“Your voice can change the world.” – Barack Obama

 

Pe data de 26 aprilie 2016 a avut loc cea de-a patra ediţie Ars Diplomatica. Proiectul a devenit tradiţie pentru Asociaţia Studenţilor în Drept şi pentru studenţii participanţi, care au şansa de a vizita ambasadele străine în Bucureşt. Ars Diplomatica oferă șansa de a avea o imagine de ansamblu, dar, în acelaşi timp detaliată, în ceea ce priveşte domeniul diplomaţiei şi aspectele pe care o astfel de carieră le presupune.

Ars Diplomatica este o experienţă unică pentru oricine ia parte la ea. Totuși, parcă vizita la Ambasada SUA a fost “cea mai unică” experienţă, pentru care mi-aş fi dorit ca adjectivul să beneficieze de grade de comparaţie. Desigur că părerea mea este subiectivă, având şansa de a participa în cadrul evenimentului. Însă sper să beneficiez şi de o  prezumţie de obiectivitate, din moment ce şi ceilalţi colegi participanţi îmi împărtăşeau părerea, în timp ce păşeam, prin ploaia care se încăpăţâna, în zadar, să ne strice entuziasmul în acea dimineaţă.

Odată scăpaţi de ploaie şi ajunşi la Ambasadă, am fost întâmpinaţi călduros de către Ron Hawkins, Consilier pentru Presă şi Cultură şi chiar de Excelenţa Sa, Ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, care a venit pentru scurt timp, făcându-ne o foarte plăcută surpriză, căci acest lucru nu era stipulat în program, “to say hi”. În paralel cu vizita noastră, un grup de studenţi americani ne-au însoţit pe timpul prezentării, deşi, tot subiectiv vorbind, studenţii români au părut a fi mai entuziaşti decât “our fellows”.

S-a vorbit de la politica externă a Statelor Unite, parteneriatul militar puternic legat între SUA şi România până la alegeri, Donald Trump şi burgeri. Discuţiile au fost, pe cât de necesare, din punct de vedere informativ, pentru un student care doreşte să urmeze o carieră diplomatică, pe atât de prietenoase, interactive şi amuzante, în cel mai pur stil american.

Cu ce rămân din participarea la Ars Diplomatica la Ambasada SUA? Cu ideea citatului cu care mi-am început articolul, căci primul pas spre succes este de a-ţi face auzită vocea, însă nu înainte de a fi întotdeauna foarte bine informat.

Miruna Stoian, grupa 317