Ediția a XI-a a proiectului Peregrinari Legalis s-a desfășurat la Administrația Prezidențială în data de 31 martie. Participanții au pătruns „în culisele” activității de consiliere a Președintelui României.

Gazdele studenţilor au fost prof.univ.dr. Elena Simina Tănăsescu, consilier prezidenţial, Departamentul Reformă Instituţională şi Constituţională, şi lect.univ.dr. Laurenţiu Mihai Ştefan, consilier prezidenţial, Departamentul Politică Internă.

Cei doi au vorbit despre propria experienţă profesională, modul de organizare şi funcţionare a Administraţiei Prezidenţiale, activitatea departamentelor acestei structuri şi, în special, activitatea propriilor departamente. Vizita a luat treptat forma unei prezentări interactive, aceştia concentrându-se în mod deosebit pe a răspunde întrebărilor studenţilor.

Subiectele atinse au fost, astfel, variate, pornind de la societatea civilă şi impactul acesteia asupra deciziilor guvernanţilor,  cât de eficace este un Guvern tehnocrat în a obţine susţinerea Parlamenului, existenţa unor conflicte de opinii între consilieri şi Preşedinte, controlul constituţional de amparo şi posibilitatea implementării acestuia în sistemul constituţional român, criza din Polonia referitoare la disputa dintre Parlamentul polonez şi Curtea Constituţională şi efectele acesteia asupra independenţei justiţiei, iniţiativele constituţionale cetăţeneşti şi ajungând la posibilitatea efectuării unor stagii de practică în cadrul Administraţiei Prezidenţiale.

 

 

Un alt subiect atins a fost legat de condiţiile ce trebuie îndeplinite pentru a putea lucra în cadrul Administraţiei – a fost evidenţiat astfel faptul că majoritatea personalului instituţiei se modifică periodic, odată cu schimbarea Preşedintelui, datorită faptului că obligaţia principală a oricărui angajat în cadrul Administraţiei, indiferent de importanţa poziţiei deţinute, este loialitatea faţă de preşedinte.

 

Peregrinari Legalis la Administraţia Prezidenţială le-a permis studenţilor să pătrundă în sediul Preşedintelui României într-o altă calitate decât cea de simplu vizitator al Muzeului Cotroceni şi să ia contact cu modul în care sunt luate deciziile care conduc la acţiunile concrete ale şefului de stat.

 

Maria Avram, grupa 102