Proiectul ,,Descoperă diplomația“, rezultat al colaborării fructuoase dintre ASD și ELSA, ne-a oferit oportunitatea să vizităm Ambasada Olandei. Amplasată în zona Pipera, la puține minute de mers pe jos de la metrou, într-un decor de birouri bussiness, Ambasada Olandei pare a fi diferită în comparație cu celelalte ambasade din București, ale căror sedii sunt mai impunătoare. Cu toate acestea, am fost informați că sediul este doar temporar până ce reabilitarea vechii clădiri va fi terminată.
Se spune că esențele tari se țin în sticluțe mici – cam acesta a fost primul gând odată ce am pășit pragul ambasadei. Multe birouri, multe scaune, forfotă și cafea de calitate; oameni silitori care ieșeau dintr-o ședință și pășeau imediat într-o conferință…
Așa a fost și cazul doamnei ambasador Stella Ronner- Grubacic, care ne-a oferit o primire călduroasă și o poveste de viață de calitate. Este evident că cei care și-au exprimat interesul în a participa la proiectul sus-amintit își doresc să descopere tainele diplomației și să primească diverse sfaturi de la oameni cu experiență din domeniu care s-au remarcat de-a lungul timpului.
Doamna Ronner ne-a purtat într-o călătorie trecut, în perioada când dumneaei era încă în băncile Facultății de Științe Politice din cadrul Universității din Amsterdam și se confrunta cu dileme privitoare la cariera sa. Ne-a explicat cum s-a dezvoltat pe plan profesional într-un decor politic destul de sumbru, dominat de revoluțiile care au zguduit Europa la finalul anilor ’90, cum a descoperit iubirea pe meleagurile străine din Serbia care i-au devenit ulterior a doua casă, cât de intensă și solicitantă poate fi meseria de diplomat și, mai ales, care sunt responsabilitățile care revin fiecărui ambasador odată cu avansarea în carieră și implicarea mai accentuată în contextul internațional.
Nucleul diplomației constă în reușita de a vedea totul dintr-o perspectivă pur obiectivă, fără a te lăsa cuprins de detaliile care, uneori, pot fi inutile. Un diplomat trebuie să fie cerebral și maleabil în gândire pentru a izbuti să ducă la îndeplinire atribuțiile ce îi revin. Un dezavantaj pe care și Stella Ronner l-a scos în evidență este faptul că diplomația implică multe călătorii, majoritatea imprevizibile, care diminuează șansele unei vieți de familie reușită, însă nimic nu este imposibil dacă îți dorești cu adevărat. Doamna ambasador este un model cert care întărește afirmația precedentă.
Laura-Ioana Tătaru, grupa 209