Având în vedere că ediția a II-a a Concursului de negocieri simulate „Teodora Tudose”, organizat în parteneriat cu PeliFilip, se apropie cu pași repezi și interesul este și anul acesta unul foarte ridicat, am avut plăcerea de a adresa câteva întrebări colegilor noștri Adriana Stoica și Vlad Mureșan, participanți la prima ediție a concursului, referitor la experiența de care au avut parte anul trecut.


Adriana Stoica, membră a echipei câștigătoare a primei ediții

  1. Adriana, ce te-a determinat să te înscrii la acest concurs?

În primul rând, m-a determinat să mă înscriu curiozitatea. Am mai participat la concursuri de procese simulate înainte de acesta, însa întotdeauna am fost atrasă de avocatura de consultanță și am considerat că va fi o experiență nouă care mă va determina să îmi depășesc anumite limite. În al doilea rând, deși nu știam foarte multe lucruri despre tehnicile de negociere, am considerat că trainingul din cadrul acestui concurs mă va ajuta să îmi formez o imagine de ansamblu.

  1. Ai putea descrie pe scurt experiența ta de anul trecut?

A fost o experiență palpitantă. Înca din timpul trainingului mi-am dat seama că este foarte importantă abilitatea de a reacționa rapid la situații imprevizibile. Dacă în cadrul unui concurs de procese simulate cunoști în linii mari problemele principale de drept care vor fi ridicate în timpul concursului, deoarece, în general, există o etapă scrisă în care iți sunt aduse la cunoștință și susținerile părții adverse, la un concurs de negocieri simulate este foarte greu să prevezi toate problemele de drept care vor fi ridicate, cererile părții adverse și limitele pe care și le impune cealaltă parte.

Trainingul a fost extrem de util, deoarece am aflat ce atitudine ar trebui abordată într-o negociere și anumite tehnici care pot fi adaptate în funcție de situație.  În timpul concursului am avut niște emoții extraordinare, am încercat împreuna cu colega mea, Claudia Rohnean, să avem o abordare unitară asupra problemelor și să găsim un punct comun asupra tuturor clauzelor care urmau a fi discutate.

Consider că interacțiunea dintre participanții la un concurs de negocieri este mult mai puternică decât în cazul unui concurs de procese simulate, deoarece nu există reguli procedurale și trebuie să știi cum să gestionezi atât propria abordare, cât și abordarea celorlalți concurenți.

  1. În ce a constat pregătirea pentru concurs și cât de dificil a fost?

Pregătirea pentru acest concurs nu a fost foarte dificilă, dar a fost extraordinar de interesantă. În primul rand, ne-am însușit foarte bine situația de fapt. Am considerat că este important să cunoaștem în detaliu contractul și speța, să ne fixăm anumite limite în interiorul cărora să putem negocia ulterior, să ne facem o imagine de ansamblu asupra contractului și să ajungem la un acord asupra acestor aspecte, astfel încât să nu existe dezacorduri în interiorul echipei. În al doilea rând, am analizat din punct de vedere teoretic fiecare instituție de drept regăsită în contract, pentru a nu exista situații care să ne surprindă.

  1. Ce obstacole sau momente dificile ai întâmpinat?

Cel mai dificil a fost în finală, când, după câteva ore de negocieri și de emoții, a trebuit să ne concentram foarte mult pentru a nu scapa din vedere detaliile și, în același timp, imaginea de ansamblu asupra contarctului în timpul negocierii. De asemenea, au fost momente dificile în care nu reușeam să ajungem la un acord asupra anumitor clauze și ne-am străduit să găsim o situație de compromis convenabilă pentru ambele părți.

  1. Ce sfaturi le poți da viitorilor concurenți?

În primul rând îi sfătuiesc să aibă încredere în ei. Este foarte importantă atitudinea și modul în care exteriorizezi gândurile, pentru a reuși să îi convingi pe cei din fața ta că soluția pe care vrei să o implementezi în contract este cea mai bună. În al doilea rând, să fie o adevarată echipă. Pentru a fi persuasivi, nu trebuie să existe dezacorduri între coechipieri, iar aceștia trebuie să aibă aceeași viziune asupra contractului și astfel nu vor exista neînțelegeri nici pe problemele punctuale. Nu în ultimul rând, să se bucure de experiență, deoarece cu siguranță își vor aminti cu plăcere de acest concurs. Mult succes tuturor!


Vlad-Alexandru Mureșan, membru al unei echipe semifinaliste

  1. Ce te-a determinat să te înscrii la acest concurs?

Ceea ce m-a determinat să mă înscriu la acest concurs a fost faptul că am dorit să aflu în ce constă o negociere propriu-zisă, având în vedere frecvența negocierilor de contracte din practică, dar și importanța stăpânirii unor astfel de cunoștințe pentru un viitor jurist. Mai mult, am  considerat că este o experiență utilă pentru a-mi da seama ce înseamnă avocatura de consultanță, fiind mânat și de curiozitatea de a afla cât mai multe despre acest domeniu.

  1. Descrie pe scurt experiența ta de anul trecut.

Concursul a debutat cu etapa înscrierilor echipelor, după care am primit un test care a verificat stăpânirea unor cunoștințe minime de drept civil, a urmat trainingul ținut de avocații PeliFilip la sediul firmei, ultima etapă presupunând negocierea față în față a unui contract. În cadrul semifinalei am avut ocazia de a pune în aplicare lucrurile învățate la training, iar feedback-ul de final al juriului m-a ajutat să dobândesc o perspectivă nouă asupra conceptului de negociere, realizând importanța abilității de a plia elemente juridice pe situații practice concrete.

  1. În ce a constat pregătirea pentru concurs și cât de dificil a fost?

Pregătirea pentru concurs a constat în repetarea instituțiilor de bază ale dreptului civil pentru a putea trece de etapa testului scris, după care a trebuit să asimilez informațiile prezentate în cadrul trainingului,  dar și să studiez alte materiale primite de la avocații Pelifilip. Cu toate acestea, cel mai important a fost ca echipa să aibă o strategie adecvată și să existe o comunicare eficientă pentru a contracara cu succes pretențiile echipei adverse.

  1. Ce obstacole sau momente dificile ai întâmpinat?

Cele mai dificile momente au existat în cadrul negocierii față în față, deoarece a trebuit ca echipa să se adapteze argumentelor celeilalte părți formulate în favoarea clientului lor. De asemenea, a trebuit să dovedim spirit de echipă pentru a fi de acord asupra contraargumentor pe care le-am prezentat în situațiile inopinate, iar o altă componentă importantă a fost creativitatea în oferirea soluțiilor juridice pentru a reuși să convingem cealaltă parte să accepte respectivele clauze contractuale.

  1. Ce sfaturi le poți da viitorilor concurenți?

Ca sfaturi vă îndemn să acordați o deosebită atenție traningului și să vă însușiți informațiile, să vă creați dinainte o strategie foarte bună și să știți ce doriți să obțineți în urma negocierii (în funcție de calitatea pe care o veți avea, cumpărător, respectiv vânzător). De asemena, este esențial să  aduceți soluții juridice concrete pentru a reuși să satisfaceți interesul clientului, iar contractul să se încheie și să fiți adaptabili în ipoteza unor pretenții noi ale părții adverse.