe care le-au împărtășit cu noi. Așadar, recomand această experiență tuturor celor dornici de noi provocări.

Anca Bădescu, membră a echipei câștigătoare

 

„Concursul de Negocieri Simulate „Teodora Tudose” a reprezentat o oportunitate pentru mine și mă bucur că am ales să particip.

Deși inițial ezitante, eu și colega mea, Anca, ne-am înscris la acest concurs pentru a afla ce presupune acest domeniu, dar și pentru a avea posibilitatea să probăm cum ne vom descurca într-o situație ce presupune atât cunoștințe juridice, cât și numeroase detalii de comunicare, persuasiune, atenție și spontaneitate.

Fiecare etapă a acestui concurs mi s-a părut foarte bine gândită, începând cu selecția, care a presupus noțiuni generale de Drept civil, dar și aspecte de logică. Avantajele participării la un astfel de concurs sunt nenumărate, dar printre cele mai importante, pentru mine, a fost faptul că am beneficiat de trainingul pe tema negocierilor. Astfel, ne-am putut creiona o idee despre cum ar trebui să decurgă o negociere. Am avut parte de numeroase informații utile despre această temă vastă, care ne-au fost puse la dispoziție într-un mediu profesionist, dar în același timp relaxat, creat de organizatorii acestui concurs.

Cu toate acestea, adevărata provocare a venit atunci când, față în față cu colegii noștri, a trebuit să aplicăm tehnicile și sfaturile pe care le-am primit despre negociere, înțelegând astfel importanța fiecăruia dintre ele. Astfel, am observat că strategiile pregătite pentru speța primită, deși ne-au ajutat, au reprezentat doar un punct de plecare în desfășurarea negocierilor atât din semifinală, cât și în finală. Ambele echipe cu care am negociat au avut idei pe care noi nu am reușit să le prevedem atunci când ne-am pregătit, dar și abordări foarte inventive în ceea ce îl privea pe clientul reprezentat de ei.

Ceea ce pot spune cu certitudine este că am învățat cât de importante sunt detaliile într-o negociere, cât de mult contează lucrul în echipă, dar și maniera de a dirija o conversație spre scopul pe care tu îl urmărești.

Nu în ultimul rând, trebuie să menționez că toate etapele acestui concurs s-au desfășurat într-o atmosferă plăcută și lipsită de stres sau emoții, încât sunt sigură că acesta a fost unul dintre factorii determinanți pentru care am reușit să ajungem în finală.

Le mulțumesc echipei PeliFilip și echipei ASD pentru organizarea fără cusur a acestui concurs și recomand cu căldură participarea fără ezitare.

Lavinia Cazacu, membră a echipei câștigătoare



„Concursul de Negocieri Simulate „Teodora Tudose” va marca cu siguranță un punct important în cariera noastră. Se organizează procese simulate în aproape toate ramurile de Drept pe care le studiem în facultate, deci ne este ușor să ne dăm seama dacă avocatura de litigii ni se potrivește sau nu. În schimb, cu cea de consultanță e mai greu. Acest concurs este ocazia perfectă și una dintre puținele existente.

Ceea ce mi-a plăcut cel mai mult este faptul că negocierile nu au mers exact așa cum prevăzusem noi. Echipele adverse au adus pe masă și probleme la care nu ne-am fi gândit sau pe care nu pusesem accentul în pregătirea noastră pentru semifinală și finală. Avantajul echipei mele a fost că am încercat să cunoaștem foarte bine situația de fapt, interesele clientului nostru și să găsim cât mai multe variante care să îl favorizeze. Am fost determinate să venim cu soluții și pe moment, care să creeze o situație de win-win, ceea ce a făcut ca negocierile să se apropie cât mai mult de unele reale.

Cât despre organizarea acestei ediții, a fost perfectă și a întrecut-o pe cea precedentă. Echipele PeliFilip și ASD merită foarte multe mulțumiri.

Nu în ultimul rând, această ediție a reprezentat mai mult decât o simplă competiție și din prisma faptului că a fost dedicată colegei noastre, Teodora Tudose. Sunt sigură că Teo și-ar fi dorit să participe. Pentru noi, o motivație în plus în acest concurs a fost să o facem pe ea mândră și sperăm că am reușit.

Noemi Popa, membră a echipei câștigătoare a premiului al II-lea

 

Negocierea este un proces pe care îl întâlnim cu o frecvență mai mare sau mai mică în viața cotidiană, astfel că nu ar trebui să fie un concept pe care să îl definim cu dificultate. Acesta era gândul pe care îl aveam în minte, atunci când am auzit pentru prima dată de acest concurs. Cu toate acestea, la trainingul organizat de PeliFilip, mi-am dat seama că o noțiune ce părea relativ comună si ușoară poate pune o serie de probleme pentru care răspunsul presupune mecanisme diverse, interesante și destul de complicate.

Este o adevărată încercare pentru mintea oricui să găsească o multitudine de scenarii posibile, în cadrul cărora argumentele, contraargumentele și deciziile la care se ajunge să fie de natură a mulțumi toate părțile implicate. Astfel, perspectivele pe care le aveam în gând au dobândit o altă semnificație. Faptul că am reușit, împreună cu Noemi, să ieșim din zona noastră de confort și faptul că tot acest proces ne-a depășit așteptările au făcut această experiență una pe care nu o vom uita curând și pe care intenționăm să o fructificăm în viitoarele noastre cariere.

De asemenea, momentele în care s-au desfășurat negocierile au fost pline de intensitate, lucrul în echipă, pregătirea, persuasiunea, siguranța în spusele proprii și capacitatea de a improviza, reprezentând doar câteva dintre elementele esențiale în cadrul discuțiilor propriu-zise. Toate acestea m-au inspirat și m-au ajutat să mă descopăr în niște ipostaze pe care nu le-am avut în vedere până acum, m-au ajutat să cresc.

Mai mult decât atât, un lucru pe care l-am apreciat în ceea ce îi privește pe toți participanții la acest concurs este faptul că, independent de ce s-a întâmplat în timpul negocierilor, planul profesional nu a interferat cu cel personal. Consider că acest mod de abordare este unul sănătos și nu aș vrea sa pierd ocazia de a aprecia existența lui.

În ceea ce privește echipa de la PeliFilip, aș vrea să le mulțumesc pentru timpul, disponibilitatea și dedicarea oferite acestui eveniment. Atmosfera a fost una relaxată, dar profesională, ce ne-a încurajat să fim noi înșine, să punem întrebări și să nu ne simțim încorsetați în niciun fel.

Ioana Anton, membră a echipei câștigătoare a premiului al II-lea