Din dorinţa de a afla cât mai multe informaţii despre lumea avocaturii de business din România, despre atuurile acesteia şi posibilităţile unui student la Drept de a profesa, după finalizarea studiilor juridice, în cadrul unei case de avocatură de top, am stat de vorbă cu Ana Lupşor, HR Manager al casei de avocatură Schoenherr.
Care este structura Schoenherr, care sunt ariile de practică şi cum îşi desfăşoară activitatea pe plan local şi pe plan internaţional, care sunt condiţiile pe care un aspirant la profesia de avocat trebuie să le îndeplinească pentru angajare şi care sunt aşteptările de la studenţi în cadrul internshipurilor sunt doar câteva dintre întrebările la care am primit răspuns în cadrul interviului.
- În câteva cuvinte, ne puteți descrie specificul Schoenherr, stuctura internațională și ariile de practică din cadrul firmei?
Pe scurt, Schoenherr este una dintre cele mai puternice firme de avocatură din Europa Centrală și de Est, iar în România este activă încă din 1996. În prezent, avocații noștri furnizează consultanță și reprezentare unor clienți de mari dimensiuni, locali sau internaționali, în tot ceea ce înseamnă dreptul afacerilor. Vorbim aici despre fuziuni și achiziții, drept financiar-bancar, imobiliar, soluționarea disputelor, concurență, dreptul penal al afacerilor și multe altele.
- Care sunt atuurile care ar face un student/tânăr avocat să aplice pentru echipa Schoenherr?
Sunt mai multe atuuri despre care am putea vorbi, dar putem să enumerăm în primul rând accesul la avocatura de top din economia locală, Schoenherr fiind printre cei mai mari jucători din avocatura de business bucureșteană. De asemenea, vârsta medie printre oamenii din firmă este de 34 de ani, iar membrii echipei Schoenherr au acces la resurse și expertiză din întreaga regiune.
- Dacă un student ar fi interesat să urmeze un internship în cadrul Schoenherr, ce criterii ar trebui să îndeplinească pentru a fi eligibil și care sunt principalele calităti/aptitudini pe care acesta ar trebui să le aibă?
În general, suntem interesați de tineri perseverenți și inteligenți. Cu suficient antrenament, majoritatea juriștilor sunt capabili să citească și să interpreteze un text juridic. Mai rari sunt oamenii pasionați, dedicați, adaptabili și capabili să gândească în afara tiparelor, cu dispoziția de a merge cu un pas mai departe, în virtutea unei curiozități structurale și a unui imbold genetic de a merge un pic mai sus.
- Care considerați că sunt principiile de la care un jurist nu trebuie să se abată niciodată?
Un avocat nu trebuie să piardă niciodată din vedere spiritul legii, litera legii și nevoile situației sau ale clientului. Cu alte cuvinte, un bunavocat de business trebuie să înțeleagă și să controleze foarte bine litera legii, având ca unic scop găsirea unor soluții adaptate la nevoile situației și ale clientului. Poate pare simplu, dar nu este, mai ales în situațiile în care clientul știe ce vrea dar nu știe de ce are nevoie, iar avocatul trebuie să înțeleagă foarte bine această dinamică.
- Pentru un student/tânăr avocat, care sunt oportunitățile oferite de structura internațională a Schoenherr?
Structura internațională îți deschide orizonturile într-un ritm mult mai rapid decât ar putea-o face o structură locală sau una de cabinet individual. Concret, avem avocați români stabiliți în alte țări din regiune, în cadrul firmei, la fel cum avem și o prezență constantă de avocați străini în România, totul întâmplându-se sub umbrela și datorită modului în care este structurată și funcționează Schoenherr.
- În ce măsură sunt importante notele obținute în facultate în cadrul procesului de recrutare?
Notele sunt unul dintre criterii, dar nu singurul și nici cel mai important. Se întâmplă uneori ca, între doi sau mai mulți candidați cu profiluri similare, notele din facultate să fie un factor de departajare. Notele sunt o confirmare a dedicației și consecvenței studentului…
- Ce oportunități de dezvoltare care nu sunt legate de sfera dreptului oferă Schoenherr în cadrul internshipurilor?
Ca avocați de business, punem accent pe business development și independență. Astfel, oportunitățile de dezvoltare provin din modul de a gândi pe care căutăm să li-l insuflăm colegilor noștri. Organizăm sesiuni de instruire, workshop-uri, situații practice și alte exerciții, rezultatul fiind nu doar un avocat mai bun, ci un om de business, adaptabil la majoritatea conversațiilor și situațiilor pe care le poți întâlni în mediul de afaceri. De aici mai departe, posibilitățile sunt nelimitate.
- În ce măsură contribuie un student la proiectele firmei și cât de mult se poate implica în acestea?
Studenții lucrează alături de avocați mai experimentați în fiecare proiect, iar nivelul implicării lor depinde de complexitatea proiectului și de intensitatea efortului necesar. De obicei vorbim despre activități de bază, menite să îi permită studentului să „își facă mâna”, după care, în funcție de abilități, se merge mai sus cu activități mai complexe.
- Cum pot aplica studenții pentru un internship în cadrul Schoenherr?
Toate informațiile pentru aplicații sunt disponibile pe site-ul firmei, la secțiunea ”Careers”.
10. Cum a fost până acum parteneriatul cu Asociația Studenților în Drept și ce așteptări aveți pentru proiectele ce urmează?
Suntem foarte mulțumiți de parteneriatul cu ASD, iar pe viitor avem așteptarea unei intermedieri eficiente între studenți și avocatura de business, intermediere pe care ASD a desfășurat-o foarte bine până în prezent.
Iulia-Elena Niţa, grupa 307