Despre


Obiectul principal de activitate al departamentului constă în a oferi studenţilor Facultăţii de Drept, Universitatea din Bucureşti, oportunitatea efectuării stagiului anual obligatoriu de practică juridică.

În completarea obiectivului principal, Departamentul Practică Juridică îşi propune îndrumarea şi dezvoltarea profesională a studenţilor, prin intermediul proiectelor desfăşurate.

Departamente


Vezi mai mult

Stagiul de practică

Stagiile de practică se organizează în trei perioade diferite:

 • Stagiul din toamnă
 • Stagiul din primăvară
 • Stagiul din vară

Datorită organizării eficiente a departamentului și a asociației, realizarea celor trei stagii de practică a devenit o regulă de la care Departamentul Practică juridică nu se abate.

Acest an universitar nu constituie o excepție! Astfel, stagiile de practică organizate în parteneriat cu societăți de avocatură, birouri de executori judecătorești, birouri notariale și diverse instituții publice oferă, în continuare, oportunitatea efectuării practicii de specialitate obligatorie pentru toți studenții Facultății de Drept, Universitatea din București.

Successus per labor

Stagiile de practică remunerate constituie un element de interes în rândul studenților, prin care departamentul Practică Juridică aduce la îndeplinire unul dintre obiectivele sale principale: răsplătirea studenților emeriți din cadrul facultății pentru munca depusă.

Datorită lucrurilor menționate, „Successus per Labor” reprezintă un real succes, având parte anual de un număr considerabil de participanți.

Dar, acest proiect ar fi imposibil fără ajutorul colaboratorilor noștri, printre care se numără:

 • Bondoc și Asociații
 • KPMG Legal
 • Ijdelea & Asociații
 • Ionescu & Asociații
 • CMS Law
 • Stratulat Albulescu Attorneys at Law
 • JGV
 • Volciuc-Ionescu

Insights

„Insights” este un proiect cu multiple ediții pe parcursul anului, prin care se oferă studenților șansa de a observa ce se întâmplă în spatele ușilor caselor de avocatură, instituțiilor publice și nu numai.

Scopul său este de a le contura participanților o viziune de ansamblu asupra oportunităților de carieră pe care le pot avea într-o profesie juridică, după absolvirea facultății. Proiectul presupune efectuarea unei vizite la sediul colaboratorului din ediția respectivă, în cadrul căreia participanții să poată interacționa cu profesioniști ai dreptului, să le observe activitatea și să poată afla răspunsuri la întrebările și curiozitățile lor.

Unele dintre cele mai remarcabile și de succes ediții ale „Insights” au fost la:

 • Administrația Prezidențială
 • Curtea Constituțională a României
 • INM
 • Curtea de Apel
 • Serviciul Român de Informații
 • NNDKP
 • Filip & Company
 • Bondoc și Asociații
 • JGV
 • Pelipartners
 • Volciuc-Ionescu

Ars Diplomatica

Este unul dintre proiectele ce au o cerere uriașă, el presupunând, începând cu anul universitar 2022-2023, ca într-o singură zi să fie organizate mai multe vizite în cadrul entităților diplomatice din România.

Acest interes ridicat se datorează faptului că proiectul se axează pe diplomație, o zonă interesantă pentru studenții de la Drept, dar poate insuficient abordată de către facultate.

Mereu „Ars Diplomatica” se finalizează cu un succes uriaș, întrucât toate edițiile sale reușesc să surprindă de fiecare dată studenții Facultății de Drept. 

Post Judicium

Post Judicium este proiectul de succes al Departamentului Practică Juridică care, datorită numărului mare de înscriși, considerăm că întrunește niște elemente căutate de studenții Facultății de Drept, Universitatea din București. Proiectul presupune conștientizarea repercusiunilor unei sentințe privative de libertate prin vizitarea Penitenciarelor Jilava și Rahova, iar de anul acesta și Târgșor, descoperirea mediului existent într-un penitenciar și ce impact are asupra psihicului unui infractor.

Edițiile de Post Judicium constau într-o vizită la penitenciarele mai sus menționate, în care studenții au parte atât de experiența vizuală a vieții de după gratii, cât și de sesiuni de Q&A cu personalul angajat.

In the world of evidence

Acest proiect a apărut de puțin timp în cadrul departamentului Practică Juridică, prima ediție desfășurată reprezentând un real succes.

„In the world of evidence” oferă studenților din cadrul Facultății de Drept posibilitatea de a descoperi lumea probelor, beneficiind de o vizită în cadrul Institutului Național de Expertize Criminalistice.

Pe durata acestui proiect, studenții vor avea ocazia de a afla mai multe despre cum recoltează și cum se lucrează diverse probe, care sunt procedeele din spatele unei expertize criminalistice, petrecând două zile în laboratoarele Institutului alături de personalul specializat.

Evenimentul reprezintă o experiență inedită pentru studenții care doresc să descopere procesul complex ce stă la baza urmăririi penale.

Career Fest

„Career Fest” este o nouă idee apărută în cadrul departamentului Practică Juridică ce urmează a se realiza sub forma unui târg de cariere care va oferi posibilitatea studenților ca pe parcursul a mai multe zile să participe la prezentarea unor prestigioase firme de avocatură din România pentru a putea descoperi ce înseamnă cu adevărat o carieră în acest domeniu de la oameni care au parcurs același drum ca ei și au ajuns în top.

Noutatea pe care o aduce acest proiect este faptul că studenții vor avea oportunitatea de a descoperi un număr considerabil de societăți de avocatură într-un timp redus datorită faptului că evenimentul se va desfășura pe o perioadă de 4 zile.

Pe parcursul evenimentului, studenții Facultății de Drept vor avea șansa de a descoperi activitatea pe care o întreprind diversele case de avocatură pe care le vor vizita, cazuri atractive ce urmează să le fie prezentate, cum ar putea ajunge să lucreze la societatea respectivă de avocatură sau chiar ponturi pentru interviu și metode de selecție.

„Career Fest” ar putea fi o experiență de neratat pentru cei care doresc să profeseze în avocatură, dar nu numai, ajutându-i pe studenți să înțeleagă mai bine piața și cerințele actuale ale sectorului juridic, informații esențiale de care vor avea nevoie în cariera pe care o vor urma.