Semnalăm adoptarea Hotărârilor Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 124, 125 și 126 din 27 iulie 2021, în urma cărora au fost stabilite detaliile de desfășurare a concursului de admitere la Institutul Național al Magistraturii.

Ne bucurăm că situația admiterii în magistratură a fost, după mai bine de un an, deblocată și ne exprimăm speranța că acest blocaj va rămâne un eșec unic în parcursul unui proces de selecție continuu fundamental pentru statul de drept din România.

În acest context, ANOSR, Asociația Studenților în Drept București (ASD) și Asociația Studenților la Drept – UAIC Iași (ASD-UAIC) își exprimă critica fermă asupra taxei de înscriere la concurs adoptate în Plenul CSM ieri – 1.400 RON/candidat.

În primul rând, taxa reprezintă mai mult decât dublul taxei impuse la ultimul concurs de admitere în magistratură, 650 RON/candidat. Nu există niciun fel de fundamentare a calculului prin care s-a ajuns la această sumă, niciun fel de analiză de impact, nicio estimare a posibilelor efecte negative.

În al doilea rând, taxa reprezintă mai mult decât salariul minim net lunar din România la nivelul din iulie 2021 – 1.386 RON/lună. Suntem absolut convinși că accesul într-o profesie atât de importantă precum magistratura nu poate să fie condiționat de nivelul financiar al candidatului, mai ales când întreaga filosofie a sistemului ține de asigurarea unei stabilități financiare pentru magistrați care să fie parte din independența reală a justiției.

În al treilea rând, Plenul CSM nu a prevăzut nicio măsură compensatorie pentru cei care, din motive obiective, nu au resursele financiare necesare achitării acestei taxe absolut exagerate.

Considerăm că este de neimaginat ca parcursul unui candidat bine pregătit către funcțiile de judecător sau procuror să poată fi îngreunat de dificultățile financiare în care se află. Procesul de recrutare a unor magistrați bine pregătiți ține de interesul național al României și, deși este evident că organizarea concursului jocuripacanele ro presupune anumite costuri inerente, acestea nu pot avea ca efect limitarea accesului în profesie pentru tinerii cu situații materiale mai puțin fericite.

Solicităm Plenului CSM abrogarea Hotărârii nr. 125/2021 și:

Stabilirea unei taxe cu rol pur administrativ, corelate cu nivelul financiar al unui tânăr absolvent al facultăților de Drept din România;Reglementarea unor proceduri privind scutirea de taxă în situații bine justificate.