Despre
Departamentul Resurse umane din cadrul Asociației Studenților în Drept este considerat a fi “Poarta către ASD” , întrucât principala activitate o reprezintă recrutarea de noi membri, pe baza unui proces de selecție minuțios și obiectiv. Deși aceasta este funcția sa specifică, departamentul se ocupă atât cu perfecționarea actualilor membri cât și cu sporirea relațiilor de colaborare interdepartamentale prin organizarea teambuildingurilor, a trainingurilor și a altor numeroase proiecte.
Departamente
SESIUNEA DE RECRUTĂRI ASD
Sesiunea de recrutări ASD reprezintă cel mai complex proiect al departamentului, cu un impact real asupra funcționării întregii Asociații. Prin procesul de recrutare se selectează cele mai potrivite piese pentru puzzle-ul ASD, anume acei candidați ce dau dovadă de implicare, motivare, deschidere față de Asociație și multe altele.
Recrutările se desfășoară în 2 sesiuni, la începutul fiecărui semestru, și durează 6 săptămâni. Fiecare sesiune este compusă din 3 etape eliminatorii:
- chestionarul/scrisoarea de cunoaștere – primul contact cu cei dornici de a deveni membri, prin care se urmărește cunoașterea acestora prin intermediul unor coordonate date (întrebări ale chestionarului/pucte de atins în scrisoare);
- interviul – o cunoaștere mai bună a candidatului, atât din punct de vedere individual, cât și raportat la ASD;
- mentoratul – o perioadă de 4 săptămâni, în care candidații sunt împărțiți în echipe și, sub îndrumarea a 2 mentori, membri ai departamentului Resurse umane, realizează diferite sarcini ce îi vor familiariza cu atmosfera și activitatea din ASD.
Prin intermediul recrutărilor, în fiecare an universitar resursei umane i se adaugă aproximativ 160 de persoane, fiecare generație de noi membrii reprezentând pentru ASD o sursă de idei și determinare.
TEAMBUILDING
Fiind un proiect complex al departamentului, teambuildingul Asociației îndeplinește numeroase funcții: reprezintă finalul sesiunii de recrutări semestriale, servește la familiarizarea recruților cu ceea ce înseamnă ASD și, nu în ultimul rând, este acel weekend în care legăturile dintre membri se consolidează.
Acesta se desfășoară semestrial, pe parcursul a 3 zile și are loc la mare sau la munte, în funcție de anotimp. Numărul participanților este în jur de 150-200, ceea ce implică eforturi susținute din toate punctele de vedere, fie că este vorba de aspecte precum locația și modalitatea de transport sau despre activitățile numeroase din program.
Echipa de organizare are în vedere stabilirea unei tematici cât mai atractive, iar sesiunile de jocuri destinate participanților au rolul de a-i apropia pe aceștia, de a facilita integrarea în grup și de a întări legăturile deja formate.
Teambuildingul ASD presupune o diversitate de activități, la care se adaugă Adunările Generale ale Asociației, petrecerile și evenimentele cu alumni, toate fiind reactualizate semestrial, astfel încât participanții să aibă o experiență cât mai autentică.
O ZI STUDENT
“O zi student” este un proiect interdepartamental organizat de departamentele Resurse Umane și Relații Externe. În cadrul acestui proiect, voluntarii celor două departamente devin “ghizi” pentru viitorii boboci ai Facultății de Drept a Universității din București pentru o zi.
Scopul proiectului este de a facilita contactul celor interesați să devină studenți ai facultății noastre cu ceea ce înseamnă această experiență, participanții având șansa să viziteze Palatul Facultății de Drept, să participe la cursuri în vederea observării modului de predare și atmosferei universitare și să li se răspundă la orice curiozități și nelămuriri pe care le au.
UN CRĂCIUN ALTFEL
Încă de la prima ediție, care a avut loc în 2015, „Un Crăciun altfel” reprezintă dorința membrilor departamentului de a dărui magia sărbătorilor copiilor care au cea mai mare nevoie de ea. Acesta este un proiect caritabil, ce presupune colectarea de donații generale (bani, alimente, jucării, haine etc.) și cadouri destinate anumitor copii (alese în funcție de vârsta și genul copilului) de la cei interesați prin intermediul standului din facultate. Ulterior, aceste cadouri sunt distribuite copiilor din cadrul centrelor de zi cu care colaborăm (Parohia “Vatra luminoasă”, Fundația “Joyo” și Fundația “Valentina”).
Pe lângă mult așteptatele daruri, membrii ASD organizează pentru copii jocuri special adaptate și piese de teatru, astfel încât experiența Crăciunului să fie una cât mai frumoasă, iar bucuria copiilor cât mai mare!
TRAININGURI
Una dintre misiunile importante ale departamentului RU o constituie formarea și perfecționarea membrilor Asociației. Livrarea educației nonformale, prin care beneficiarii își șlefuiesc anumite soft skilluri, se realizează prin traininguri și workshopuri, acestea fiind susținute de către traineri pe diverse teme, de la unele generale (public speaking, negociere, time management, crisis management etc.), până la unele destinate unei mai bune desfășurări a proiectelor ASD (interviuri, organizare de proiect, facilitare, pentru mentori s.a.).
În cadrul ASD există Comisia de Traineri, care funcționează sub egida departamentului RU, fiind o structură prin care acesta își îndeplinește rolul de suport pentru Asociație și care facilitează promovarea trainingurilor și a workshopurilor. Comisia este compusă atât din membri RU, cât și din membrii altor departamente, aceștia putând adera la C.o.T. în urmă susținerii T.o.T (Training of Trainers).
SEARA JOCURILOR
Desfășurată în fiecare semestru în cadrul proiectului Autostrada de Drept, Seara jocurilor are scopul de a facilita comunicarea, spiritul de echipă și legăturile care se creează atât între participanții Autostrăzii de Drept, cât și între membrii ASD.
Seara jocurilor poate fi văzută și ca un teren de joacă pentru cei care concept jocuri și activități, deoarece reprezintă un moment oportun pentru a le testa, astfel încât să poată fi implementate în viitoarele teambuilding-uri. Mai mult decât atât, toate activitățile și jocurile sunt adaptate astfel încât se poate crea o atmosferă care să graviteze în jurul tematicii alese.