Duminică, 21.04.2024, Asociația Studenților în Drept a organizat evenimentul Diplomacy 7 – un concurs de negocieri simulate de drept internațional public. Acesta s-a desfășurat ca un summit internațional în cadrul căruia 7 echipe, fiecare formate din câte 3 studenți, numite în continuare, delegații au negociat în scopul încheierii unor acorduri internaționale.
Coordonatorii au inaugurat evenimentul prin a ura succes participanților și a preciza că summitul diplomatic simulat se va învârti în jurul a trei teme importante: drepturile omului, protecția mediului și energia nucleară. În continuare, juriul a adresat câteva cuvinte de început, felicitându-i pe studenți pentru curajul de care au dat dovada alegând să participe și să se implice într-un proiect ce prezintă o mare importanță – diplomația.
Negocierile au început prin prezentarea membrilor fiecărei delegații, a formei de guvernământ a statului reprezentat și a scopului pentru care participă la respectivul summit simulat.
Prima temă abordată a fost protecția drepturilor omului, cu precădere protecția dreptului fundamental la viață, problemă apărută în urma condamnării la pedeapsa cu moartea de către o instanță dintr-un alt stat, pentru săvârșirea unor acte de terorism, a unor cetățeni ai unui stat care a abolit această formă de pedeapsă. Delegațiile au dezbătut pe larg problema, fiecare stat prezentând poziția sa atât cu privire la situația de fapt, cât și cu privire la aplicarea pedepsei cu moartea în general. În urma acestor dezbateri, delegațiile au ajuns la un consens și au trasat liniile directoare ale unui viitor tratat internațional între aceste state care, deși garantează dreptul la viață, permite în același timp statelor semnatare să formuleze anumite rezerve la tratat și să admită aplicarea acestei pedepse în unele cazuri grave cu respectarea anumitor condiții.
Au urmat apoi discuțiile privind protecția mediului. Unul dintre state a redactat anterior un tratat care reglementează măsuri atât internaționale, cât și naționale ce trebuie adoptate pentru a asigura o bună protecție a mediului în contextul actual al încălzirii globale și l-a prezentat celorlalți pentru a-și exprima părerea despre acesta și pentru a formula propuneri de completare sau de modificare a acestuia. Delegațiile au avut opinii destul de diferite din cauza nivelului distinct de dezvoltare al fiecărui stat reprezentat, cele mai slab dezvoltate nefiind pregătite să aplice aceste măsuri clare și dorind redactarea unui tratat cu prevederi mai flexibile și oferirea unei perioade de tranziție. Totuși, în final, delegațiile au ajuns la un consens și au stabilit să încheie ulterior un tratat care să fie favorabil tuturor statelor semnatare.
Delegațiile au negociat apoi și cu privire la cea de-a treia temă – energia nucleară, acestea dezbătând pe larg reglementarea și modul de funcționare ale unui Institut de cercetare a energiei nucleare în scopuri pașnice și riscurile unei astfel de activități.
A urmat apoi jurizarea și oferirea feedbackului și, desigur, încă un rând de felicitări adresate studenților care au participat pentru curajul lor și pentru toate eforturile depuse. Clasamentul final a fost următorul:
Locul I: statul Anadovia, reprezentat de studenții Caval Mihai, Camelia Radu și Jibu Raluca;
Locul II: statul Evelyria, reprezentat de studenții Igor Hodinic, Costea Luca și Radu Dan;
Locul III: statul Ioanora, reprezentat de studenții Ștefan Florea, Nicu Petrușan și Ionuț Ivănoiu.
Pe parcursul evenimentului, am avut ocazia să discutăm puțin cu participanții care ne-au împărtășit câteva impresii din experiența lor la acest eveniment:
- Ce v-a determinat să vă înscrieți la acest concurs?
Camelia Radu: Ceea ce m-a determinat să particip la concursul Diplomacy 7 este, în primul rând, pasiunea pentru dreptul internațional și dorința de a experimenta cât mai mult acest domeniu. În al doilea rând, un obiectiv al meu este să particip la cât mai multe concursuri pe parcursul facultății pentru a pune în practică ceea ce învăț și pentru a mă pregăti pentru viitoarea carieră.
Elena Ioniță: Eu am făcut asta de mică, din clasa a IX-a mai exact, de când am descoperit ideea de MUN și de debate. M-a pasionat de mult domeniul acesta. De asemenea, acesta este motivul pentru care am ajuns la Drept și acum totul a devenit și mai serios și chiar învăț realmente despre ce se întâmplă. Experiențele astea m-au ajutat să mă dezvolt extrem de mult, pe plan personal și pare a fi și o perspectivă interesantă de viitor.
- În ce a constat pregătirea pentru concurs și cât de dificil a fost?
Ioana Buftea: Pregătirea noastră, ca echipă, a constat în foarte mult research și strategie. Am stat și am analizat fiecare conflict existent între state. Ne-am gândit anterior ce poziții vrem să adoptăm, la ce opinii să aderăm, ce compromisuri am putea să facem și cu ce state am vrea să comunicăm cel mai mult. Partea de research, care a fost cea mai voluminoasă, am luat-o treptat. Mai întâi, am consultat agenda summitului și apoi am luat pe rând cele 3 mari teme dezbătute și ne-am documentat în legătură cu ele. Statul nostru a fost și un stat religios, așa că ne-am documentat mult și pe partea teologică, mai ales în ceea ce privește religia statelor musulmane care se apropie cel mai mult de statul reprezentat de noi.
Ștefan Florea: Pregătirea pentru concurs a fost un proces dificil, întrucât a presupus eforturi susținute de muncă în echipă și coordonare, o cercetare minuțioasă în privința actelor internaționale și a jurisprudenței relevante pentru obiectivele noastre și o organizare temeinică a discursurilor fiecăruia dintre noi, însă cred că toate aceste demersuri au meritat silința dată, lucru confirmat și de premiul obținut.
- Intenționați să urmați o carieră legată de dreptul internațional public și diplomație?
Elena Doană: Cu siguranță perspectivele de viitor cu care am intrat în anul I s-au schimbat radical anul acesta și nu pot spune doar că îmi place, ba chiar sunt îndrăgostită de domeniul acesta. De asemenea, materiile pe care am început să le studiem anul acesta, dreptul internațional public și dreptul Uniunii Europene, și proiecte precum Ars Diplomatica, iar acum Diplomacy 7, toate mi-au deschis ochii, mintea și inima către o posibilă carieră în acest domeniu, chiar și numele proiectelor sunt mai mult decât sugestive. În final, nu pot spune decât că sunt extrem de recunoscătoare pentru toate aceste oportunități și încântată să văd că generația mea, a noastră, are atât de mult potențial și o gândire mult mai bună decât ar crede cei mai mari.
Theodor Țalupca: Deși nu aș vrea să mă pronunț de acum, întrucât nu pot spune că ce am pregătit pentru concurs e îndeajuns să zic că știu „cu ce se mănâncă” dreptul internațional public, acest concurs mi-a trezit un interes în acest domeniu, totuși.
- Ce sfaturi le puteți da viitorilor concurenți?
Daria Blendea: Cred că sfaturile cele mai importante sunt să își creeze o strategie de dinainte și să fie atenți la comunicarea în echipă. E crucial să fii pregătit în ziua concursului în privința situației de fapt, să îți cunoști foarte bine obiectivele și aptitudinile, bineînțeles în funcție de specificul țării. De asemenea, echipa trebuie să comunice pe tot parcursul jocului pentru a primi inputul fiecăruia.
Igor Hodinic: Sincer, să se pregătească puțin mai mult decât am făcut-o noi. Aici mă refer și la studierea cazului, dar mai ales la tactica pe care vor să o abordeze în ziua summitului. Consider că minimum o persoană din echipă trebuie să fie mereu atentă și ar fi util dacă participanții ar discuta dinainte cum să se împartă între reprezentarea statului propriu și ascultarea pledoariilor celorlalte state.
- Care credeți ca sunt cele mai importante calități pentru un bun negociator și de ce?
Miruna Hatmanu: Personal, consider că trebuie să ai o privire de ansamblu a tuturor țărilor și să știi să anticipezi. Dacă reușești să faci asta, ai toate șansele să câștigi empatia statului cu care te „cerți” și să ajungi la un acord.
Raluca Jibu: Cred că e foarte importantă atitudinea. Să încerci să ajungi la o situație de tipul win-win întotdeauna, să îți alegi cu atenție cuvintele și tonul astfel încât să se simtă o poziție de egalitate acolo unde poate nu există în adevăratul sens al cuvântului. De asemenea, să fii bine documentat despre subiectul asupra căruia se poartă negocierile și să fii capabil să admiți că nu le știi pe toate, dar că ești dispus să faci cât de mult poți și să te documentezi.
În concluzie, concursul a fost un succes, evidențiind talentul emergent în domeniul dreptului internațional și reafirmând angajamentul comunității academice și profesionale pentru excelență și inovație juridică.
Berchez Cosmina (anul III), departamentul Marketing&PR