Despre


Obiectul principal de activitate al departamentului constă în a oferi studenţilor Facultăţii de Drept, Universitatea din Bucureşti, oportunitatea efectuării stagiului anual obligatoriu de practică juridică.

Accesoriu obiectivului principal, Departamentul Practică Juridică îşi propune îndrumarea şi dezvoltarea profesională a studenţilor, prin intermediul proiectelor desfăşurate.

Departamente


Vezi mai mult

Stagiul de practică

Stagii de practică:

 • Stagiul din toamnă
 • Stagiul din primăvară
 • Stagiul din vară

Datorită organzării eficiente a departamentului și a asociației, organizarea a trei stagii de practică a devenit o regulă de la care Departamentul Practică juridică nu se abate.

Acest an universitar nu constituie o excepție, astfel că cele trei stagii de practică organizate în parteneriat cu societăți de avocatură, birouri de executori judecătoresti, birouri notariale și instituții au oferit oportunitatea efectuării practicii de specialitate obligatorie pentru peste 600 de studenți.

Successus per labor

,,Successus per labor” presupune acordarea de stagii remunerate pe perioada verii. Proiectul se află la cea dea treia ediție și putem spune cu mândrie că a fost un succes. Astfel, zeci de studenți vor efectua stagii de practică plătită pe perioada verii, datorită colaborării cu partenerii Successus per labor, parteneri precum:

 • Mușat & Asociații
 • Popovici Nițu Stoica & Asociații
 • Biriș Goran
 • CMS Law
 • Stratulat Albulescu
 • BEJ Trancă Bogdan Ovidiu
 • Volciuc Ionescu
 • SPN Andrei Jean și Anghel Andrei

Ars diplomatica

4 ediții în anul universitar 2016/2017, peste 120 de studenți participanți

Este unul dintre proiectele ce au o cerere uriașă, el presupunând vizite în cadrul entităților diplomatice din România. Acest interes ridicat se datorează faptului că proiectul se axează pe diplomație, o zonă interesantă pentru studenții de la Drept, dar poate insuficient abordată de către facultate.

Și acest an, Ars Diplomatica a fost un succes, desfășurându-se ediții la Ambasada Suediei, Serviciul de Informații Externe, Ambasada Rusiei și Ambasada Franței.

De umbrae justitiae

Proiectul presupune materializarea conceptului de shadowing, un student petrecând o zi cu un avocat sau un magistrat, o zi în care să observe ce presupune profesia acestuia.

De umbrae justitiae a înregistrat un număr peste 200 de înscriși, aproximativ 100 selectați și zeci de parteneri din lumea juridică, dintre care amintim: PeliFilip, Țuca Zbârcea & Asociații, Popovici Nițu Stoica & Asociații, Vilău & Asociații, Tribunalul București, Wolf Theiss.

Post judicium

Post Judicium este noul proiect al Departamentului Practică Juridică, proiect care, datorită numărului mare de înscriși, considerăm că a venit să întrunească o nevoie a studenților facultății noastre. Proiectul presupune conștientizarea repercusiunilor unei senținte privative de libertate prin vizitarea Penitenciarului Bucureşti-Jilava, descoperirea mediului existent într-un penitenciar și ce impact are acest mediu asupra psihicului unui infractor.

Proiectul s-a derulat pe parcursul a două zile. În prima zi, studenții au fost invitați să afle mai multe despre impactul privării de libertate și despre regulile aplicabile deținuților în cadrul conferinței susținute de prof. univ. dr. Valerian Cioclei și lect. univ. dr. Andra Trandafir ”Q&A – Impactul privării de libertate asupra infractorilor”. Următoarea zi a presupus ,,cunoașterea” penitenciarului și a vieții ce există după gratii.

Prima ediție a proiectului a reușit să ofere această oportunitate pentru 40 de studenți.

Insights

            7 ediții în anul universitar 2017/2018, peste 250 de studenți participanți

Insights este un proiect care își propune să le ofere studenților oportunități de a observa ce se întâmplă în spatele ușilor caselor de avocatură, instituțiilor publice și nu numai, în scopul de a își crea o viziune de ansamblu asupra oportunităților de carieră pe care le pot avea după absolvirea facultății.  Proiectul presupune efectuarea unor vizite de tip „open day”, în cadrul cărora participanții să poată interacționa cu actori ai scenei juridice și să poată afla răspunsuri la întrebările lor.

Anul acesta, au avut loc ediții la Oficiul Român pentru Drepturile de Autor, Direcția Națională Anticorupție, Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor, Țuca Zbârcea și Asociații, DLA Piper, Bondoc & Asociații și OMV Petrom.