Muzica, așa cum ne spune și definiția ei, este o combinație de sunete menite să producă un tot unitar frumos, armonios și care, cel mai important, să exprime emoții și stări sufletești. Mulți, și prin mulți mă refer la aproape toți oamenii, sunt familiarizați cu acest concept și fiecare percepe muzica diferit. Așa cum există sute de tipologii umane, așa exista și sute de genuri muzicale care să rezoneze cu fiecare om în parte și care să transmită exact ceea ce are nevoie fiecare persoană în parte. Deci, când spun că „gusturile nu se discută” vorbesc extraordinar de serios.

Acum că am terminat cu introducerea, esența acestui articol nu este ce e muzica, ci ce mă face ea să simt. O să încep, așadar, cu un exercițiu de imaginație: te urci în mașina și vrei să te duci unde ai treabă, dar înainte să pleci de pe loc dai drumul la radio. Primul post pe care îl prinzi pune o melodie care pur și simplu nu rezonează cu starea ta și începi să navighezi prin posturile de radio, fiecare având câte o melodie care merge pe fundal și totuși simți că nu e ce trebuie. Iei decizia, într-un final, să te muti de pe radio pe auxiliar și sa pui muzica din propriul tău playlist, dar întâmpini aceeași problemă. Chiar dacă e muzica ta, pe care ți-ai aranjat-o foarte meticulos în playlist-uri pentru fiecare mood în parte, niciuna parcă nu-ți da vibe-ul de care ai nevoie în momentul ala, așa că deja începi să te enervezi și alegi să dai pe shuffle. Brusc, prima piesa care intră te liniștește și realizezi că aia e melodia pe care o așteptai în tot timpul ăsta. 

Acum că ne-am imaginat toți scenariul ăsta, hai să vă explic de ce se întâmplă chestia asta. În mod inconștient, toți ne-am format o percepție despre ce înseamnă fiecare gen de muzică și fiecare melodie în parte pe care o auzim (chit că ne gândim la un anumit moment în care am ascultat-o, la o anumită persoana, un video etc.) și ne legăm, fără să vrem, de acel mic detaliu. În plus, așa cum am spus și mai sus, pentru că muzica e menită să exprime emoții, e normal că nu o să rezonăm atât de bine cu o melodie fericită când suntem triști sau cu o melodie tristă când suntem fericiți. Aici intervine psihicul nostru care, uneori, când își dorește ceva, dar nu știe cum să-l ceara, apelează la muzică pentru a-l ajuta să se descarce (sau cel puțin așa îmi place mie să cred).

Dacă aș putea să vă întreb pe fiecare în parte ce înseamnă muzica pentru voi, nu s-ar mai termina vreodată discuția, pentru că este un lucru atât de abstract încât nu are final. Dar o să vă zic ce înseamnă pentru mine: muzica este unul dintre, dacă nu chiar cel mai important aspect din viața mea. Uneori este modul în care mă raportez la lume, pentru că dacă nu știu ce sa fac într-o situație, pun o melodie și o las pe ea să mă ghideze. Este o modalitate de a mă exprima când rămân fără cuvinte sau când vorbele nu-și au locul în acel moment. Îmi ține companie când sunt singură și îmi oferă ceva de făcut sau ceva la care să mă gândesc. Muzica este cineva (pentru că îmi place să o personific) la care pot mereu sa apelez cand am nevoie. Mă ajută să mă calmez, să mă relaxez când am o zi proastă sau trec printr-o situație tensionată, iar dacă am o zi bună, mă ajută să-mi mențin starea, uneori chiar o și amplifică. Poate personifica emoțiile și cu ocazia asta mă inspiră, mă ajută să văd lucrurile din altă perspectivă pentru că transmite un mesaj asemănător cu situațiile din viața reala. Complet opus, pentru mine muzica înseamnă și libertate, adică pot să fiu cine vreau când ascult ce mă face să mă simt bine și pot să mă teleportez oriunde simt că mă duce melodia. 

Cel mai important, consider ca muzica conectează lumea. Oriunde te-ai afla și cu oricine ai fi, mereu o să existe situații în care o melodie îți va schimba viitorul. O melodie pe care o auzi într-un moment cheie o să rămână cu tine toata viața și aici am multe exemple de dat: atunci când îți cunoști prietenii cei mai buni în Vamă pentru că ascultă o melodie care ți-a atras atenția, pe plaja, la o boxă portabilă; când te bagi în seamă cu persoana de care îți place pentru că ți-a plăcut piesa pe care a pus-o pe story și de acolo ajungeți împreună; când ești la un party și te simți nasol, dar cineva pune o melodie old school pe care toată lumea înnebunește și uite așa se transformă seara într-un moment frumos…și lista poate continua. 

Îmi place să cred că muzica explica lucrurile când cuvintele eșuează, că ea vorbește când tu trebuie doar să o asculți, că te aduce exact unde trebuie, când trebuie și cu cine trebuie, că știe  și a văzut mai multe lucruri decât ne putem imagina și că cel mai bine ar fi să ne lăsăm ghidați de ritmurile ei.

Muzica ascunde povești și amintiri de care nu putem decât să ne bucurăm. Ar trebui să fim veșnic recunoscători că s-a inventat. 

 

Bianka Postole, anul I, Resurse Umane