Vineri, 21 octombrie 2022, DIICOT și-a deschis pentru prima dată porțile unui grup de studenți, și anume celor din anii II, III și IV, din cadrul Facultății de Drept a Universității București. 

În sala de ședințe, studenții au făcut cunoștință cu procurorul șef al secției de combatere a traficului de droguri, Viorel Cerbu, cu Raluca Negulescu, șef serviciu de combatere a criminalității organizate, și cu Valentin Mihai, șef serviciu de combatere a infracțiunilor de terorism și a criminalității informatice.

Înainte ca fiecare dintre aceștia să își prezinte ramura de activitate, au răspuns la întrebările care stăteau pe buzele tuturor: Ce este și cu ce se ocupă DIICOT?

Acronimul provine de la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism și are competență exclusivă în ceea ce privește traficul de droguri, traficul de persoane și pornografia infantilă.

Din punct de vedere statistic, dosarele de trafic de droguri deţin o pondere de peste 50% din numărul total, fiind urmate de cele privind criminalitatea informatică, cu un procent de 24%. Dosarele având ca obiect activităţi teroriste nu reprezintă decât 1% din totalul dosarelor rămase în lucru.

Procurorul șef Viorel Cerbu a început introducerea în lumea infracțiunilor de trafic intern și transfrontalier de droguri cu câteva materiale video care reprezentau diferite tipuri de criminalitate, cu ajutorul cărora studenții au reușit să înțeleagă cum se desfășoară activitatea DIICOT. La finalul prezentării, acesta le-a spus studenților că, pentru a ajunge procuror în cadrul DIICOT, ar trebui să îndeplinească, din punctul dumnealui de vedere, trei condiții.

Prima condiție este, desigur, să fii procuror, cale deschisă odată cu admiterea în cadrul Institutului Național al Magistraturii. A doua condiție este să știi carte. Cum s-ar traduce această sintagmă auzită de toți încă din copilărie? Prin a ști drept. Trebuie să poți da haină juridică faptelor, din orice postură te-ai afla la finalul anilor de facultate. Nu este important să cunoști doar dreptul penal, ci și alte ramuri de drept, cum ar fi dreptul financiar sau dreptul civil, deoarece este importantă cunoașterea mai multor noțiuni pentru a înțelege spețele și pentru a le soluționa. A treia condiție este să cunoști modalitățile prin care poți obține ceea ce ai nevoie, și anume să știi procedură penală.

În cadrul sesiunii de Q&A, domnul procuror a răspuns câtorva dintre curiozitățile studenților.

  De ce ați ales cariera de procuror și nu de judecător, notar sau avocat?

Domnul Cerbu a spus că pasiunea pentru ceea ce face este cea care l-a ținut mai bine de 25 de ani în magistratură, la „uzina cea mai teribilă”. Un judecător nu se va afla niciodată în stradă, iar notarul dă putere unor acte juridice și nu are de-a face cu infracționalitatea. În calitate de avocat poți sesiza viciile anchetatorilor și ai satisfacția de a putea întoarce lucrurile în favoarea clientului tău, dar problema de care te poți lovi este, însă, una de conștiință, fiindcă din postura de avocat poți obține achitarea unui om care nu este nevinovat, ci a unui om a cărei faptă nu a putut fi probată.

  V-ați simțit vreodată în pericol?

Deși răspunsul a fost un „DA” ferm, studenților li s-a explicat că nu ar trebui să absolutizeze acest aspect. În fiecare profesie există un grad de pericol, dar e important să știm că vom face parte din echipe valoroase, formate din persoane care nu ne vor lăsa să fim în pericol.

  Ce trăsături de caracter ar trebui să aibă o persoană care aspiră la această profesie?

Cuvintele-cheie au fost: motivația, convingerea că acel lucru este ceea ce vrei să faci (și dacă ajungi să te reprofilezi, trebuie să fii convins până atunci că acel lucru este pentru tine), responsabilitatea, munca de echipă, adaptabilitatea, deoarece fiecare dosar reprezintă o nouă provocare, și empatia, fiindcă trebuie să știi, în calitate de procuror, să relaționezi cu oamenii. Este important să existe și modestia vârstei, la 25 de ani nu le poți ști pe toate, iar cei mai mulți infractori au o experiență vastă de viață.

Statutul de bărbat nu îți aduce un avantaj, întrucât în acest domeniu se angajează din ce în ce mai multe femei, o dovadă a acestui lucru fiind faptul că din 21 de studenți interesați de acest eveniment, 19 au fost fete.

Un ultim sfat dat de către domnul procuror a fost acela de a citi, de a fi curios și de a filtra fiecare informație, fără să renunți la principiile sociale și profesionale.

Prezentarea a fost continuată de doamna Raluca Negulescu, care se ocupă în cadrul DIICOT de infracțiunile economice, de traficul de persoane și de criminalitatea organizată.

În orice profesie există momente dificile, cu atât mai mult cu cât „funcția în care suntem ne atrage responsabilitatea ei” („nu suntem aici să fim importanți, deși profesia atrage lucruri negative, ea are un rol pozitiv în societate”). Această responsabilitate implică și respectul față de cei din jur – trebuie să existe respect atât ca om, cât și ca profesionist.

Doamna Negulescu a abordat și o problemă de actualitate în ceea ce privește traficul de persoane, și anume modalitatea prin care traficanții își aleg victimele. Înainte, victimele erau vătămate și forțate, azi, în schimb, metoda cea mai cunoscută este Lover Boy. Traficanții nu se folosesc de agresiune, ci profită de starea de vulnerabilitate a victimei, oferindu-i suport financiar sau emoțional, acestea ajungând să se îndrăgostească de agresor care profită ulterior. Exploatarea sexuală este doar una dintre formele de exploatare, un alt exemplu foarte cunoscut fiind exploatarea în muncă.

Introducerea în activitatea DIICOT s-a încheiat cu prezentarea domnului Valentin Mihai în legătură cu fenomenul de criminalitate informatică, care, deși foarte întâlnit, are o reglementare defectuoasă. A vorbit despre diverse sisteme prin  care se poate realiza frauda informatică, precum ransomware, skimming sau phishing, și au fost prezentate diverse dispozitive create pentru citirea cardurilor. Acesta i-a atenționat pe cei prezenți că și POS-urile din magazine pot fi compromise. De exemplu, dacă un magazin a fost spart fără a fi fost furat ceva în concret, este posibil să ne aflăm în situația skimmingului.

Studenții au fost acompaniați pe parcursul vizitei de doamna procuror Ramona Bolla, care a oferit un ultim sfat: atunci când alegi parcursul pe care vrei să îl urmezi, să te gândești la avantaje și la dezavantaje, la lucrurile care sunt cele mai importante pentru tine. Ceea ce ar trebui să ne ghideze în fiecare alegere este pasiunea.

 

Șoșiu Ana-Maria, anul IV, departamentul Academic