Majoritatea studenților Facultății de Drept din cadrul Universității din București își schimbă domiciliul în sala de lectură a facultății în sesiune, sau chiar  înainte de ea. Este acesta un lucru rău? Absolut, nu. 

Întrebarea lui Studentius este: își găsește loc în sala de lectură în sesiune, sau chiar înainte de aceasta? Absolut…nu!

Nu, nu găsește niciun loc dacă întârzie… cinci minute peste ora de deschidere. Este ca un Black Friday al învățatului. Numai că este în fiecare zi. Toate locurile sunt ocupate de studenţii eminenţi şi pentru încă șase colegi de-ai fiecăruia, care mai întârzie încă o oră.

Convins că gălăgia și mediul de acasă nu este favorabilă timpului dedicat studiului, Studentius pleacă încă de la primele ore ale dimineții cu gândul că va învața eficent în sala de lectură a facultății. Mulți colegi i-au spus că e un mediu perfect. Ajuns acolo, s-a convins. L-au mințit.

Intrând relaxat și cu gândul că, în sfârșit,  azi va învăța fără să aibă parte de incidente neplăcute, cineva strigă la Studentius: „Ramâneți pe loc! Unde mergeți?!”. Studentius, nu știi că nimeni nu intră și nimeni nu iese fără să se semneze? Mare i-a fost mirarea când o colegă a ieșit fără să îndeplinească această formalitate. Studentius s-a rugat de ea douăzeci de minute să își treacă datele pe acel caiet ce ține evidența cu cei ce au fost prezenți în sală de lectură. Sărmanul suflet, acum doamna cu ochelari urma să vină după ea! Studentius a suspinat adânc și s-a îndepărtat cu capul plecat în  expediția locului liber. Încă n-a aflat că nu trebuie să te semnezi de fiecare dată când intri și când ieși.

Studentius urăște că domnișoarele vin cu tocuri. Nici cincisprezece minute de când a ajuns și, din spatele sălii, pe culoarul dintre geam și bănci, se aude un sunet asemănător cu un ciocan care bate cuie. Direct în creierul tău. Dar sunt doar fetele care la ora 18:00 au prezentare pe catwalk, iar la 16:00 test la Drept civil.  Ar fi spus că se va auzi doar o dată și că fetelor li se mai întâmplă să uite că trec pe la sala de lectură atunci când îşi pun tocurile de zece. Câteva momente și s-a convins: alte două domnișoare chicoteau și prezentau împreună noile apariții în materie de încălțăminte cu toc. Ughhh! Nu doar catwalk, dar  Universitatea din Bucureşti Fashion Week!

După câteva ore pline de gălăgie, din cauza unor discuții în șoaptă despre cum Petronela s-a certat cu Agripina, Studentius decide să ia o pauză binemeritată.

Iese din sală (după ce se trece în registru) și își verifică contul de facebook. Colega lui din liceu este și ea la sala de lectură, dăduse check-in. ”Ce bine, sigur are o Constituție să împrumute!

Ea îi spune că a plecat, deși acum două minute anunța glorios pe pagina de socializare „Party hard. Study harder”. Să fie, oare, colega lui Studentius o „Miss Sala de lectură” care vine la facultate doar ca să își dea check-in? Dacă da, cu siguranță concurența pentru priul loc este una dură.

Până la urmă, al nostru Studentius a renunțat: pleacă acasă. Nu înainte să fie întrebat dacă s-a trecut pe caietul de prezență, așa cum bine ați anticipat.

 Acest text este un pamflet și trebuie tratat că atare. Totuși, Studentius vă roagă:

–  aveți în posesia dumneavoastră încățăminte de schimb în cazul în care tocul pantofilor pe care îi purtați în respectiva zi depășește 2,4 cm;

– să folosiți calea de comunicație numită ”prin bilețele” dacă doriți să discutați cu colegul de bancă despre unul din următoarele subiecte: colegi văzuți în mall, ținute vestimentare la ultima Serată, întâmplări romantice, programe TV, conflicte cu părinții și starea vremii; pentru celelalte, să folosiți treptele din fața sălii de lectura.

– să folosiți căștile pe post de căști, nu de boxe, pentru ca studenții să se poată concentra pe învățarea cursurilor, nu a playlisturilor dumneavoastră.

Carmen Ceacu