La acest eveniment i-am avut ca speakeri pe: Teodora Stegarus, Eduard Trica, Daria Pătrășcoiu și Alexandra Boboc.

 

După prezentarea speakerilor, ne-a fost prezentat momentul în care Teodora Stegarus și Eduard Trica au pus bazele Nedway Education. 

Eduard ne-a povestit despre experiența sa, evidențiind faptul că scopul proiectului este acela de a ajuta studenții interesați să studieze în Olanda. Acesta ne-a menționat că și-ar fi dorit ca cineva să-l îndrume în propriul său drum, lucru care l-a făcut să-și dorească chiar mai mult să-i ajute pe alții în drumul lor.

Daria ne-a povestit că interesul său pentru experiențe noi s-a manifestat încă din facultate. Aceasta a dorit să activeze în domeniul dreptului internațional și în acela al arbitrajului. Așa a ajuns să găsească diferite programe de master în Olanda. Aceasta a ales un master de comerț internațional și investiții internaționale. Ea descrie experiența pe care a avut-o ca fiind cel mai bun lucru care i s-a întâmplat.

Alexandra ne-a spus că gândul de a pleca să studieze în străinătate era unul care a însoțit-o mult timp. După liceu, s-a hotărât că vrea să studieze la facultate în Olanda, după ce a căutat diferite oportunități și în alte țări. Ea a ales orașul Amsterdam, urmând același program de master ca Daria, pe care a avut-o ca reper, între cele două fiind un an diferență. 

Teodora a susținut faptul că în Olanda există foarte multe oportunități care în România nu există sau se află într-un stadiu incipient. Daria a completat prin faptul că viziunea studenților de la drept este restrânsă în ceea ce privește planurile de viitor după terminarea facultății (majoritatea văd admiterea la Barou sau la INM ca fiind singurele opțiuni). Odată cu Brexitul, Olanda a devenit mai ofertant pentru studenții de pretutindeni. Există un interes foarte mare pentru subcontractarea de forță de muncă din țările estice (deoarece costurile sunt mai mici), în special din Polonia și România. Acest lucru se datorează și faptului că oamenii din țările estice sunt buni vorbitori de limba engleză, iar nivelul de educație este unul ridicat.

Q: Care este procedura pentru a obține un loc la un master în Olanda?

A: E nevoie de un CV, o scrisoare de intenție și scrisori de referință. Există anumite Universități care cer scrisori de recomandare (una sau două). Bineînțeles, este nevoie și de diploma de licență.

Q: Există vreun examen așa cum există în România?

A: Nu. Lucrurile sunt mult mai simplificate în afară față de cum sunt în România. Singurul examen care există este cel de limba engleză. Există și situații în care poți fi scutit de acest examen. Spre exemplu, Alexandra a dovedit faptul că a studiat anterior 1 an în limba engleză în România. 

În Olanda a fost foarte ușoară adaptarea la sistemul online, păstrând o experiență autentică pentru studenții. 

Q: Dacă ar fi să faceți o comparație a standardului de viață România-Olanda, cum ar arăta aceasta?

A: Un lucru important a fost faptul că primești subvenții din partea statului olandez pentru că ești cetățean al U.E. Față de România, prețul chiriilor este mai ridicat. Din punct de vedere al cumpărăturilor pentru hrană, nu este o diferență substanțială, deși există diferența leu-euro. Depinde foarte mult în ce oraș locuiești. Eduard ne-a povestit că el a locuit în nordul Olandei, unde prețurile erau mai scăzute. 

Există foarte multe „life hack-uri” prin care poți economisi bani în Olanda. Foarte multe lucruri sunt decontate de stat, dar pentru a beneficia de ele trebuie să știi de ele, lucru care reprezintă o problemă pentru cineva care vine din afara țării. 

 

În ultima parte a conferinței, cei patru invitați ne-au spus că există soluții pentru orice. Lucrurile devin mai ușoare atunci când ai pe cineva care să te îndrume, cineva care a mers pe același drum pe care tu pășești acum la început. Așa a apărut Nedway Education, din dorința de a îndruma persoanele care își doresc să se bucure de experiența olandeză. 

 

 

 

Acest eveniment a fost posibil cu ajutorul colegilor din 

Departamentul Relații Externe și a Nedway Education

 

Răcăreanu Cătălina-Ruxandra, seria III, departamentul M&PR