„Curajul înseamnă să ai puterea să te ridici şi să vorbeşti. Curajul înseamnă, de asemenea, să te aşezi şi să asculţi.”
– Winston Churchill
Conferinţa „Admiterea la INM” a avut loc în data de 10 noiembrie 2016, între orele 14:00 şi 16:00, în Aula Magna a Palatului Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti. Ca în fiecare an, Aula Magna s-a umplut de studenţi provenind din toţi anii de studiu, masteranzi, doctoranzi şi, în general, de persoane interesate de a-şi contura imaginea de ansamblu despre ce presupune cariera în magistratură cu ajutorul informaţiilor oferite de către speakerii conferinţei, dl Cristi Danileţ (judecător şi membru CSM), dl Valerian Cioclei (membru în Comisia de interviuri INM), dl Tudorel Ştefan (procuror şi formator INM) şi dl Radu Nastac (auditor de justiţie).
Invitații au oferit informații atât referitoare la fiecare probă din cadrul examenului de admitere, cât şi despre care ar trebui să fie modalitatea generală de abordare a examenului, datorită dificultății sporite a acestuia, despre etapele ulterioare promovării tuturor probelor din cadrul admiterii şi pregătirea ulterioară, în cadrul Institutului Naţional al Magistraturii şi numărul de locuri disponibile în anul 2016. De asemenea, s-a răspuns întrebărilor legate de cerinţele şi aşteptările membrilor Comisiei de interviuri de la candidaţii care susţin proba, precum şi celorlalte întrebări legate de modalitatea de abordare şi de pregătire pentru examen.
Fiind unul dintre numeroşii participanţi, m-am aşezat pe scaunul găsit liber în Aula Magna derulându-mi gândurile din anul I şi până în prezent, în anul IV, semestrul I. În anul I am fost convinsă că deţin chemarea interioară necesară pentru a deveni procuror, gândindu-mă la o viitoare carieră tangenţială cu domeniul Criminalisticii, al Dreptului penal, al omorurilor şi altor infracţiuni contra persoanei de o cruzime deosebită. Nu mă speria gândul, ci mă încânta, datorită sentimentului că voi putea ajuta la „a face dreptate”, sintagmă pe care o auzim extraordinar de des, însă niciodată suficient pentru a-i înţelege adevăratul sens. Ştiam, de asemenea, că vor fi necesare sacrificii pentru a urma această carieră, însă ştiam şi că în orice carieră sau lucru măreţ pe care vrei să îl realizezi în viaţă sunt necesare sacrificii. În anul II, făcând o scurtă introspecţie interioară, am luat în considerare din ce în ce mai mult ideea de a avea o viitoare carieră în magistratură ca judecător. Datorită, în mare parte, aceloraşi considerente de ordin moral, legate de idealul de justiţie, mă întrebam, atunci, ca şi acum, direcţia în care mă va îndrepta timpul.
În anul IV, ca şi anii I, II şi III, este ideal să participi la astfel de evenimente care îţi pot defini alegerile ulterioare esenţiale.Indiferent de gândurile actuale şi imaginile formate (care pot fi simple prejudecăţi ce trebuie dărâmate), un om informat este un om puternic.Aşadar, este esenţial a avea o imagine de ansamblu, documentată, asupra subiectelor care par sau nu a ne interesa sau privi în mod direct la un moment tranzitoriu din drumul nostru spre viitoarea carieră, oricare va fi aceasta. Conferinţa “Admiterea la INM” este, în mod categoric, unul dintre aceste evenimente, care, asemenea exemplului propriu descris anterior, ne pot schimba direcțiile în facultate.
Miruna Stoian, grupa 417