Dragul meu boboc, în primul rând, ţin să te felicit pentru reuşita de a fi admis la cea mai prestigioasă facultate de drept din ţară şi sper ca în anii ce vor urma să ai o evoluţie cât mai frumoasă, atât din punct de vedere profesional, cât şi din punct de vedere personal. Sper să te dezvolţi pe toate planurile alături de profesorii, colegii, prietenii tăi de la facultate, dar să nu uiţi niciodată care este scopul tău, ce gând ai avut în minte prima oară când ai păşit pe treptele facultăţii. Păstrează-l viu în minte şi reaminteşte-ţi-l de fiecare dată când simţi că vrei să renunţi.
În al doilea rând, îţi voi da un set de 9 reguli de la care nu îţi este permis să derogi, pentru a fi sigur că vei trece cu „Dreptul” în a doua săptămână de facultate.
- Nu lipsi de la niciun curs şi încearcă să iei cât de multe notiţe poţi. Unii profesori oferă la cursuri informaţii care nu se regăsesc în totalitate în suporturile de curs sau în cărţile recomandate, dar care sunt preţioase pentru a obţine o notă cât mai mare la examen. Totodată, explicaţiile oferite la cursuri îţi vor uşura procesul de studiu. Astfel, pentru a lua notiţe poţi folosi laptopul, asemenea studentului modern, coli sau caiete, depinde ce îţi este ţie mai convenabil. Un alt sfat important legat de cursuri este acela să vii cât poţi de devreme înainte de începerea cursului, deoarece locurile se vor ocupa rapid (mai ales cele din faţă) şi rişti să îţi petreci 2 ore în picioare, lucru pe care cred că nu ţi-l doreşti.
- Cum după fiecare curs urmează un seminar, sfatul meu legat de acesta este să încerci să te implici, să te faci remarcat încă din prima săptămână. Nu uita că prezenţa la seminar este obligatorie, iar fără jumătate plus 1 prezenţe din numărul total nu îţi este permis să susţii examenul. Citeşte cursul predat cel puţin o dată înainte de seminar, astfel vei putea răspunde la intrebările seminariştilor, precum şi să adresezi propriile tale intrebări. Activitatea la seminar îţi va putea aduce până la 2 puncte în plus la examen, iar la unele examene, spre exemplu Dreptul Constituţional (semestrul I) şi Instituţii Politice (semestrul II), nota din examen va porni de la 8, putând obţine nota 10 doar cu ajutorul punctelor din seminar ( valabil pentru toate seriile din an).
- Fii un student cât se poate de organizat, cum le este specific tuturor studenţilor la Drept! Fă repede rost de o agendă, notează-ţi orarul mai pe înţelesul tău, dar ţine cont şi de sălile şi amfiteatrele unde îţi vei desfăşura cursurile şi seminarele. Încearcă să le înveţi cât mai repede, pentru a nu fi în situaţia de a întârzia la cursuri şi seminare când eşti în criză de timp. Fă-ţi un plan pentru fiecare zi, pe care încearcă să îl respecţi cât poţi de mult, deşi nu crezi că vei reuşi în totalitate. Cu timpul, vei deveni mai bun la asta. Totodată, încearcă treptat să îţi dai seama ce metodă de studiu ţi se potriveşte mai bine.
- Că tot am vorbit până acum de studiu, nu uita că facultatea noastră are şi o sală de lectură unde poţi da o fugă într-o pauză de 2 ore, pentru a învăţa pentru seminarul viitor. Cu timpul, mai ales în apropierea sesiunii îţi va deveni cea mai dragă. Totodată, avem şi bibliotecă, unde îţi poţi face abonament pentru a împrumuta cărţi.
- Dar, facultatea nu se rezumă numai la cursuri, seminare şi studiu intens. Fă-ţi cât mai mulţi prieteni, mulţi dintre ei vor fi chiar colegii tăi de grupă, alături de care îţi vei petrece 4 ani din studenţie, alături de care îţi vei petrece sesiunile în sala de lectură sau în sala 120. Faceţi schimb de cursuri, de materiale de studiu, mergeţi împreună la cafenea la Dissescu, la subsolul facultăţii, în fiecare dimineaţă, pentru a vă bea cafeaua, un must pentru a face faţă unei zile încărcate de cursuri şi seminare.
- De asemenea, tot alături de prietenii, colegii tăi îţi vei lua prânzul la cantina facultăţii, situată în partea din lateral a facultăţii. Mâncarea este foarte bună, atât din punct de vedere calitativ, cantitativ, cât şi din punctul de vedere al bugetului, întrucât ştim toţi cât de grea este viaţa unui student când vine vorba de banii de mâncare, niciodată suficienţi. Aşa că, oricând ai o pauză mai lungă, hai la cantină sa luăm prânzul!
- Acum că ştii unde sa îţi bei cafeaua de dimineaţă şi să mănânci prânzul ca un veritabil student al facultăţii, să nu uităm şi de tine, studentul privit individual. Cum am spus şi în introducere, dezvoltă-te, pe toate planurile. Înscrie-te într-o asociaţie, te va ajuta să evoluezi pe toate planurile, te va ajuta să creezi conexiuni, prietenii, atât cu colegii tăi de an, cât şi cu cei din anii mai mari. Vei învăţa să te organizezi mai bine, având de indeplinit task-uri în limitele unor deadline-uri, dar vei putea lua parte şi la diverse cursuri de dezvoltare, precum cele de Public Speaking, din cadrul asociaţiei noastre, destinate membrilor noştri.
- Pentru că ne apropiem de final, explorează Bucureştiul. Încearcă să înveţi cât de cât harta de la Metrorex, ieşirile de la Unirii, parcurile din Bucureşti, unde să mergi la teatru. Găseşte-ţi locurile de suflet, locuri preferate, unde să te poţi relaxa cu prietenii, după un examen dificil sau după o săptămână încărcată.
- La final, dar asta nu înseamnă că este de neglijat, te aşteptăm la Dineul de deschidere al Facultăţii de Drept, unde pot veni şi ceilalţi prieteni ai tăi de la alte facultăţi. Petrecerea va avea loc la Fratelli Social Club, în data de 5 octombrie, începând cu ora 21:00, invitat special fiind Grasu XXL. Preţul unui bilet este de 15 lei, achiziţionat din faţa Aulei Magna şi 25 de lei la intrare. Însă, bobocii facultăţii beneficiază de bilet gratuit, ce va putea fi ridicat în baza actului de identitate. Aşadar, ia-ţi prietenii, rochia aceea elegantă, sau costumul, după caz, şi hai la evenimentul de tradiţie al Facultăţii de Drept, pentru a avea parte de o seară de neuitat.
Sper să ţii cont de regulile oferite şi să le respecţi întocmai. Eu îţi doresc un an întâi minunat, cu cât mai multe reuşite, pe toate planurile şi să te dezvolţi în cel mai frumos mod cu putinţă!
Carmen Jugravu,
grupa 212