„O nouă întrebare deschide o nouă perspectivă”.

Miercuri, 2 noiembrie 2022, casa de avocatură Mușat&Asociații a primit în vizită studenți din anii II, III și IV de la Facultatea de Drept a Universității din București.

Participanții au fost întâmpinați în sala de conferințe de domnul Dan Minoiu din departamentul farmaceutic, specializat în domenii precum dreptul medical, dreptul concurenței, protecția consumatorului și proprietatea intelectuală, de domnul Ștefan Diaconescu din departamentul de drept penal și de doamna Georgiana Neculescu din departamentul de litigii. Aceștia au fost aleși să reprezinte casa de avocatură în fața studenților pentru a le oferi o perspectivă cât mai amplă asupra activității avocațiale desfășurate de Mușat&Asociații și pentru a putea răspunde la întrebări din toate domeniile.

Avocații au prezentat studenților cu ce se ocupă departamentele din care fac parte, expunând latura incitantă și posibilitatea de inovare pe care o oferă avocatura de consultanță, pe de-o parte, și, pe de altă parte, provocările pe care le pune dreptul penal sau avocatura de litigii, în general. În timp ce, în cazul consultanței, avocatul are timp și trebuie să întocmească un dosar cât mai complex care să răspundă la orice întrebare, dreptul penal și avocatura de litigii impun avocatului o flexibilitate sau o abilitate de a răspunde sub presiune la orice argument adus de partea adversă.

De asemenea, participanților le-au fost prezentate și principiile pe baza cărora funcționează această casă de avocatură. În ceea ce îi privește pe avocați, Mușat&Asociații crede în specializarea acestora într-un anumit domeniu pentru a-i ajuta să devină lideri în sfera lor de activitate, performanță care se va reflecta ulterior în renumele întregii firme, îi încurajează să participe la traininguri și conferințe și le pune la dispoziție celor nou-angajați un program de pregătire bine gândit, motiv pentru care casa de avocatură este numită și „școală de avocați”. În ceea ce privește clientul, firma consideră că este important ca acesta să beneficieze de consiliere în mod integral, să-i fie identificat interesul și să i se prezinte situația din toate unghiurile pentru a-i contura acestuia o imagine completă pentru acțiunile sale și consecințele acestora.

După discursurile celor patru avocați, studenții au fost invitați să-și adreseze întrebările și curiozitățile.

  Care este parcursul unui stagiar la Mușat&Asociații?

La această întrebare a răspuns Georgiana Neculescu, fiind, dintre cei patru reprezentanți, cel mai nou membru al echipei casei de avocatură.

Aceasta a povestit că primul pas al stagiarului în cadrul casei de avocatură este repartizarea într-o echipă formată din cinci stagiari, coordonată de unul din parteneri, fiecărei echipe fiindu-i alocat un proiect la care să lucreze. La Mușat&Asociații stagiarii sunt încurajați să aibă încredere în opiniile și munca lor, deoarece acest sprijin este vizibil ulterior în activitatea lor și în rezultatele pe care le vor obține în cadrul firmei. Pentru a stabili nivelul complexității problemei în care este inclus un stagiar, se ia în considerare interesul pe care acesta îl exprimă față de domeniul respectiv de activitate, urmând să fie inclus în proiecte din ce în ce mai complexe.

  Care sunt criteriile de angajare?

Primul criteriu de departajare al aplicanților este CV-ul. Mușat&Asociații ia în considerare atât parcursul academic, stagiile de practică efectuate, internshipurile – care arată faptul că aplicantul știe cum este atmosfera de lucru dintr-o casă de avocatură – concursurile, conferințele, cât și activitățile extracurriculare precum implicarea în asociații studențești sau hobby-uri – importante pentru demonstrarea abilităților de lucru în echipă și a personalității candidatului.

Al doilea criteriu constă în interviuri, discuții cu candidatul pentru a vedea dacă acesta este compatibil cu echipa casei de avocatură, cum privește activitatea avocațială, ce interese și scopuri are și din ce departament și-ar dori să facă parte.

„Nu există o scurtătură, este un proces de formare de zi cu zi”, ne-a spus domnul Dan Minoiu despre pașii pe care îi urmează un candidat către cariera sa la Mușat&Asociații.

  Cum îți alegi departamentul?

La această întrebare domnul Dan Minoiu a precizat că trebuie să pleci de la ce ți se oferă, să vezi dacă poți maximiza acea activitate, dacă îți face plăcere și dacă simți că te poți dezvolta în respectivul domeniu, transferarea ulterioară dintr-un departament în altul fiind, bineînțeles, posibilă. În urma angajării, fiecare stagiar sau avocat definitiv este inclus într-unul din proiectele la care lucrează departamentul pe care l-a ales, oferindu-i astfel oportunitatea să constate dacă a făcut alegerea bună. De asemenea, domnul Minoiu a pus accent pe faptul că studenții au, în zilele noastre, numeroase posibilități de a efectua stagii de practică și internshipuri, iar aceștia își pot contura din timpul facultății o idee suficient de puternică cu privire la ce carieră juridică doresc să urmeze.

Pentru a oferi și un exemplu concret la această întrebare, domnul Diaconescu a expus chiar povestea sa. Deși a știut dintotdeauna că își dorește o carieră în avocatură, la momentul angajării nu avea certitudinea departamentului din care i-ar plăcut să facă parte, astfel că i s-a recomandat departamentul de drept penal. Această recomandare s-a dovedit a fi perfectă, deoarece domnul Diaconescu își continuă până astăzi activitatea la Mușat&Asociații în acest departament.

  Cum îți poți menține echilibrul în viață?

Unul dintre avantajele pe care le oferă Mușat&Asociații este faptul că avocații își pot organiza ziua în funcție de domeniul de activitate, de personalitatea și de modul de lucru al fiecăruia. De exemplu, o persoană matinală poate veni la birou dis-de-dimineață și să își încheie tot ce avea de făcut până la jumătatea zilei sau o persoană care este mai productivă în a doua jumătate a zilei poate începe la prânz, urmând să termine la o oră mai târzie. Nu este important programul, ci calitatea muncii și îndeplinirea atribuțiilor pe care le are fiecare.

Odată încheiată sesiunea de întrebări, domnul Dan Minoiu a condus studenții într-un tur al sediului, prezentându-le pe fiecare etaj specializările dintr-o arie a dreptului. Turul a fost încheiat în biblioteca impresionantă a casei de avocatură.

Iulia-Elena Stroie, anul II, departamentul Marketing & PR