- Ce atribuții şi îndatoriri are mai exact Cancelaria şi şeful acesteia?
- Care sunt domeniile cu cele mai multe dificultăți și ce soluții se încearcă pentru a le rezolva?
- Cum poți ajunge să lucrezi în cadrul Guvernului?
- Cum fac față reprezentanții Guvernului presiunilor din presă?
- Cum am putea caracteriza România în 2-3 cuvinte la momentul actual?
- Cum fac față amalgamului de hârtii care sunt semnate zi de zi?
- Cum se coordonează ministerele între ele?
Cea de-a XIII-a ediție a proiectului Peregrinari Legalis a avut drept obiectiv vizitarea Palatului Victoria de către studenții anilor I și II. Curiozitățile acestora cu privire la activitatea Guvernului au fost clarificate în cadrul unei întalniri cu șeful Cancelariei Prim-ministrului, Ioan Dragoș Tudorache, care a expus o imagine clară asupra principalelor aspecte de interes general.
Cancelaria Prim-ministrului este o structură aflată în subordinea directă a prim-ministrului, care asigură asistenţa necesară acestuia, precum şi ministerelor, departamentelor şi altor instituţii guvernamentale, în ceea ce privește accesul la informaţiile de interes public şi transparenţă instituţională, comunicarea publică guvernamentală, internă şi externă, evaluarea stării sociale a populaţiei, evaluarea oportunităţii sociale şi a impactului strategiilor guvernamentale, coordonarea legăturii Guvernului cu presa, asigurarea relaţiei cu ministerele, precum şi cu celelalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale.
Discuțiile s-au întreținut într-un cadru relaxat în care dl. Dragoș Tudorache, jurist de profesie, a împărtășit studenților mijloacele prin care pot accede la o funcție în Guvern. Domeniul juridic oferăo sferă vastă de funcții guvernamentale care pot fi ocupate prin concurs în momentul în care există posturi disponibile.
Tinerii sunt viitorul acestei țări. De acest aspect sunt conștienți și membrii Guvernului care încearcă prin schimbările pe care vor să le introducă în societate să îi determine să se afirme și să se implice în organizarea societății. Reformele care se doresc a fi implementate vizează domeniile cu probleme în privința cărora s-au găsit soluții, cum ar fi: cel economic, educațional, administrativ.Se urmărește o schimbare a structurii administrative bazată pe o mai mare transparență.
Coordonarea ministerelor este asigurată de Cancelaria Prim-ministrului prin monitorizarea performanței în conformitate cu obiectivele și indicatorii stabiliți. Ministerele pun la dispoziția Cancelariei toate datele solicitate, iar în caz de conflict între obiectivele urmărite de către fiecare minister, șeful acesteia are rol de mediator.
Întâlnirea s-a finalizat cu un tur al Palatului Victoria, care a completat imaginea de ansamblu creata în legătură cu activitatea Guvernului.
Modul în care funcționează puterile în stat ne ajută să înțelegem societatea, cum funcționează, cum poate fi valorificată și cum poate fi promovată, viitoarele proiecte ale Guvernului având la bază aceste aspecte.
Maria-Cristina Iofcea, grupa 208