Entuziasmat de sfârşitul sesiunii şi de largile orizonturi care se aşterneau la picioarele sale, Studentius avea toate speranţele că începutul vacanţei îl va relaxa şi îi va aduce nenumarate distracţii. Se gândea să meargă la mare şi să se apuce de un sport extrem, mai extrem decât învăţatul întreaga noapte de dinaintea ultimului examen. Şi nu s-a înşelat în totalitate. Primele zile de vacanţă au fost întocmai cum şi-a imaginat. Însă aceste câteva zile de destindere, prietenul nostru a întâlnit un obstacol neaşteptat. Melancolia.

În mod firesc, dupa o perioada care părea să nu se mai sfârşească de învăţat la foc automat, Studentius a găsit, printre altele, şi timp ca să-şi aşeze gândurile. Şi ce gânduri! De ce este Studentius deprimat, având în vedere ca toate circumstanţele ar sugera că ar trebui sa fie fericit?

Se pare că Studentius este îndragostit. Fata care i-a atras atenţia lui Studentius, denumită în continuare Studentia, a ieşit din peisaj în timpul sesiunii când el de-abia mai găsea timp să ajungă la zi teancurile de pagini lăsate necitite în timpul anului, darămite să se mai gândească şi la alte chestiuni de natură sufletească.

Vacanţă. O seară în oraş, o melodie tristă şi un pahar de tărie. Cadrul perfect pentru a declanşa trăirile interioare ale lui Studentius. Ce e de făcut acum?

Studentius spune că nu e timid şi nici introvertit. Dar în gândul său admite că există o posibilitate ca afirmaţia anterioară să fie falsă. Şi-a scos din sertar colecţia de filme triste, şi-a căutat playlisturile cu melodii deprimante de pe YouTube şi si-a sunat cel mai bun prieten ca să îi ceară ajutorul. Cu toate că aceste acţiuni nu i-au îmbunătăţit starea interioară, după două zile totul a venit de la sine. Studenţius s-a decis. Va ieşi din pasivitate şi va elabora planul de bătaie. Cum îi va cuceri inima Studentiei?

O ieşire în oraş la un restaurant de renume, o plimbare seara în parc sau ambele?

Un buchet de trandafiri sau o cutie de bomboane?

Studentius e de moda veche, dar ia în calcul şi posibilitatea unui scenariu mai inedit.

Ceea ce e cert este că el nu are de gând să lase lucrurile aşa şi va face tot ce este posibil pentru a o impresiona pe Studentia. Are de gând să se distreze vara asta şi este conştient că momentele se trăiesc mai frumos in doi. Dacă va reuşi Studentius să îşi ducă la bun sfârşit planul?

Rămâne de văzut, însă Studentius este încrezător în propriile forţe.

Alex Moraru, grupa 106