Sper că tu, studentul panicat și terifiat de cât de mult mai are de învățat, să ajungi să citești asta înainte de sesiune și să te liniștești, pentru că, te asigur, ai făcut o treabă bună și până acum. Deși sesiunea te aduce în cele mai necunoscute stări, de care nu-ți puteai imagina vreodată că vei fi afectat, te conduce și pe un drum în care înveți să-ți fii recunoscător. Te învață despre cum trebuie să ai multă grijă de tine și de sănătatea ta, să-ți cunoști limitele și să te apreciezi pentru tot efortul depus.

E simplu de spus să ai grijă de tine, să dormi îndeajuns, să mănânci, să te hidratezi, însă, în practică, ajungi să te neglijezi. Starea asta de neglijență te aduce în culmea disperării, mai exact în momentul în care apar și frustrările că puteai mai mult, că vei avea restanțe cu nemiluita, că o să îi dezamăgești pe cei apropiați.

Trebuie, și pun un mare accent pe „trebuie”, să te calmezi și să privești temuta sesiune cu alți ochi, cu niște ochi chiar ipocriți, și să ajungi să romantizezi învățatul în sesiune. Începe ziua cu o cafea și o gustărică, ori cu ce preferi tu, doar răsfață-te. Fă curățenie pe birou sau unde înveți tu, aerisește camera și astfel vei fi și tu fresh și gata de învățat. Privește fiecare oră petrecută la birou ca pe o sesiune de terapie. Cel mai important este să nu te chinui să înveți; trebuie să te relaxezi și să te bucuri că ai timpul tău pe care chiar îl meritai. Privește perioada de stat în casă ca pe o vacanță în care ieși din aglomerația Bucureștiului și din rutina obositoare ce s-a creat pe tot parcursul semestrului. Te sfătuiesc să iei o pauză de fiecare dată când simți că e nevoie, chiar dacă au trecut doar 30 de minute, ori dacă au trecut ore în șir. Atunci când te simți epuizat doar oprește-ți activitatea. Schimbă de câte ori ai tu nevoie locul unde înveți. Foarte sănătos, contrar așteptărilor, este să vorbești singur. Așa afli dacă stăpânești materia și, totodată, este un antrenament pentru examenele orale, spaima unora dintre studenți.

După o serie de sfaturi care încearcă să te facă să vezi sesiunea ca pe ceva plăcut, se ajunge inevitabil la examenele în sine. Aici cred că fiecare funcționează diferit și își apreciază singur emoțiile. Tot ce aș adăuga este să nu te sperie nimic, fiindcă orice are rezolvare. Restanțele nu cântăresc la fel de mult precum sănătatea ta. Familia este mândră de tine oricum, știind cât de grele sunt examenele, dar mai ales cât de dificil îți este ție să te adaptezi stresului.

Ca un ultim sfat, care s-a tot repetat sub diferite forme, pune-te pe primul loc în fața sesiunii, iar rezultatele nu te vor dezamăgi.

 

Eva Marinescu