Cea de-a V-a ediţie a proiectului „Învaţă să fii student!” se apropie cu paşi repezi, perioada de înscrieri este aproape de sfârşit, iar una dintre întrebările la care probabil bobocii se gândesc este „De ce să particip la ISFS?”. Ce altă modalitate mai bună de a oferi răspunsuri la această întrebare, decât de a merge direct la sursă. Astfel, colegii noştri din anul al II-lea, Andrei Sbârnea şi Adrian-Mihai Zamfir, au răspuns invitaţiei noastre de a ne răspunde la câteva întrebări despre experienţa ISFS din dubla lor perspectivă: de participanţi la ISFS în urmă cu două ediţii, în calitate de boboci, respectiv de foşti coordonatori ai ediţiei precedente.
R: Înainte de a fi fost coordonatori ai ISFS, ați fost și voi participanți înainte de începutul primului an de facultate. Ce v-a determinat să participați și ce ați simțit ca proaspeți studenți în perioada in care ati participat la ISFS?
Andrei Sbârnea: Ca boboc, pot spune că nu am fost greu de convins să particip la Învață să fii student, curios fiind din fire. A fost unul dintre primele lucruri despre care am auzit după ce am fost admis la facultate, mi se părea că este un prilej de distracție și de a cunoaște oameni noi, fără a lua prea în serios. Și chiar a fost, în mare parte datorită muncii și pasiunii pe care a pus-o generația de studenți din anii mai mari, membri ai Asociației Studenților în Drept. E greu să descriu ce am simțit ca participant. Pot afirma, fără a deveni clișeic, că e un proiect copleșitor, care-ți starnește o multitudine de emoții. Cea mai clară amintire pe care o am a fost momentul în care unul dintre coordonatorii din acel an a spus în deschidere, citez, „fiți atenți la persoanele pe care le aveți în jurul vostru, pentru că e foarte posibil să devină cei mai buni prieteni ai voștri!”. Devenită un fel de lozincă a acestui proiect, această afirmație rămane valabilă pentru toate generațiile trecute și va fi valabilă pentru toate cele ce vor veni.
R: Cum credeți că ar fi fost începutul vostru de facultate dacă nu ați fi participat la ISFS? Credeți că proiectul e important pentru pregătirea bobocilor pentru responsabilitățile vietii de student la Drept?
Adrian-Mihai Zamfir: Cu siguranță ar fi fost un cu totul alt început și astfel, un cu totul alt drum urmat în facultate. În cadrul ISFS am avut ocazia să întâlnesc colegi mai mari care m-au ajutat să mă integrez, m-au ajutat să înţeleg care este sistemul după care funcționează Dreptul, mi-au dat toate informațiile și ajutorul de care aveam nevoie astfel încât perioada mea de acomodare a fost cu mult redusă față de a multor colegi de an ce nu au participat la ISFS. Într-un cuvânt, colegii mai mari au fost mentorii mei în primul an. Fără ISFS ar fi fost un cu totul alt început de facultate, unul anost și plin de necunoscut.
R: Suntem conștienți de faptul că una este experiența de student participant și alta este cea de organizator al acestui eveniment. Responsabilitatea este mai mare în ceea ce privește organizarea, este evident. V-a fost greu să vă mobilizați echipa?
A.S.: Partea dificilă a acestui proiect nu este mobilizarea echipei. Toți cei care participă la organizarea proiectului sunt, de regulă, foști participanți antrenați de dorința de a da mai departe măcar puțin din experiența de care au avut ei parte cand au fost boboci. Dimpotrivă, Asociația Studenților în Drept, care numără cel mai mare număr de membri dintre asociațiile din facultate, nu a reușit să facă față activităților și necesarului de oameni. Astfel, a trebuit să apelăm și la alți studenți ai facultății. Anual, echipa ISFS numără peste 100 de organizatori.
R: Ce v-a îndemnat să mergeţi mai departe pe tot parcursul perioadei în care aţi organizat ISFS?
A.Z.: Prietenii și dorința de a duce la capăt proiectul într-un mod profesionist. Au existat momente în care toate mergeau pe dos, deși depuneam eforturi să nu se întâmple astfel de lucruri. Momente care te dezamăgeau. În momentele respective, dorința de a nu ne dezamăgi prietenii și colegii cu care am pregătit proiectul și dorința de a oferi o experiență fără cusur participanților ISFS ne-au ajutat să facem acel pas în plus și să găsim întotdeauna o soluție împreună. Cred că un alt lucru ce ne-a ajutat să dăm tot ce e mai bun din noi a fost dorința mea și a lui Andrei de a nu ne dezamăgi unul pe celălalt, având în vedere că anterior ISFS am lucrat împreună la mai multe proiecte și deci știam că ne putem baza unul pe celălalt. Niciunul dintre noi n-ar fi vrut să nu poată să livreze ce era nevoie în momentele dificile. Încrederea contează mult într-o echipă.
R: Ce momente-cheie identificaţi în parcursul proiectului, de la momentul în care v-aţi întalnit pentru prima oara cu bobocii până la ultimul moment alături de ei?
A.S.: Unul dintre efectele pe care ISFS le are asupra participanților este de a lega prietenii. Unii chiar își întalnesc sufletul pereche. Acesta este momentul cheie. ISFS oferă un context relaxat și cu activități diverse, astfel încat toți participanții au șansa de cunoaște oamenii cu care mai tarziu își vor petrece fiecare zi de facultate. De asemenea, au șansa de a cunoaște persoane din anii mai mari care le vor răspunde tuturor curiozităților sau neclarităților. E frumos să vezi că bobocii care s-au cunoscut la ISFS păstrează legătura și după ce se termină proiectul, se salută pe holuri, învață împreună la bibliotecă, merg împreună la cantină ori la petreceri.
R: Care credeti sunt punctele tari si punctele slabe ale proiectului?
A.Z.: Părerea mea este că cel mai plăcut lucru al ISFS-ului este faptul că poți cunoaște oameni. Oameni ca tine, bobocule, care abia așteptau să vină la facultate sau poate studenți cărora le este încă teamă de necunoscutul pe care viața într-un nou oraș îl reprezintă. Oameni ca noi, colegii mai mari, care să te ajute să treci mai ușor peste această tranziție de la liceu la facultate. Oameni pe care să îi saluți cu drag în prima zi de facultate, și nu doar să te pierzi în mulțime. Oameni frumoși cu care poți lega prietenii pe tot parcursul facultății și pe care e puțin probabil să îi fi întâlnit fără ajutorul ISFS-ului. Oameni ca mine care fără ISFS nu ar fi știut ce se întamplă în prima lună de facultate. Oameni care, mulți dintre ei, vor urma să fie prietenii tăi pe tot parcusul facultății.
În plus, cu ocazia proiectului vei vizita mai multe locuri din București și vei participa la activități distractive, cum ar fi Ziua Jocurilor sau jocurile de cunoaștere. Un alt punct tare ar fi că participanții ISFS află înaintea tuturor cum vor putea aplica pentru a face parte din Asociația Studenților în Drept.
Sigur, există și un punct slab, singurul identificat de mine – oboseala. ISFS vă va solicita așa că fiți pregătiți!
R: Există vreun aspect pe care l-ați fi schimbat în ediția anterioară? Dacă da, ne puteţi spune care este?
A.S.: Nu, nu cred că aș schimba nimic. Asta nu înseamnă că fost perfectă, deși s-a desfășurat cum nu îmi pot imagina mai bine, în ciuda problemelor și dificultăților de care ne-am lovit, o mare parte neașteptate. Am avut noroc de o echipă dedicată împreună cu care am reușit să le depășim, cărora le suntem recunoscători. Au fost dificultăți pe care participanții de anul trecut nici nu le-au bănuit, care acum au devenit amintiri de neuitat.
R: În final, din perspectiva de foşti participanţi şi foşti coordonatori, de ce credeţi că un proaspat student la Facultatea de Drept ar trebui să participe la ISFS?
A.Z.: De ce nu? Suntem tineri, avem timp, avem energie și avem un proiect bine pregătit. Haideți să le folosim! Trec în anul al III-lea și deja simt cum urmează să se termine facultatea și experiențele precum ISFS vor dispărea. Profitați de orice ocazie să întâlniți oameni noi, să vă dezvoltați și să comunicați cu alții ca voi. ISFS vă va oferi aceste ocazii. Vă va oferi toate informațiile de care aveți nevoie pentru a întelege ce materii urmează să studiați, ce este sesiunea, ce este o restanță, cum puteți să vă alăturați ASD, ce presupune ASD și multe altele pe care vă propun să le descoperiți singuri în cadrul proiectului. ISFS e cunoscut ca fiind cel de care fiecare student de anul I se îndrăgostește, proiectul care strânge anual cei mai mulți voluntari ASD (fiind o consecintă a primului efect).
Şi, totodată, cred că un proiect așa cum este ISFS ar trebui să existe pentru fiecare facultate, lucru care din păcate nu este valabil. Așadar, profitați de această ocazie pe care o aveți în calitate de studenți ai Facultății de Drept, UB și vă garantez că nu o să regretați. 🙂
Vă așteptăm la ISFS17!
Iulia-Elena Niţă, grupa 407
Laura-Ioana Tătaru, grupa 409