Anul acesta partenerii noștri de la Filip & Company ne-au oferit oportunitatea de a descoperi firma lor de avocatură pe parcursul a trei săptămâni în care au venit să vorbească cu studenții Facultății de Drept, Universitatea din București. Proiectul s-a desfășurat în zilele de 30 martie, 6 aprilie și 13 aprilie și a abordat o mare varietate de subiecte. Invitații din partea Filip & Company au fost Monica Popa și Alin Grapă, Dragoș Iordache și Andrei Anghel, Irina Suătean și Alexandru Moraru.

Studenților li s-a prezentat oportunitatea oferită de Filip & Company pe perioada de vară și anume Școala de vară, un internship cu durată de aproape două luni în care viitorii juriști se pot bucura de experiența unui avocat stagiar în una dintre cele mai mari firme de avocatură din țară.

Pe tot parcursul proiectului studenților li s-a permis să adreseze întrebări invitaților.

 

Cine poate aplica pentru Școala de vară?

Școala de vară de la Filip & Company este un program de internship pe parcursul a 7 săptămâni, la care pot aplica studenții de anul III. Selecția se face în două etape. Mai întâi cei interesați ne trimit CV-ul, o scrisoare de intenție (în limba română sau engleză) și un document cu notele lor până în momentul prezent. Cei care trec de această etapă vor susține un interviu. Acesta are o parte tehnică și una de cunoaștere. Partea tehnică urmărește să testeze cunoștințele acumulate de studenți în timpul anilor de studiu, iar la partea de cunoaștere, ei bine, urmărim să cunoaștem candidatul și să vedem dacă el este compatibil cu ceea ce căutăm aici la Filip & Company. Totuși, menționăm faptul că suntem interesați de raționamentul din spatele răspunsului, modul de gândire, deoarece în lumea juridică nu există întotdeauna un răspuns corect.

 

Master în România vs. în străinătate, care ar fi cea mai bună alegere?

Masterul în străinătate este foarte diferit de experiența pe care o are un masterand în România. De obicei lucrurile sunt mult mai practice și se depășește sfera pur teoretică. Dacă aveți această oportunitate, nu o ratați! Trebuie să fiți mereu deschiși la provocări. Chiar dacă studiul peste graniță poate părea înfricoșător, de cele mai multe ori acesta este o experiență unică pentru cei care spun „Da” provocării.

 

Care este experiența INPPA?

 

Cursurile de INPPA funcționează pe format de workshop, iar cursurile sunt structurate în formă practică (se aseamănă cu un seminar), deci există un orar prestabilit. Se aprofundează anumite materii mai importante pentru viitorii avocați. Este util, însă unele aspecte sunt repetitive, fiind asemănătoare cu cele din facultate. 

 

Cum se repartizează clienții?

Depinde. Fiind o societate destul de mare, fiecare avocat are clienții lui, însă nu există o repartizare prestabilită. Se repartizează în funcție de disponibilitate, dar se poate ține cont și de preferințele clienților care s-au familiarizat cu un anumit avocat. În firma Filip & Company se ține cont și de preferința avocatului. Astfel, exista o repartizare mixtă.

Clienții în general sunt clienții firmei, aceștia venind în special pentru firmă, nu neapărat pentru un avocat. În momentul în care exista o solicitare pentru o anumită ramură de drept, litigiul va merge către cei specializați în acel domeniu. 

 

Care este calitatea cea mai importantă pe care ar trebui sa o aibă un avocat de instanță?

 

Este o întrebare dificilă, în sensul că avocatura de instanță este foarte diferită de la o ramura la alta. Calitatea cea mai relevantă, este o aptitudine și o dorință de a trăi un roller-coaster, în sensul că vine cu foarte multe emoții și trăiri noi. Când ești în instanță să îți prezinți concluziile este o emoție diferită. Trebuie să fii genul de om îndrăzneț și să ai curaj să faci acest lucru, indiferent că ai câștigat sau ai pierdut procesul. Această senzație este un soi de adrenalină cu care te hrănești și trebuie să fii deschis la orice provocare, să îți placă acest gen de adrenalină.

O altă calitate foarte importantă este puterea de sinteză și persuasiunea. Nu este necesar să vorbești foarte mult, este necesar să știi să spui lucrurile foarte relevante pentru litigiul respectiv. În practică, partea de litigii se îmbină cu cea de consultanță. 

 

Cum este o zi din viața unui avocat la început atunci când vorbim despre consultanță? (stagiatură vs. avocatură propriu-zisă)

 

La început nu există o interacțiune directă cu clienții și tot ce faci trece prin filtrul unui avocat mai experimentat. Nu ai aptitudinea de a scrie documente într-un limbaj non-juridic, așadar tot ce faci e să urmărești activitatea unui avocat. Odată cu trecerea timpului, responsabilitățile cresc, munca devine mai individuală și nu mai e nevoie să fii verificat pentru orice task.

 

Este mai organizată munca de consultanță decât cea de litigii. Ai posibilitatea de a-ți crea un program după disponibilitatea ta. În consultanță ai mai multă previzibilitate asupra situațiilor, nefiind constrâns de un termen dat de instanță. Există proiecte complexe care se pot întinde pe o perioadă mai mare de timp. 

 

Orice firmă mare are un departament de litigii și mai multe departamente de consultanță. Această ramură nu este atât de cunoscută de toată lumea, precum este cunoscută cea de instanță.

 

Cum treci peste momentele în care dai greș cu o anumită opinie în avocatură?

 

Este un moment dificil, dar care face parte din procesul de învățare. Sistemul de asigurare profesională este un sistem de suport pentru astfel de greșeli. Într-o campanie foarte mare există suport și ajutor din partea oamenilor pentru a găsi soluții pentru problemă. Trebuie să ai siguranța că ai verificat toate căile pentru a ajunge la o interpretare rezonabilă, dar dacă este o problemă nouă, poți să prezinți soluția cu un risc. Dacă i-ai prezentat clientului tău toate posibilitățile, ți-ai făcut datoria.

 

Care este cel mai grav caz de malpraxis pentru un avocat?

Pierderea unui termen procedural din instanță, pentru că nu există nuanțe. Dacă nu ai respectat termenul, nu se mai poate face nimic cu privire la asta. 

 

Cum este atmosfera în echipă? Ce se întâmplă cu un avocat care nu se integrează?

Filip & Company este un loc în care oamenii și vibe-ul și spiritul de echipă sunt remarcate. Această profesie implică foarte mult relaționarea cu oamenii și contează să rezonezi și să te înțelegi cu aceștia. Principala sursă de recrutare vine din școala noastră de vară, astfel că vin persoane care deja au lucrat în companie timp de 7 săptămâni prin intermediul stagiului. 

 

 

 

 

 

Iancu Corina, anul II, departamentul Marketing&PR

Răcăreanu Cătălina-Ruxandra, anul III, departamentul Marketing&PR