Proiectul ,,Autostrada de Drept“ a fost organizat, ca de fiecare dată, de către departamentul de Relații Externe al Asociației Studenților în Drept și a adus la un loc studenți pasionați din toate punctele cardinale ale țării. Am avut prilejul să discutăm cu unul dintre participanți pentru a afla cum se prezintă experiența vieții de student la Drept în București prin ochii lui Mihai Șerban, student în anul I la Universitatea din Craiova, Facultatea de Drept și Științe Sociale.
Bună, Mihai! Îți mulțumesc că ai acceptat să ne acorzi acest interviu, odată cu încheierea proiectului marca ASD Autostrada de Drept. În primul rând, aș dori să știu de ce ai ales să vii la București și nu în oricare alt oraș participant?
Bună, mă bucur foarte mult că am participat în proiectul Autostrada de Drept marca ASD. Cred că orice student din provincie și-ar dori să aibă ocazia de a trăi această experiență. Pentru mine a fost o oportunitate de a vedea și experimenta partea academica a Facultății de Drept din București, dar și de a lega prietenii atât cu participanți din toate colțurile țării, cât și cu organizatorii proiectului.
Ți-a fost greu să te acomodezi?
Nu pot să zic că mi-a fost greu să mă acomodez. Eu, fiind o fire mai sociabilă, am reușit să mă integrez foarte repede. Primirea caldă a membrilor ASD București și activitățile extracurriculare cu siguranță au avut un rol important ce mi-au facilitat acomodarea
Care a fost prima impresie formată când ai pășit pragul Facultății de Drept a Universității din București? S-au îmbinat așteptările tale cu realitatea regăsită aici?
Când am intrat prima oară în facultate am fost curios și entuziasmat să văd atmosfera și starea studenților și am rămas încântat de aceasta, simțind caracterul impunător al Facultății de Drept din București. Mi-a plăcut foarte mult și a fost exact cum mi-am imaginat.
Comparativ cu facultatea ta de proveniență, cum ți s-a părut, chit că și pentru o săptămână, atmosfera și viața de student la Drept în București? Exigența e mai ridicată sau dimpotrivă? Care ar fi diferența majoră?
Atmosfera a fost cu siguranță una foarte plăcută și viața de student la fel. În primul rând ca student în București ai o viață superbă, ai multe oportunități de carieră, ai locuri de vizitat, multe obiective turistice. În privința vieții de student la Facultatea de Drept din București aceasta este și mai frumoasă, ținând cont că te poți dezvolta foarte mult, nivelul educațional este unul ridicat, deoarece ai șansa de a face practică încă din anul întâi, iar profesorii au o experiență foarte vastă în domeniul juridic. O diferență mare nu este între cele două facultăți, dar, chiar și așa, nu aș putea să renunț la studenția din Craiova.
Ai mai repeta experiența asta cu altă ocazie? Dacă da, de ce?
Da, as mai repeta această experiență deoarece am creat legături frumoase cu departamentul de Relații Externe și ceilalți participanți. Pot spune că am fost tratat ca într-o famile, iar acest lucru mi-a furnizat resursele necesare pentru a obține o experiență aparte care îmi va fi benefică în dezvoltarea personală și profesională pe plan îndelungat.
Chiar dacă ești încă novice în ale Dreptului, te-ai gândit la ce ai vrea să faci pe viitor? La ce meserie ți s-ar potrivi și de ce?
Încă de dinainte de a intra la Facultatea de Drept, am avut în plan o carieră în domeniul juridic. Pot spune că m-am hotărât să îmbrățisez tainele avocaturii, iar un factor decisiv care mi-a sedimentat dorința a reprezentat conferința cu avocații care erau dornici să ne împărtășească tainele meseriei, în urma proiectului Autostrada de Drept marca ASD.
Laura Tătaru, grupa 209