Un grup de studenți desprinși din Liga Studenților înființează ASUB din care va lua naștere mai apoi ASD, sub coordonarea lui Cătălin Oroviceanu și a lui Vlad Peligrad.
ASD avea 15 membri, sloganul fiind “Studenții se bat pe cultură!”. În acel moment nu existau departamente, iar ASD se ocupa de repartizările locurilor în cămine și de balurile bobocilor. ASD, prin intermediul structurii reprezentative, a ajutat la întocmirea unui regulament de cazare.
Activitățile principale constau in organizarea balului bobocilor, balurilor de absolvire, cazări – se organizau concursuri de eseuri, procese simulate. Are loc un început timid și pentru găsirea unor locuri de practică pentru studenți.
ASD organizează prima Serată de Crăciun, în cantina Universității din București.
Are loc Jubileul ASD.
ASD continuă să organizeze Balul Bobocilor și Balul de Absolvire. Pe latura reprezentativă, ASD reprezintă studenții printr-un număr de 13 reprezentați în Consiliul Facultății de Drept, unde se iau decizii importante precum studierea Dreptului Civil în ambele semestre ale anului I.
Din lipsă de fonduri, proiecte precum înființarea unei reviste sau lansarea unor cursuri de teatru nu s-au putut desfășura.
Au loc primele alegeri pentru reprezentații de serie.
Apar grupurile de Yahoo pentru fiecare an, menite să faciliteze comunicarea între studenți.
ASD era format doar dintr-o “mână de membri”, foarte puțini fiind activi.
Au apărut primele departamente: PR, REVISTĂ, RESURSE UMANE, PRACTICĂ.
Are loc primul concurs de procese simulate organizat de către ASD în afara Bucureștiului, la Cheia.
Se începe o campanie agresivă de recrutări.
ASD începe să organizeze activități academice.
Este introdusă structura asociației, formată din departamente și reprezentații studenților.
Se înființează revista “Monitorul Neoficial”, revistă studențească a ASD-ului.
Se crează Departamentul Revistă și este editat primul număr din “Ghidul Bobocului”.
ASD organizează, pentru prima oara, Concursul de Pledoarii de Drept Constituțional.
Apare departamentul Fundraising și se crează prima siglă a Asociației Studenților în Drept.
ASD continuă să se ocupe de organizarea Balului Bobocilor și organizează, pentru prima oară, Dineul de Deschidere a Facultății de Drept.
Studenții reprezentanți dobândesc rol de supraveghere în organizarea repartizărilor în camine și se obțin, sub presiunea reprezentanților ASD, locuri în cămine pentru studenții din anul I.
În același an, se face, pentru prima oară, distincție între serii pentru acordarea burselor și repartizarea buget/taxă.
Se redactează Broșura Facultății de Drept, pentru Târgul Educațional, iar Newsletter-ul ASD are prima sa ediție.
Apare motto-ul actual al ASD: “Amor societatis nostra lex”.
Se înființează primul site, asdrept.ro, iar ASD se implică în organizarea evenimentelor cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la înființarea Facultății de Drept.
Dan Petrache câștigă alegerile pentru funcția de Președinte ASD.
Organizarea conferinței cu prilejul adoptării Noului Cod civil si Noului Cod de Procedură civilă “Reglementări fundamentale în NCC și NCPC”.
Organizarea primei ediții a proiectului Peregrinari Legalis.
Organizarea primei ediții a Seratei primăverii.
Organizarea Hexagonului la București.
Asociația număra 40 – 50 de membri.
Activitatea Asociației începe să se dezvolte, apar noi proiecte academic și sociale.
Are loc prima ediție „Învață să fii student!” și prima ediție a procesului de recrutări prin mentorat.
Se realizează primul teambuilding cu 100 membri.
Departamentul PR & Media devine Departamentul Academic și Redacțional.
Asociația număra 100 – 150 membri.
ASD se dezvoltă, iar în primăvară anului 2014 are loc un nou teambuilding care numără peste 100 de membri. Are loc prima ediție a proiectului „Autostrada de Drept”.
În noiembrie 2014 intră în ASD 120 de studenţi, numărul membrilor ajungând la 300.
În perioada de mentorat din primăvară câștigă proiectul „SpeakUp”, care urmează să fie implementat și să se bucure de un real succes.
Daniel Stăncescu este ales președinte ASD. Urmează o perioadă în care ASD se dezvoltă pe latura de proiecte, ajungând organizația din ziua de astăzi.
Se întocmește noul Statut al Asociației, iar pentru a recompensa membrii activi se crează distincția „membrul lunii”. Este reeditată Revista „ Juris Juventute”, care ajunge la cel de-al doilea număr și va urma să apară anual.
Se încheie primul parteneriat gold. Are loc primul concurs de negocieri simulate, organizat în parteneriat cu PeliFilip. ASD ajunge la un număr de 3 parteneri gold din lumea juridică.
Are loc prima ediție a proiectului „Interviuri academice simulate – Admiterea la INM” și primul concurs de procese simulate de Drept roman.
ASD își continuă dezvoltarea și apar noi proiecte, odată cu rebranduirea unor proiecte existente.
Serata primăverii este redenumită „Spring Vibes”, eveniment ce s-a bucurat de un real succes. Proiectele „Peregrinari Legalis” și „Iuris Scientia” sunt unite sub numele unui nou proiect – „Insights”. Departamentul Comunicare își schimbă numele în „Marketing & PR”.
Site-ul ASD capătă o nouă înfățișare.
Se încheie cel de-al patrulea parteneriat gold și are loc prima ediție a premiilor Teodora Tudose, în memoria colegei noastre, Teo, care ne-a părăsit mult prea devreme. Concursul de negocieri simulate va purta numele Teodorei.
ASD părăsește Uniunea Studenților din România (USR) și începe demersurile pentru a adera la Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR). Are loc protestul mut al studenților Facultății de Drept față de modificările propuse pentru legile justiției, la care participă aproximativ 500 de studenți.
Se creează Comisia de reprezentare în cadrul ASD.
ASD atinge 392 de membri, după doi ani de schimbări ce au mărit și mai mult gradul de profesionalism al Asociației.
ASD devine membru al Alianței Naționale a Organizațiilor din România (ANOSR) și continuă activitatea de reprezentare și realizarea de proiecte în interesul studenților.
În anul 2019, ASD își continuă drumul pe panta ascendentă pe care a apucat-o, astfel încât, încheie două noi parteneriate cu societățile civile profesionale DLA Piper Dinu și Stoica și Asociații și un parteneriat cu societatea civilă profesională Botezatu și Asociații|The Counsel.
De asemenea, la finele acestui an, ASD începe colaborarea cu Banca Transilvania.
În anul 2020, ASD continuă să dea dovadă de interes în căutarea de noi oportunități pentru studenții Facultății de Drept și încheie alte două noi parteneriate cu două nume puternice pe scena juridică: Reff & Asociații și Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP).
De asemenea, au loc primele ediții online ale proiectelor ASD – proiecte adaptate la contextul pandemic.